Сербезова: Личните лекари няма да ваксинират децата от коронавирус

Това ще става във ваксинационни пунктове, обясни здравният министър
18 дек 2021 09:51, Петя Славова
159
Сербезова: Личните лекари няма да ваксинират децата от коронавирус
Снимка: БГНЕС

От 20 декември в България пристигат ваксините за деца от 5 до 11 години. В столичната болница "Света Анна" се подготвят да имунизират деца от 30 декември всеки петък. За имунизацията на децата новият здравен министър Асена Сербезова коментира, че тя ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Що се отнася до новия пост, по думите й, той не се поема с мисълта, че е добре за кариерата, а като възможност да се направят малки и добри неща за здравеопазването.

Тя каза, че от 1944 г. насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните. "Около 400 дни се задържа един здравен министър средну у нас. За реформи и промени трябва да има пълен хоризонт и мандат", обясни пред bTV Сербезова.

"Знаех много добре с какво се захващам. Няма да бъда сама – има много подготвен екип и съветници. Имам и предистория в администрацията“, каза още тя. По думите на Сербезова хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари, и поради тази причина те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на имунизацията срещу коронавируса. "Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са
 между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите", отбеляза Сербезова.

Още по темата

Относно новият вариант "Омикрон" здравният министър коментира, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в държава с едва 30% ваксинирани. По думите на здравният министър кампанията за имунизация срещу коронавируса ще се води по препоръките на СЗО, защото „няма нужда да откриваме топлата вода“.

За болница "Лозенец" тя каза, че нито една от трите страни в този казус не желае това сливане. Това може да породи редица проблеми, каза Асена Сербезова. Преди дни тя спря процедурата по сливането на три болници. "Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Кацаров може да отговори, защо го е направил", допълни Сербезова. "Моята работа е да защитя интересите на работещите в тези болници и интересите на техните пациенти, и на децата, разбира се", каза здравният министър.

"За да има сериозни реформи, трябва да има екипност, стратегия и визия. Както и пълен мандат. Профилактиката, реформата на Спешна помощ, ясна представа какво става по веригата и осветляване на процеса чрез дигитализация", каза Сербезова и допълни, че проблемите са много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
7
 
! Отговори
Помак преди 2 години
Ало, Асена!! Поради що се срамиш да се назовеш като Гюлчен,каквото е истинското ти име??!!
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам ваксинациите на децата да са в аптеките нали е фармацефт ще даде указания
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля че не става за министър
114
1
 
6
 
! Отговори
Беновска пита преди 2 години
Тази " министърка" Асена или АРсена се казва?? Май ще се окаже и по-отровна от арсен?? Само питам!!
113
1
 
4
 
! Отговори
Имунолог преди 2 години
Вижте какви ги ръси Арсена!! " Децата няма да бъдат ваксинирани ОТ коронавирус??!! Ха ха ха ха!! Ало,Сербезова!! Ваксинацията не е ОТ вируса,а СРЕЩУ вируса!! Схващаш ли бе тикво?? Кирчо и Ококорчо!! Махайте я овреме!!
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер една отговорност по малко да ги птавят в аптеките нали е фармацефт ще го доизмисли
111
1
 
2
 
! Отговори
Имунолог преди 2 години
Вижте какви ги ръси Арсена!! " Децата няма да бъдат ваксинирани ОТ коронавирус??!! Ха ха ха ха!! Ало,Сербезова!! Ваксинацията не е ОТ вируса,а СРЕЩУ вируса!! Схващаш ли бе тикво??
110
0
 
4
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
По въпроса за ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ да минат на ПЪЛНА САМОИЗДРЪЖКА,ни вопъл,ни стон!! Мълчи, като комунист на разпит!!Ало,Кирчо и Кокорчо!! Махайте я,иначе бая ядове ще берете!! Помнете ми думата!!
109
0
 
5
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Зад паравана " Ковид" се крие едно въпиющо некомпетентно лице,това на " професор" /. произведена " на килограм"/ Арсена Сербезова- булка на четири сватби!! Ха ха ха!! Щяла да " анализира" " проучва"," проверява" и т.н.Ще събира " експертни" съвети",съставени от джипита, " професори", доценти" ,все представители на бялата и фармацевтичната мафия! Нито дума и намерение за СМЯНА НА МОДЕЛА на здравеопазването от КАСОВО осигурителен в ДАНЪЧНО осигурителен!! Нито дума за ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ да минат на П
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От появите и по тв и коментарите и ,тая не става за тая длъжност ,предния министър не цепеше басма на никой от крадливите професор или лекар
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако иска и 10 пъти да се жени. Нейна работа. Да не се бърка обаче в мойте работи.
106
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
С какво са виновни децата???
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затвори не ни трябват. Еднопосочни за Харвард ще излезе по - евтино.
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4 сватби и безброй погребения.
103
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РОГАТИЯТ ДОЙДЕ И ЗА ДЕЦЕТЕ НИ!!!"С НАМИ БОГ"
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще ги махаме тия от бандата на Пинокио?
101
2
 
11
 
! Отговори
До долния преди 2 години
Затвори няма да са нужни. Има достатъчно дървета и стълбове.
100
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сербезова, защитничката на Москов. Помните ли Москов- човекът възбудил огромно недоверие към ваксините в България? Търгувал със здравето на децата ни, спазарявайки отровена турска ваксина за собствено обогатяване...Тази Сербезова, съветничката на Ананиев, представителка на фармамафията, тя ще се грижи за здравето ни...От трън, та на глог!
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да започваме незабавно да строим затвори! Сливенският няма капацитет да приеме всички заслужили индивиди от женски пол.
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По погледа си личи, че мисли само за препуциума. 4 брака казвате, а любовниците колко са някой знае ли?