Витанов: Народе, яж и пий, февруари ще сме в разгара на Омикрон

Ще ни го донесат българите, които се връщат от чужбина по празниците
14 дек 2021 22:00, Анисия Иванова
318

"Възможно е да има единични случаи на Омикрон в страната. Има две системи за засичане. Основната е Националният център по заразни и паразитни болести. Те взимат проби, но не могат да проверят всички случаи. Така че може нещо да се промъкне. Другата система е моята с 30 индекса, които следят какво става по областите и тя все още нищо не отчита. Това означава, че или Омикрон още го няма, или ако е тук, това са някакви единични случаи, които не се проявяват все още. Практически можем да кажем, че все още го няма", заяви математикът проф. Николай Витанов в "Денят ON AIR".

По думите му вероятността вариантът на коронавируса да ни заобиколи не е нула, но е толкова малка, че не си струва да се коментира.

"Омикрон ще дойде от чужбина. Ще ни го донесат по празниците нашите хора, които се завръщат. Като мине Ивановден лека-полека ще започнем да наблюдаваме увеличаване на случаите. Той е до 40% по-бърз от английския вариант. Януари месец ще се наложи и оттам нататък му трябват пет до седем дни да запали дифузното разпространение. Тоест случаите да скочат над 2 хиляди на ден", каза още математикът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Витанов добави, че са възможни нови рекорди. Според него през февруари ще сме в разгара на проблемите с Омикрон и посъветва: "Народе, яж и пий. До Нова година нищо няма да стане. Сметката ще започнем да я плащаме след Ивановден. До края на януари Омикрон ще се бори за доминация. Проблемите ни с него ще дойдат февруари месец".

Той поясни, че данните засега са, че вариантът не е по-тежък от Делта.

"Така че може би ще има доста хора, които ще се заразят. Проблемът с болниците ще е такъв, че те няма да успеят да се разтоварят от сегашната вълна. До края на годината активните случаи едва ли ще спаднат под 80 хиляди. До края на януари едва ли ще паднат под 50 хиляди и така ще ни завари Омикрон вълната. При един вирус, който се разпространява доста по-бързо от предишния вариант, броят на активните случаи може бързо да нарасне", обясни математикът.

И изтъкна, че еволюцията на вируса е, че той става по-заразен, но по-малко опасен. Проф. Витанов коментира, че ако Омикрон успее да се разпространи достатъчно много, смъртността може да не е никак ниска.

Според него София град и София област са най-застрашени от новия вариант. На седмо място по застрашеност е Велико Търново. Бургас е по-назад. Третият град, който ще е най-малко засегнат, е Разград. Той ще бъде три пъти по-малко засегнат от София. След Разград има две области - Смолян и Ямбол. Там се очаква, че те ще бъдат най-малко засегнати, разясни математикът.

Проф. Витанов добави, че ограничаването на контактите ограничава всяка пандемия, тоест локдаунът винаги работи.

"Очакванията са смъртността да намалява, но колкото и да намалява, до Нова година няма как да падне под 50. Сумарната ще надскочи 30 хиляди при всяко положение", заяви още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
4
 
1
 
! Отговори
необходим е преди 2 години
Пълен локдаун
173
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 3 януари трябва да се затворят градовете
172
3
 
0
 
! Отговори
Не пишете преди 2 години
През януари и февруари ще умрат 15 000 души
171
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно? Че кат' кога февруари има бум на грипа? Нивгиш не е било!!!
170
5
 
0
 
! Отговори
От 10 януари преди 2 години
Всеки ден ще умират по 400 човека
169
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Февруари е наистина страшен. Но не заради съчинени пландемии, а заради цените на тока, които тогава ще изарат хората навън, на щик срещу поредните крадци.
168
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирайте се, имате 1 месец
167
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка година февруари има бум на грип и подобни респираторни вирусни заболявания. Не ти е нужно никакво образование, за да се сетиш. Даже баба ми на 80 години е наясно с това. Само че до по-миналата година нямаше циркове и пландемия, нямаше илачи за продан. В това е разликата.
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон + Камбоджа = много починали
165
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това окончателно откачи или се бъзика с хипохондриците. С тях, всъщност, е удоволствие да се бъзика човек. Разбирам го.
164
6
 
6
 
! Отговори
Covid 22 преди 2 години
Затворете границите! Не става да ни го внасят непрекъснато отвън, а ние да не спираме да се душим с тези маски и все да спазваме абсурдни мерки. Същото като март 2020. Тогава пак се изсипаха от чужбина 200-300 хиляди, иначе не сещащи се за България и те ни го донесоха. Ясно е, че тия карантина не спазват. Затваряйте, докато не е късно. В Англия има по близо 60 000 нови само за вчера!
163
3
 
8
 
! Отговори
NO FAKE преди 2 години
такива професори будят отвращение такива за 50, 100лв и г*зъ ще олижят в ефир на някои< А за медиите които го канят те си знаят че служат на сатаната и мястото им е в АДА
162
2
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Откачалника Витанов откри топлата вода. Февруари винаги има яки настинки. Омикрончето е лекичък!
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов търси внимание като малко дете, за психиатрия е вече
160
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Папилома математика се изказа. Аз и сега си пия и ям, да го дуухаш, евнух такъв.
159
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а така апнете пийнете и февруари като дойдат сметките сме на площада
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, е, е.... сега пък февруари... беше на 15.12. уж, после беше след Нова година, сега па февруари.... тогава ще каже април. Излагате се с този, нито си заслужава да го интервюирате, нито да го цитирате.
157
1
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 години
Брей, февруари ще има грип, че то това никога не го е имало досега!
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До я197 луд не ами луд за връзване Раднево го заве а той на големият екран ти да видиш.
155
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХ яжте само бахур и ще ви светне пред очите мазния черен бахур на ей такива хубави хора като тоя бродяга.Витанчи не знам дали съм хейтър но заради теб и килър бих се прижалил да стана.