Витанов: Народе, яж и пий, февруари ще сме в разгара на Омикрон

Ще ни го донесат българите, които се връщат от чужбина по празниците
14 дек 2021 22:00, Анисия Иванова
318

"Възможно е да има единични случаи на Омикрон в страната. Има две системи за засичане. Основната е Националният център по заразни и паразитни болести. Те взимат проби, но не могат да проверят всички случаи. Така че може нещо да се промъкне. Другата система е моята с 30 индекса, които следят какво става по областите и тя все още нищо не отчита. Това означава, че или Омикрон още го няма, или ако е тук, това са някакви единични случаи, които не се проявяват все още. Практически можем да кажем, че все още го няма", заяви математикът проф. Николай Витанов в "Денят ON AIR".

По думите му вероятността вариантът на коронавируса да ни заобиколи не е нула, но е толкова малка, че не си струва да се коментира.

"Омикрон ще дойде от чужбина. Ще ни го донесат по празниците нашите хора, които се завръщат. Като мине Ивановден лека-полека ще започнем да наблюдаваме увеличаване на случаите. Той е до 40% по-бърз от английския вариант. Януари месец ще се наложи и оттам нататък му трябват пет до седем дни да запали дифузното разпространение. Тоест случаите да скочат над 2 хиляди на ден", каза още математикът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Витанов добави, че са възможни нови рекорди. Според него през февруари ще сме в разгара на проблемите с Омикрон и посъветва: "Народе, яж и пий. До Нова година нищо няма да стане. Сметката ще започнем да я плащаме след Ивановден. До края на януари Омикрон ще се бори за доминация. Проблемите ни с него ще дойдат февруари месец".

Той поясни, че данните засега са, че вариантът не е по-тежък от Делта.

"Така че може би ще има доста хора, които ще се заразят. Проблемът с болниците ще е такъв, че те няма да успеят да се разтоварят от сегашната вълна. До края на годината активните случаи едва ли ще спаднат под 80 хиляди. До края на януари едва ли ще паднат под 50 хиляди и така ще ни завари Омикрон вълната. При един вирус, който се разпространява доста по-бързо от предишния вариант, броят на активните случаи може бързо да нарасне", обясни математикът.

И изтъкна, че еволюцията на вируса е, че той става по-заразен, но по-малко опасен. Проф. Витанов коментира, че ако Омикрон успее да се разпространи достатъчно много, смъртността може да не е никак ниска.

Според него София град и София област са най-застрашени от новия вариант. На седмо място по застрашеност е Велико Търново. Бургас е по-назад. Третият град, който ще е най-малко засегнат, е Разград. Той ще бъде три пъти по-малко засегнат от София. След Разград има две области - Смолян и Ямбол. Там се очаква, че те ще бъдат най-малко засегнати, разясни математикът.

Проф. Витанов добави, че ограничаването на контактите ограничава всяка пандемия, тоест локдаунът винаги работи.

"Очакванията са смъртността да намалява, но колкото и да намалява, до Нова година няма как да падне под 50. Сумарната ще надскочи 30 хиляди при всяко положение", заяви още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
14
 
! Отговори
Витанов преди 2 години
Бога ми не знам какво е Омникор или там квото ми казват да рецитирам, но се заклева, че ако не се боцкате по предписание, направо ви докарвам Тиранозаркор или подобен хищен динозавър - направо в хола на канапето. Мислите базикам се? М?
233
1
 
24
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Витанов, що не си береш лайката?
232
1
 
22
 
! Отговори
Педя човек преди 2 години
лакът брада. Този митологичен образ Витанов и неговите предсказания ще влязат в *** на простотията от днешните времена.
231
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синдром на придобита чрез "ваксиниране" имунна недостатъчност - vAIDS.После една обикновена настинка те занулява.
230
1
 
26
 
! Отговори
циник преди 2 години
Професоре, а Вас Ви очаква 8-мия кръг на Ада 5-та яма, Вас и такива като Вас е имал пред вид Данте Алигери пишейки "Божествена комедия" и не е бил нито професор, нито математик.
229
3
 
7
 
! Отговори
Real fantazy преди 2 години
Ето къде е заровен ключа от бараката а ние толкова му се радваме на професора и се маем защо толкова го показват/ ?/"Има постижения в областта на математически модел на идеологическата борба"Аха сега се сетих значи добре умее да пасе стадото
228
4
 
8
 
! Отговори
Питагор преди 2 години
Тоя, лудия, няма ли кой да го озапти. И защо му дават трибуна? Врачки-математици развяват някви цифри в пространството, колко щели да умрат до еди коя си дата. Ало, Карлуково, сезирайте се! Утре поканете някой водопроводчик, искам да чуя какво има да каже за ковид.
227
3
 
7
 
! Отговори
математика Витанов преди 2 години
Витанов е номер едно, а който му е малко акъла нека слуша политиците и им вярва на безумните наивни приказки.
226
16
 
8
 
! Отговори
математика Витанов преди 2 години
Един от малкото на който имам доверие, що се касае прогнози. Евала, умен човек
225
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов е номер едно, а който му е малко акъла нека слуша политиците и им вярва на безумните наивни приказки.
224
9
 
27
 
! Отговори
другия Анонимен преди 2 години
За разлика от политиците, които само лъжат, професорът не говори празни приказки. Той говори пълни глупости.
223
7
 
9
 
! Отговори
същия Анонимен преди 2 години
Хиляди ще умрете, Аз нема да умра защото съм със завършено вишу убразувание и ваксинационен цикъл. Идва ми всеки месец за по 10 дена.
222
4
 
16
 
! Отговори
Black Metal преди 2 години
Този първом беше МАТЕМАТИК , сега стана вече ПРОФЕСОР... Странни метаморфози. Иначе, глупостта на 21 век тече с пълна пара - на земята всички с маски и зелени сертификати плюс една камара ограничения, а самолеДите си летят спокойно, кацат на летище София на всеки 30 минути, всички са доволни, щастливи...Куцо, кьраво и сакато лети като бЕсно, обаче това не е проблем. Проблем са хората на земята, заведенията и т.н.
221
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от политиците, които само лъжат, професорът не говори празни приказки.
220
3
 
8
 
! Отговори
Тотонка -Маконго преди 2 години
Независимото дружество на шаманите от Тибет, Сибир и Аляска ще удостои професор Витанов с най-голямото си отличие за извършената пророческа и здравно-медицинска дейност през последните две години - Магическото гърне с мас от тюлен и кисело зеле с праз
219
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Хиляди ще умрат ..." - нема проблеми. Хора умират секи ден.
218
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте, пийте, професорчето черпи!
217
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиляди ще умрат...
216
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички тези математици и професори такъв ....ще ядат с тези "прогнози" че лошо ще им стане
215
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един от малкото на който имам доверие, що се касае прогнози. Евала, умен човек.