Проф. Александрова: При бустерна доза е добре да се комбинират ваксини

Всички сме в очакване на още данни за разпространението на Омикрон, каза вирусологът от БАН
17 дек 2021 10:55, Ния Христова
248
 

Появата на варианта Омикрон повдигна въпроса за поставянето на бустерна доза ваксина срещу COVID-19.
 
"Всички сме в очакване на още данни за разпространението му, за влиянието му върху клиничната картина, за това в каква степен успява да се изплъзне от имунния отговор към предишни варианти и ваксини. Няма данни, че протича по-леко, има реален риск да се изправим пред огромен брой хоспитализации. Вирусът се променя, но и ние вече не сме същите, много хора имат имунитет", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

На 7 декември Европа разреши смесване и комбиниране на ваксини.
 
"Данните са, че комбинирана схема не само не отстъпва на стандартната схема на прилагане на ваксините, но дори има доста бонуси. Най-добре проучена е комбинацията между аденовирусна ваксина и след това РНК ваксина. Поставянето на ваксината на AstraZeneca беше свързано с някои изключително редки нежелани събития при по-млади жени. При голяма част от ваксинираните с AstraZeneca се постави втора доза РНК ваксина. До 68% се качва защитата при комбинираното ваксиниране", обясни проф. Александрова.
 
Вирсусологът обясни, че РНК ваксините са доста силни в предизвикването на антитялов имунен отговор, докато аденовирусните ваксини са по-силни в предизвикването Т-клетъчен имунитет.
 
"Когато комбинираме две различни стратегии, ползата винаги е по-голяма. Различните ваксини се прицелват в различни участъци. Комбинирането разширява мишените, срещу които нашият имунитет реагира. Има данни, че хората с имунен дефицит реагират по-добре на комбинираното ваксиниране", подчерта проф. Александрова.
 
Проф. Александрова използва проучване в САЩ, за да обясни, че когато след ваксинация с препарата на Johnson & Johnson се използва Moderna или Pfizer, то нивото на антитела се увеличава.
 
"Прилагането на ваксината на Pfizer качва 35 пъти антителата, докато прилагането на ваксината на Moderna - 75 пъти. Ваксината на Pfizer съдържа 30 микрограма РНК, докато ваксината на Moderna съдържа 100. Имат доста сходни и редки странични реакции - миокардити", посочи проф. Александрова.
 
Препоръката при РНК ваксините е да се поставя бустерна доза след поне 6 месеца. При Johnson & Johnson е след поне два месеца.
 
"Грип А е много сериозен играч, това е неговият сезон. Предстои да видим дали ще има сериозна епидемия. Покрай Омикрон ще бъдат затегнати мерките. Клиничната картина на много вируси се припокрива. Грипният вирус може да улесни разпространението на коронавируса", каза още вирусологът от БАН.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
18
 
! Отговори
мхм преди 2 години
Бе, много гр.озна бе, малии, тва бабе е напълно изпаткало!!!
135
2
 
30
 
! Отговори
цц преди 2 години
Тази осъзнава ли че един ден ще бъде отговорна за думите си
134
2
 
27
 
! Отговори
Прозорец на бъдещето преди 2 години
Това с "ваксинацията" наистина все повече и повече заприличва на наркоманиятаи наркодилърството . Колкото повече ни ваксинират и дават ваксини и засилващи дози (бустери от английски език),толкова повече ще губим естествения си имунитет и ще зависим от изкуствения медикаментозен такъв .Дрогата (ЛЕКАРСТВОТО)е легално и се купува от държавата дирректно от производителя и раздава на всеки уплашен от възможността ако не си вземе достатъчно да остане без работа ,прехрана или живота си . Наркозависимостта ще е новата нормалност явно.
133
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси СЗО вика "не слагайте бустерни дози на здрави хора, само ако са с хронични заболявания". Правителството - "Бустери за всички ще има от сърце, че вашето сърце трябва ми да спре!". Пандемиолозите - "Не ваксинирайте по време на пандемия, усложнявате положението." Правителството - " Дзън дзън дзън, дзън дзън дзън, с гробаря сме отвън. Боцкайте, ръгайте, че замръзнах като пън."
132
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това плашило по европейски проект ли спечели правото да се показва в публичното пространство? Нека да попитаме колко струва удоволствието да я гледаме и слушаме от сутрин до вечер !
131
0
 
2
 
! Отговори
Още малко преди 2 години
До Бай Пешо"Защото е ясно че шмайзер няма"=/=/Ще има, ще има. И Шмайзер и АК и Винкел.Всичките тези фирми много хубави ваксини парвят.
130
2
 
6
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Айде како, айде свакооо ; Айде како, айде свакооо - масо вакооооо. Айде че гробарите вече потриват ръчички.
129
0
 
10
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
До Star Wars фенПочива от задушаване с верига. Същото наказание за тази убийца!
128
0
 
3
 
! Отговори
Вуй-чо за тях. преди 2 години
До (-_-)"Даже мисля скоро да си татуирам логото на ЕС на рамото"=/=/Аз пък ако си тауирам нещо на рамото, то ще е среден пръст.
127
0
 
11
 
! Отговори
Няма смисъл преди 2 години
До Умния Еврей"Задайте този въпрос на продажниците, и не чакайте отговор."=/=/Отговор можеда чакаш, но няма да дочакаш защото продажниците са лишени от логическо мислене. При такъв въпрос те просто стават агресивни и започват да ти говорят как ти ходиш и разнасяш вируса, нищо, че те имат достъп навсякъде и в техните организми се люпят нови щамове в резултат на кръстосване на вирус с ваксина и те разнасят тези щамове навсякъде.Но логическия довод им действа като тамян на дявол.
126
0
 
11
 
! Отговори
Ясноооо преди 2 години
Бабетката харесва коктейлиииии
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наркомани , тука ли стеее? + ДА
124
2
 
16
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
До 124: Овчо, ходи си слагай всичките бъркочи наведнъж, сдухльо!Джаба Хътянина с усмивка праща овцете на явно заколение!
123
2
 
15
 
! Отговори
До 85 преди 2 години
"Ваксините са за пенсионери и смoтaняци"=/=/Ваксините са за ***, независимо на каква възраст са.
122
0
 
13
 
! Отговори
555 преди 2 години
И математици от БАН обичам, да ми казват кога ще дойде Омикрон в България.
121
0
 
19
 
! Отговори
555 преди 2 години
Най обичам да отида на зъболекар с криви и жълти зъби и на лекар 100кг, който не се е ваксинирал, но ваксинира теб. Също и на лекар, който не ти пише рецепта, а ти къса лист от рекламно тефтерче и ти казва да си вземеш гелчето от картинката, имало го в аптеката отпред.
120
0
 
5
 
! Отговори
Асанчо преди 2 години
"Държавата се напълни с професори..Дали да не стана и аз един професор?"=/=/Щъ та праим, бе бате.Само кажи по какво искаш да тъ праим пруфесур и нямаш грижа.И тънко шъ ти земаме, ни бой съ.
119
1
 
19
 
! Отговори
Аха преди 2 години
"Вземи отслабни малко че не е нормално доктор да изглежда по този начин?!?"=/=/Тез пари дето ги взема за да рекламира отрови нали трябва да се ядат.Иначе за какво се зори
118
1
 
17
 
! Отговори
До 555 преди 2 години
"Слагайте си всеки ден в менюто черен пипер. В клинични опити руски и китайски учени са установили , че алкалоида пиперин се свързва с един от протеините на ковид и възпрепятства навлизането му в клетката където се мултиплицира. Желая здраве на всички !"=/=/Много лекари вече казаха - черен пипер, лют червен пипер, куркума. Редовна консумация за поддържане на имунитета.Пък те нека си хакат бустерите, ще се броим накрая кой жив, кой умрял.Обесените като тая, отделно.
117
1
 
17
 
! Отговори
Тъй, тъй преди 2 години
При бустериране е добре даже да комбинирате няколко ваксини от различни марки и наведнъж да си хакнете 2-3 игли, че по-здраво да хване бустера.Да ходите да парвите компания на Кунчо Бустера, че му е скучно.