Нов сертификат за ваксинираните с бустерна доза

Издадените до момента също са валидни
69
Нов сертификат за ваксинираните с бустерна доза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 г., съгласно заповед на на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат на ЕС за ваксинация. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари 2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2”.

Всички граждани, които желаят да изтеглят своя европейски сертификат по новия образец, могат да посетят интернет портала на НЗИС, https://www.his.bg/bg/dgc, след 20 декември 2021 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в ЕС налага преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени сертификати, която беше изградена от „Информационно обслужване“ АД по договор с Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
така е преди 2 години
''Издадените до момента също са валидни''. Засега...
61
1
 
4
 
! Отговори
Свети Петър преди 2 години
Всеки антиваксър има познат "***" който се е ваксинирал, и близък който е преминал към енергото.
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все още има останали свободни държави като независима Белорусия !! Не заблуждавайте хората че няма вече къде да се бяга от тоя фашизъм който настъпва ......
59
2
 
3
 
! Отговори
ан0н преди 2 години
10/10 скоро
58
6
 
4
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Ваксите са големи гайди,накрая ще ги сиропират напълно
57
5
 
10
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Бодете се,здраво място да не ви остане,накрая сервитьора идва с дебела сметка
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази сутрин ток нямаше за град Русе и така Продължаваме подмяната
55
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надупчените, нали осъзнавате че при изискуема в ЕС вече четвърта доза, единствената причина жалките ви непълноценни сертификатчетата 2/2 и 3/3 да са още да са валидни, е големият брой чистокръвни свободолюбиви българи непожелали експерименталните течности в тлото си.
54
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам си бустер и сертификат с 3/3. Чувствам се отлично, живея си пълноценно. Пък вие квичете истерично. Нормалните и образовани хоро изобщо не се интересуват от вас.
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1984, прочетете книгата и ще ви се изяснят мног неща.
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз чакам докато дадат златен талон за двойно ваксинирани с 4 бустерни дози и две хапчета против Ковид. Дано да има на него ракетка или поне зелена точка
51
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички дето нямат бустер се оказаха антиваксъри. Ти да видиш! Как е? Чувствате ли се горди с 2те дози и с права като на Га*ньо и Га*нка? Вярвате ли още в добрите и честни намерения на властта? А в спасението чрез ковидвакса? Събодете се бре уфсе!
50
14
 
7
 
! Отговори
Наивен простак преди 2 години
Щом нямаш първа доза, никога няма да имаш втора и трета. Погребалната агенция ще се погрижи за това.
49
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито! Хайде пак да кажете че сме конспиратори. Кога ще се усетите? Като ви стане обозначението в кучешкия паспорт 8/8 ли?
48
4
 
20
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
аха с нова доза, нов сертификат честито на *** вакснирани овце..
47
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще има ваксина с 10 бустера и тия само с 9/10 ще бъдат глобявани и вкарани в затвора
46
2
 
7
 
! Отговори
1 въпрос преди 2 години
може ли да се дарява кръв от ваксинирани ?
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
рано или късно гражданските войни ще започнат, въпрос на време, въпрос на планирано обедняване, така мюсюлманите ще завладеят Европа
44
4
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
До запозната. Вас няколкодозовите при това, което казваш, ще ви чукаме по улиците. В задните части. С гнус при ТОВА. Защото сте биологични отпадъци.
43
3
 
20
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
3/3 в сертификата...Айде, почна се. Тея нема да мирясат и на двуцифрените числа да знаете