Проф. Витанов: Яжте и пийте, празниците ще са спокойни и без Омикрон

"Паднахме под 2000 случая на ден", подчерта математикът
17 дек 2021 15:55, Ния Христова
87
Проф. Витанов: Яжте и пийте, празниците ще са спокойни и без Омикрон
Снимка: БГНЕС
Математикът проф. Николай Витанов публикува пост във "Фейсбук", в който обяснява какво очаква да се случи с пандемичната обстановка у нас в близките дни. Математикът уточнява, че информацията е "основана на изчисленията, които излизат от компютрите".
 
Според него ситуацията продължава бавно да се подобрява.
 
"Паднахме под 2000 случая на ден. Както бе и прогнозирано, дифузното разпространение спря. Идват спокойни празници без Омикрон да ни ги развали. Всичко това бе прогнозирано и го знаете отдавна", написа Витанов.
 
Неговата прогноза е, че новият вариант на коронавируса няма да стане доминантен у нас до Нова година.
 
"Народе, ще си изкараш спокойни празници… Яж и пий", призова математикът.
 
Проф. Витанов написа, че в момента става "бавно разтоварване" на здравната система. Броят на активните случаи се очаква да намалява бавно.
Още по темата
 
"Празниците наближават, още сме над 90 000 активни случая. Както виждате, очакванията ми, че здравната система няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината, се сбъдват", поясни математикът.
 
Относно смъртността проф. Витанов представи някои данни:
 
- Починали в периода октомври-декември при вълната миналата година по това време – 6751 души;
- починали до 1 октомври тази година - 20 968 души;
- починали до днешна дата - 29 933 души;
- починали от 1 октомври насам за тази вълна – 8965 души;
- починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време - 132,7%.
 
"Дотук при тази върна са починали 32,7% повече хора, отколкото при съответната вълна миналата година. Причина - недостатъчно обхватна ваксинация. Миналата година нямаше ваксинация, тази има. И пак смъртността е по-висока. Просто е – „Делта“ вариантът е по-заразен от английския - заразява повече хора. Вълната тази година беше по-висока от миналогодишната. Дори и при по-нисък процент на смъртност, това води до повече смъртни случаи даже и при наличие на ваксинация", обясни математикът.
 
"Омикрон“ е още по-заразен. Ако успее да зарази много хора у нас, даже и при по-нисък процент на смъртност от „Делта“ варианта, починалите пак няма да са малко. Тъй че помнете това предупреждение и се пазете. Няма кой да ви пази", призова Николай Витанов.
 
Математикът очаква смъртните случаи в края на годината да прехвърлят 30 000. Към 17 декември бройката е 29 933, а до края на годината остават 16 дни.
 
"До края на годината има още време, а думичката в прогнозата е прехвърлям", допълва той.
 
"Имаме очакван пробив - една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре. Тази област, както е тръгнала, може да иде и в зелената зона след някой ден. София-град се очаква да е вън от много тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява", прогнозира Витанов.
 
"Виолетовото бавно намалява. В Западна България - също. И Благоевград излезе от виолетовата зона. Очаква се тази тенденция да продължи и през новата седмица. Трябва да държим така и да внимаваме - все пак виолетовото е още много", предупреждава математикът.
 
"И накрая - който иска, може и да се ваксинира. Може и да не е задължително, но е препоръчително", посъветва проф. Николай Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
"Яжте и пийте!" - ето това иска да чуе стадото,пардон суверенът.Ние,българите имаме поговорката "ти пари ми дай,акъл не искам" и когато ни дават за пример другите държави и мнението на учените,въртим глава и се инатим.Не щем ваксини,искаме държавата да ни дава пари и помощи,а какво ще дадем ние на държавата,това не е наше зъдължение.Да,ама не,Вирусът ще ни опровергае и дано цената да не е твърде висока...
70
0
 
4
 
! Отговори
Витанко преди 2 години
Яжте и пийте , но най-вече пийте ,като мен ! И дано да ме стигнете на това поприще ...
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте и пийте, след празниците бустерната доза си набийте!
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛО ,днес.бг -вие имате по-малко акъл от тоя с бохчите под очите от пиене та да му давате гласност на това нечистоплътно алкохолизирано същество,но явно парите ви замъгляват няколкото гънки в главата ви като на тоя ,,математик" -а сега трийте коментара ми.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанка, а сертификата кога ще отпадне?
66
0
 
2
 
! Отговори
Астронавт преди 2 години
На този математик мозъкът му,, ВИТАЕШЕ"некъде у космоса,но подуши миризмата на паржолите, виното, ракията, киселото зеле и мозъкът му почна да витае само у мазъта,.....а пък короната,ковида, делтата и там всеподобни да ми цоцнат Оооо,Микурону
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанчи какъв ти е компа Правец 84 ли беше или смяташ на калкулатор на който казваш компютър.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно.... Яжте, пийте и се веселете. А за капак теглете по една на всички подобни,, професори"който ви манипулират да се ваксинира те.
63
3
 
6
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Искам проф.Витанов да ме облъчва всеки ден щото на другите избори ако ВЪЗРАЖДАНЕ вземе 15% няма да го виждам.
62
1
 
13
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 2 години
Време е да замълчиш. От безмислените ти приказки няма нужда. Остави хората да си празнуват спокойно. Вземай си хонорара за истеричното си поведение, стой си пред огледалото и се любувай на 'картинката ', Нарцисе! Весел Празник и на теб и хората около теб! Да не забравяме, че все пак сме хора.
61
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това вече стана комедия.
60
1
 
15
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Наздраве пиянка
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че е той да ни успокои... Щуротии на кутии. Математик ще ни дава тон в живота.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте и пийте, че иде комунизъм, ембарго и желязната завеса. Яко ще се редите на опашки.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
95 % ot matriala shte plushti iako po praznicite---
56
0
 
6
 
! Отговори
ЯДНЕТО И ПИЕНЬЕТО... преди 2 години
Е , ... В ОСНОВАТА НА "МАРКСИЧЕСКАТА ФИЛОСОФИЯ "..ПРИ СОЦИАЛИЗъМА И КОМУНИЗъМА НА РУСНАЦИТЕ.......И ДА СИ НОСИТЕ НОВИТЕ ДРЕИ , ЩОТО НЕМА ВРЕМЕ!
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне за едно е прав Витанов със сигурност - "няма кой да ви пази". Да сте чули някой официален да ви посъветва да пиете витамин D, цинк, да си засилите имунитета? Това са критично важни и лесни неща, което показва ясно - пет пари не дават за живота на хората. Всичко е за пари и контрол.
54
1
 
10
 
! Отговори
Луд за връзване 2 преди 2 години
"Вълната тази година беше по-висока от миналогодишната. Дори и при по-нисък процент на смъртност, това води до повече смъртни случаи даже и при наличие на ваксинация" _____________ Вече е ясно как тази година вълната беше по-висока, ваксинацията обяснява всичко. Но как по-нисък процент на смъртност води до повече смъртни случаи, това само маг Витан може да го обясни със законите на Витановата математика.
53
2
 
4
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
До Луд за връзване === Благодаря колега, и твоят довод го виждам, не ми се пишат 5 поста, колкото можах в 1 толкова. Разберете хора, същите дето избиха животните и пречат на отглеждането на животни, са се загрижили за здравето ни. Трябва да потребяваме отровите в магазина и на тройна цена. Правете си изводи.
52
1
 
13
 
! Отговори
Луд за връзване преди 2 години
е маг Витан: "Дотук при тази върна са починали 32,7% повече хора, отколкото при съответната вълна миналата година. Причина - недостатъчно обхватна ваксинация. Миналата година нямаше ваксинация, тази има. И пак смъртността е по-висока." ____________ Изводи: миналата година при липса на ваксини са починали по-малко хора. Причината за по-малко починалите е недостатъчната ваксинация. Този човечец няма ли най-после да бъде настанен в психиатрично отделение?