Проф. Петрова: Вероятно Омикрон вече е у нас

По думите й 4% положителни проби са много добра новина
17 дек 2021 16:17, Ния Христова
47
Проф. Петрова: Вероятно Омикрон вече е у нас
Снимка: Pixabay
"Новозаразените спаднаха двойно, спрямо пика на разпространението на COVID-19", каза в ефира на Нова тв проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. 
 
По думите й 4% положителни проби са много добра новина.
 
"Специалистите обаче говорят за така наречената четвърта плюс вълна или възможността да се появи пета таква към февруари месец, заради появата на Омикрон. Вероятно новия щам е вече у нас, но не сме го открили. В съседна Гърция има регистрирани 10 случая на Омикрон. Ще се появи много скоро и у нас. Той е много по-заразен, около 50 на сто, спрямо Делта варианта и заобикаля ваксините. Възрастното население и тези, които работят с болни от коронавирус, ще трябва да поставят бустерна доза от ваксината", обясни тя.
Още по темата
 
Проф. Петрова добави, че данните в световен мащаб показват, че Омикрон преминава с по-малко смъртни случаи.
 
"Вируса мутира случайно. Стратегията е да заразява повече и да не причинява смърт. Първите варианти на коронавируса затова изчезнаха толкова бързо, защото са били изключително смъртоносни", обясни директорът.
 
Проф. Пенка Петрова е на мнение, че вирусът като причина за смърт отслабва.
 
"Твърде дълго се задържа вируса сред нас, за да смятаме, че някога би могъл да изчезне. Вероятно ще стане като грипа и всеки сезон ще се налага реваксинация", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Някой да каже преди 2 години
Какъв % процент от хората пристигащи от чужбина по летищата се изследват със секвениране, за да им определят вариантите на вирусите които пренасят ??? Ами почти НУЛЕВ прикриват броя и тези факти, за да могат спокойно да си получават заплатите разни набедени вирусолози, инфекционисти и тем подобни епидемиолози баби от сорта на Мира Кожухарова, която взима покрай пенсията и пари като съветник на министъра.
39
0
 
2
 
! Отговори
Национален център преди 2 години
Сега ръководен от застаряваща мома проф. Ива Христова и преди от бабичката от Москав професурка Мира Кожухарова пенсионирала се като директорка в центъра. Тоя център НИЩО не правят и НЕРАЗБИРАТ и НЕ МОГАТ да правят секвениране, генетични изследвания, а да не говорим изобщо за разпознаване на варианти на вируси.
38
0
 
1
 
! Отговори
Много ясно е преди 2 години
Не е нужно нито да сме професори нито математици, за да го разберем това че вируса Омикрон е отдавна внесен у България. Такъв огромен поток от пътуващи със самолети от държави с този вируса се движат насам и натам в България. Друг е въпросът че националният център по зарази в България е пълен с некадърници не могат да правят секвенирането на вариантите тук у нас и пращат проби на малка шепа хора по пощата в чужбина и чака със седмици и месеци резултати и накрая се отчитат че са свършили нещо.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз мисля, че омикронът вероятно вече е у нас. А може и да не е. Сега ще ме направите ли професор като тая?
36
0
 
1
 
! Отговори
норкимО преди 2 години
Еми да си го държи там, щом вероятно е дошъл у тях... . Да не отваря да проветрява и да не излиза!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите случаи били паднали двойно спрямо пика. Ами да проверим. В пика в края на октомври бяха по 4723 нови случая средно на ден за седем дни. Сега са 1494 средно на ден. Какво стана? Спадът бил повече от три пъти, а не два пъти.
34
1
 
7
 
! Отговори
noema c kumapama преди 2 години
"вероятно" се превежда, като "higly likely". другарко петрова, под зоркото око на продължителите на статутквото с нов глас на гласовитата кака кирчо канадката бяха спретнати всички нАучни сили на откривателите на чушкопека за откриването на омикрон всред другите нормални грипове...аз съм изключително толерантен, разумен, макар и обикновен човек. много мога да изтърпя...но най-откровенозапочвате да си просите боя, който ще ви бъде заслужен, тоя път!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон е в целия свят от повече от два месеца и не показва опасна тенденция ,а напротив.Целия този цирк вече започва да излиза извън всякакви рамки.Срамота да се пишат заглавия за този вариант при условие ,че няма заплаха за населението ,а те го превърнаха в причина за бустер доза. Урсула ,чийто мъж е пряко свързан с файзер,дори днес е подчертала на нашия нов министър председател ,че след омикрон идва още по ужасен вариант и бързо трябва да ваксинираме,че това ще е края на януари.От къде знаят?
32
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще дойде. Ще си проличи като хвръкнат бройките нагоре, както и смъртността. Няма как да се сбърка .
31
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината пази от тежко протичане на ковида, ако човек няма тежки хронични заболявания и що-годе естествен имунинет. Но всичко е до време. Много хора си нямат и най-малка представа колко заболявания имат от това, че им липсва здравна профилактика, а и самите те не се грижат за здравето си. Затова всеки трети починал го пишат - без данни за придружаващи заболявания. Като не е ходил на лекар кой да му открие заболяванията. А и много хора вярват в някакви безумни конспирации
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас е на софрата хапва пийва и за професор ката пита каде живее утр на нея на гости да иде.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните лъжи на ЕС ,целта хората да не протестират ,за това измислиха тоя щам
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имунитетът при ковид инфекцията е нетраен. Много пациенти вече го повториха, някои леко, друго много тежко. Няма как ваксината да даде по-дълъг имунитет, вирусът си е такъв, просто. За това се налага реваксинация. Ясно и просто. Колко ще продължи имунитет не ке знае, защото първите реваксинации бяха в Израел през август. Наблюдаваме, проследяваме , ще разберем.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам обяснението ще е, че бустера ще произведе мега-гига-хипер антитела, дето две ваксини същите като бустера не са успели да направят. А и предполагам ще са по-пресни антителата, не толкова повехнали като от двете дози.
26
2
 
10
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
вероятно петрова за лудницата заедно с останалите ваксино пропагандатори виждат нещо което не съществува е шизофрения в тежък стадий..
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама докторице на теб ли че вярване или на ЕС ,днес казали на Петков че вируса го пускат в България в средата на януари )
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя бустер трябва да е бая дебел, че Омикрона да не го заобиколи. Ама две вакси ги заобикаля. Ама тия що излизат да се излагат всеки ден? Явно е за пари. Не е от глупост. Явно глупаците сме ние. Май трябва една хайка около телевизиите и да има тричане.
23
1
 
6
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
И кво от СЗО, казаха , че не е опасен....
22
2
 
10
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Тази "професуркъ" да не е Екстрасенкъ, бе? Откъде позна, че имам Макарони!?
21
2
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Вероятно , може би , вярвам че сигурно ......!? Ама бустерче ке си требе категорично ))) Нали ги заобикаля бе , г-жа !? За къв ши си го набодеш тоз бустер ? У. ФОН ХИТЛЕР нали е поръчала адаптирана за 100 дни , нова ваксина за микроня ! Оная си ги блещи по хавата , вие си ги блещите по хавата , или важното е да се надяват главите на хората .