Сербезова: Личните лекари няма да ваксинират децата от коронавирус

Това ще става във ваксинационни пунктове, обясни здравният министър
18 дек 2021 09:51, Петя Славова
159
Сербезова: Личните лекари няма да ваксинират децата от коронавирус
Снимка: БГНЕС

От 20 декември в България пристигат ваксините за деца от 5 до 11 години. В столичната болница "Света Анна" се подготвят да имунизират деца от 30 декември всеки петък. За имунизацията на децата новият здравен министър Асена Сербезова коментира, че тя ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Що се отнася до новия пост, по думите й, той не се поема с мисълта, че е добре за кариерата, а като възможност да се направят малки и добри неща за здравеопазването.

Тя каза, че от 1944 г. насам на стола на здравето е имало общо 33 министри, без да се броят служебните. "Около 400 дни се задържа един здравен министър средну у нас. За реформи и промени трябва да има пълен хоризонт и мандат", обясни пред bTV Сербезова.

"Знаех много добре с какво се захващам. Няма да бъда сама – има много подготвен екип и съветници. Имам и предистория в администрацията“, каза още тя. По думите на Сербезова хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари, и поради тази причина те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на имунизацията срещу коронавируса. "Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са
 между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите", отбеляза Сербезова.

Още по темата

Относно новият вариант "Омикрон" здравният министър коментира, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в държава с едва 30% ваксинирани. По думите на здравният министър кампанията за имунизация срещу коронавируса ще се води по препоръките на СЗО, защото „няма нужда да откриваме топлата вода“.

За болница "Лозенец" тя каза, че нито една от трите страни в този казус не желае това сливане. Това може да породи редица проблеми, каза Асена Сербезова. Преди дни тя спря процедурата по сливането на три болници. "Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Кацаров може да отговори, защо го е направил", допълни Сербезова. "Моята работа е да защитя интересите на работещите в тези болници и интересите на техните пациенти, и на децата, разбира се", каза здравният министър.

"За да има сериозни реформи, трябва да има екипност, стратегия и визия. Както и пълен мандат. Профилактиката, реформата на Спешна помощ, ясна представа какво става по веригата и осветляване на процеса чрез дигитализация", каза Сербезова и допълни, че проблемите са много.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
27
 
! Отговори
Василев преди 2 години
В България от здравеопазването се краде повече , отколкото се краде от магистралите!!!Агент Люк Ейбрахам!ЦРУ!!!
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 50 Защото не са 007.
35
0
 
25
 
! Отговори
Петък преди 2 години
Не е редно да се ваксинират (и по принцип), но най-вече в петък. Важи и за всякакви други медицински манипулации, защото като получиш усложнения до понеделник наобяд лекарска помощ няма д а намериш. Всеки ще те отпраща първо при личен лекар
34
0
 
23
 
! Отговори
до 35 "българин преди 2 години
Объркал си името си бе нeщacтниk, забравил си едно "не" - aнtuбългapuн.
33
0
 
25
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ако имахме 30% инжектирани, трябваше и в коментарите да има 30% подкрепа за фъшkинитe. Платените, хайде малко по сериозно,а? За какво ви дават по 20ст на коментар?
32
1
 
25
 
! Отговори
Край преди 2 години
За съжаление има деца с диабет, с онкологични заболявания, с хипертонии. Има деца които попадат в рисковите групи за ковит. Ако става въпрос за тяхното ваксиниране със съгласието на родителите - добре. НО ако имат идея да подкарват наред децата - за госпожата няма повече място в България.
31
0
 
27
 
! Отговори
УБИВАЙ ДЕЦАТА! преди 2 години
Виетнамската провинция Thanh Hoa приложи около 56 700 дози от ваксината на Pfizer и сега спря използването на партида,след като повече от 120 студенти бяха хоспитализирани след ваксинацията им.Три деца също са починали,след като са получили своята ваксина Pfizer в Bac Giang, Ханой и Binh Phuoc през последната седмица. Причина за смъртта е определена като прекалена реакция към ваксина" Една от жертвите беше 12-годишно момче от Binh Phuoc, което почина един ден след като получи първата си доза.
30
0
 
30
 
! Отговори
Леша преди 2 години
"... в държава с едва 30% ваксинирани" Мечтай си, хазарке, мечтай си!
29
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хехее, само 10-12 % сме били негативно настроени. Другите се колебаели. Влез министърке да почетеш малко тук. НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ! НЯМА ДА ВАКСИНИРАМЕ ДЕЦАТА СИ! ЩЕ ВИ РАЗЖАЛВАМЕ! ИДЕЯ НЯМАШ С КАКВО СЕ ЗАХВАЩАШ!
28
1
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДОН БОЦ ГЕЙТ/С: ИЗМЪКВАНЕ ОТ СВЕТАТА КОВИД ВАКСИНА Е ЕРЕС! ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРИОБЩЯТ КЪМ ПРАВЕДНИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА СВЕТАТА ТРОИЦА, БОЦ, КОВИД И НАРКОВИД ВАКСА ДОЗИТЕ!
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би щото личните не са толкова безкруполни и шишенцето най вероятно ще замине в мивката :)
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще вакинират четете между редовете.
25
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо да е богата. Въпросът е как ги е изкарала тези пари. Сигурно от заплатите ..?
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че защо пък да не открием топлата вода? Я пробвай да се противопоставиш на препоръките на СЗО!? Що не кажеш, че изпълняваш заповеди, ами лъжеш хората, че им мислиш доброто?
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гепиха властта и сега ще ги търпите 4 години. Протестирайте колкото си искате. ЕЦБ печата пари, ИМФ раздава заеми, полицията и държавата са силни, пари има.
22
2
 
26
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Поздрави от Банкя. Продължавайте промяната.
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма да ми ваксинира децата, че ще му извия вратлето като на пиле.
20
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата почти не карат тежко каквото и да е тази "болест" не им разбивайте имунната система. Таз да си взема партакешите и инжекциите и да се омита. До тука беше 100 дневния толеранс!
19
1
 
42
 
! Отговори
Jvuvivivjvuv преди 2 години
И защо така тихомълком и изведнъж пристигат ваксини за децата?!?
18
1
 
30
 
! Отговори
Свети Боц преди 2 години
Личните лекари няма да ваксинират децата от коронавирус - защото е по-трудно да осакатиш или убиеш някое дете, когато го познаваш? С доказано вредна и смъртоносна инжекция, която проверено и доказуемо е напълно ненужна и безполезна за него?