Проф. Александрова: При бустерна доза е добре да се комбинират ваксини

Всички сме в очакване на още данни за разпространението на Омикрон, каза вирусологът от БАН
17 дек 2021 10:55, Ния Христова
248
 

Появата на варианта Омикрон повдигна въпроса за поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19.
 
"Всички сме в очакване на още данни за разпространението му, за влиянието му върху клиничната картина, за това в каква степен успява да се изплъзне от имунния отговор към предишни варианти и ваксини. Няма данни, че протича по-леко, има реален риск да се изправим пред огромен брой хоспитализации. Вирусът се променя, но и ние вече не сме същите, много хора имат имунитет", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

На 7 декември Европа разреши смесване и комбиниране на ваксини.
 
"Данните са, че комбинирана схема не само не отстъпва на стандартната схема на прилагане на ваксините, но дори има доста бонуси. Най-добре проучена е комбинацията между аденовирусна ваксина и след това РНК ваксина. Поставянето на ваксината на AstraZeneca беше свързано с някои изключително редки нежелани събития при по-млади жени. При голяма част от ваксинираните с AstraZeneca се постави втора доза РНК ваксина. До 68% се качва защитата при комбинираното ваксиниране", обясни проф. Александрова.
 
Вирсусологът обясни, че РНК ваксините са доста силни в предизвикването на антитялов имунен отговор, докато аденовирусните ваксини са по-силни в предизвикването Т-клетъчен имунитет.
 
"Когато комбинираме две различни стратегии, ползата винаги е по-голяма. Различните ваксини се прицелват в различни участъци. Комбинирането разширява мишените, срещу които нашият имунитет реагира. Има данни, че хората с имунен дефицит реагират по-добре на комбинираното ваксиниране", подчерта проф. Александрова.
 
Проф. Александрова използва проучване в САЩ, за да обясни, че когато след ваксинация с препарата на Johnson & Johnson се използва Moderna или Pfizer, то нивото на антитела се увеличава.
 
"Прилагането на ваксината на Pfizer качва 35 пъти антителата, докато прилагането на ваксината на Moderna - 75 пъти. Ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма РНК, докато ваксината на Moderna съдържа 100. Имат доста сходни и редки странични реакции - миокардити", посочи проф. Александрова.
 
Препоръката при РНК ваксините е да се поставя бустерна доза след поне 6 месеца. При Johnson & Johnson е след поне два месеца.
 
"Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон. Предстои да видим дали ще има сериозна епидемия. Покрай Омикрон ще бъдат затегнати мерките. Клиничната картина на много вируси се припокрива. Грипният вирус може да улесни разпространението на коронавируса", каза още вирусологът от БАН.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
4
 
! Отговори
Д-Р Дре преди 2 години
Kakvo stava s OMIKRONA.ЩЕ ИМА ЛИ НОВА РАЗНОВИДНОСТ.тОЙ ПОСТОЯННО МУТИРА.
195
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, какво става в Германия? Имат 4 пъти повече заразени дневно от преди ваксинацията? Не че нещо, ама за един приятел питам.
194
0
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
....tazi si e napravo ..na zaplata !!! Ot studio v studio ....sao i samo da agitira naroda da si vkara neshto v tialoto ,za koeto sama tia (profesorkata ) niama absoliutno nikakva ideia ...kakvo e i kakv mu e sastava ,deistvieto ,straniscnite efekti i t.n. !!! Vsichki vijdame,che za nauka i medicina NE stava vapros !!!
193
0
 
9
 
! Отговори
Чико от ПОРТО рИКО преди 2 години
Професорката е по страшна и от Ковида.Само като я погледна и съм ковясъл.
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обективно А пък всеки жив е жив до време. Ти си уникално т.ъп, моето момче.
191
14
 
1
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
До Тези, които са ваксинирани и не прекарват вируса , са точно тези, които не го прекарват и без ваксини. Ама изобщо не е така. Тези, които не прекарват вируса без ваксина всъщност имат силен естествено имунитет, което е чудесно, но само до време. Във живота на всеки редовно се случват ситуации, които му сриват имунитета. И тогава якият непукист лапва маркуча за изкуствено дишане в интензивното...ако има свободни места. Ваксинираните могат да се заразят, но много по-рядко и боледуват ЛЕКО
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оч!
189
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГРУХИЛДА ХЪТЯНИНА
188
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бие на професор в Хогуортс.
187
0
 
14
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Откъде го изкарахте тоя таласъм
186
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре ... По 1 ваксина ... Сутрин ...На гладно ... По празници... 2 ...
185
0
 
13
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
Ама какви ваксини, направо абокат и лагери. Като гледам буквално натам отиваме, а послушните гоим спят.
184
1
 
26
 
! Отговори
Знаете ли, че.. преди 2 години
На 13.12.21 Пфайзер са купили фирма на име Arena Pharmaceuticals, занимаваща се с производството на лекарства за сърце и автоимунни заболявания. Вашите сърдечни проблеми от тук нататък са в добри ръце ! На това му казвам аз да затвориш кръга ;)
183
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бионтех има печалба 7МИЛИАРДА ЕВРО само за 9 месеца,,е как няма да има бустер на бустера
182
2
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Имам приятел който скоро се ваксинира под натиск от фирмата в която работи. Скоро след ваксинацията не се чувства много добре и от месец е в болнични,жал ми е да го гледам онил и безпомощен. Добфяк е не говори лошо, за никой но му личи че съжалява и състоянието не му е добро. Вие как мислите аз дали да се ваксинирам като го гледам такъв? Въпроса е към тези които настояват за ваксинация.
181
0
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДЖАБА ХАИТЯНИНА: РОБИ ,ПОДЧИНЕТЕ СЕ НА ВОЛЯТА МИ!
180
0
 
1
 
! Отговори
До 185 преди 2 години
Най- после едно умно и вярно мнение!
179
0
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Много се напапкахте,докторчета всякакви,учени и пр.умници...Ще плащате..
178
2
 
32
 
! Отговори
Различни са преди 2 години
принципите на векторните и РНК ваксините !! Наясно ли сте какви мешаници препоръчвате ???????
177
2
 
36
 
! Отговори
Янсен преди 2 години
Ваксинирах се с Джонсън и направо си прекарах Ковида за 2-3 дни с трески, неразположение и всичко като за Ковид. Защо да правя мРНК бустер ??? Вие изгубихте МЕДИЦИНАТА като наука.