Проф. Александрова: При бустерна доза е добре да се комбинират ваксини

Всички сме в очакване на още данни за разпространението на Омикрон, каза вирусологът от БАН
17 дек 2021 10:55, Ния Христова
248
 

Появата на варианта Омикрон повдигна въпроса за поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19.
 
"Всички сме в очакване на още данни за разпространението му, за влиянието му върху клиничната картина, за това в каква степен успява да се изплъзне от имунния отговор към предишни варианти и ваксини. Няма данни, че протича по-леко, има реален риск да се изправим пред огромен брой хоспитализации. Вирусът се променя, но и ние вече не сме същите, много хора имат имунитет", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

На 7 декември Европа разреши смесване и комбиниране на ваксини.
 
"Данните са, че комбинирана схема не само не отстъпва на стандартната схема на прилагане на ваксините, но дори има доста бонуси. Най-добре проучена е комбинацията между аденовирусна ваксина и след това РНК ваксина. Поставянето на ваксината на AstraZeneca беше свързано с някои изключително редки нежелани събития при по-млади жени. При голяма част от ваксинираните с AstraZeneca се постави втора доза РНК ваксина. До 68% се качва защитата при комбинираното ваксиниране", обясни проф. Александрова.
 
Вирсусологът обясни, че РНК ваксините са доста силни в предизвикването на антитялов имунен отговор, докато аденовирусните ваксини са по-силни в предизвикването Т-клетъчен имунитет.
 
"Когато комбинираме две различни стратегии, ползата винаги е по-голяма. Различните ваксини се прицелват в различни участъци. Комбинирането разширява мишените, срещу които нашият имунитет реагира. Има данни, че хората с имунен дефицит реагират по-добре на комбинираното ваксиниране", подчерта проф. Александрова.
 
Проф. Александрова използва проучване в САЩ, за да обясни, че когато след ваксинация с препарата на Johnson & Johnson се използва Moderna или Pfizer, то нивото на антитела се увеличава.
 
"Прилагането на ваксината на Pfizer качва 35 пъти антителата, докато прилагането на ваксината на Moderna - 75 пъти. Ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма РНК, докато ваксината на Moderna съдържа 100. Имат доста сходни и редки странични реакции - миокардити", посочи проф. Александрова.
 
Препоръката при РНК ваксините е да се поставя бустерна доза след поне 6 месеца. При Johnson & Johnson е след поне два месеца.
 
"Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон. Предстои да видим дали ще има сериозна епидемия. Покрай Омикрон ще бъдат затегнати мерките. Клиничната картина на много вируси се припокрива. Грипният вирус може да улесни разпространението на коронавируса", каза още вирусологът от БАН.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези лакардии са за ония на запад. Комбинирайте, може петата доза да е от смесена в равни части от всички циркулиращи ваксини. Ще е върхът на сладоледа. Микс турбо пауър. Просто идея.
15
1
 
50
 
! Отговори
Ббб преди 2 години
Тази трябва да бъде съдена,за престъпление срещу човечеството!
14
2
 
44
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Госпожо, аз понеже съм т_ъп. Вие на каква база твърдите тези неща, колко опита сте правили, да смесите ваксини, върху колко човека. Или вярвате сляпо на западните компании, които са го казали? Ами ако те лъжат, тогава и вие лъжете. Вие ще понесете ли отговорност за думите? Защото е ясно че шмайзер няма. Престанете с тази агитация.
13
2
 
40
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Тролката иска се бодете с каквото падне??! После се смеят на наркоманите.....Бог да ви е на помощ.
12
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бива да смените вече артистите играещи ролята на бостански плашила. Тая буля специално като я гледам, имам чувството ,че е прекалила с бустерните дози. И тя ще убеждава хората да се ваксинират?!
11
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До преди 3 имесеца говореха обратно, пак на база нАучни изследвания..... А сега - мешайте! С цел некакви бонуси?! Или - за да копате хората по-бързо на 2 метра под земята???
10
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се комбинират после ако настъпи странична реакция *** докажи от коя ваксина е.
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера като видях некролога на един комшу от моя вход който беше с две дози,се сетих че колкото повече ваксъри по малко ваксъри..
8
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи , бyламача който ти вкарват , да стане още по-голям бyламач ?!
7
0
 
37
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И МЕЧО ГРУХ Е КАЗАЛ ТАКА: КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ))) ЗАТОВА, ОТ ВСЯКА РАЗЛИЧНА ВАКСИНА ПО ЕДНА ДОЗА НАЙ-МАЛКО!!!
6
1
 
49
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Това пък как го "установихте", след като бустери се поставят едва от 1-2 месеца?Като "учен" говори професорката, нали?, не като дистрибутор..
5
4
 
45
 
! Отговори
Убийствени коктейли преди 2 години
И ефектът е сигурно заразяване и смърт в кратки срокове.
4
3
 
52
 
! Отговори
русенец преди 2 години
Аз съм на мнение, че всяка имунизация трябва да е с различна ваксина. Така се увеличава шанса все някоя да върши работа. Ваксините могат да се комбинират с витамин С, чер пипер или леене на куршум. Не трябва да се изпуска нито една възможност!
3
0
 
63
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 години
Защо трябва непрекъснато да имаш огромно количество антитела? Антитела имаш докато си болен, после спадат и остава клетъчния имунитет за справяне с бъдещи инфекции. Дали имам антитела срещу варицелата която карах преди 20 години? А пак не се заразих докато дъщеря ми беше с варицела.
2
3
 
44
 
! Отговори
Само мента с мастика преди 2 години
ДРУГО НЕ СМЕСВАМ...
1
2
 
36
 
! Отговори
уфффф преди 2 години
Гадория...