Нов сертификат за ваксинираните с бустерна доза

Издадените до момента също са валидни
69
Нов сертификат за ваксинираните с бустерна доза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 г., съгласно заповед на на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат на ЕС за ваксинация. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари 2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2”.

Всички граждани, които желаят да изтеглят своя европейски сертификат по новия образец, могат да посетят интернет портала на НЗИС, https://www.his.bg/bg/dgc, след 20 декември 2021 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в ЕС налага преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени сертификати, която беше изградена от „Информационно обслужване“ АД по договор с Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще пуснат - мега гига якия супер зелен сертификат
21
2
 
31
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Че пропуснем .
20
16
 
12
 
! Отговори
Овца преди 2 години
Ще продължават докато и последния антиваксър бъде пречупен или унищожен и послелното бебе набоцкано. Овците ни стрижат и ни колят. Друга полза от нас няма.
19
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от днес набустените ще имат възможност да отровят и децата си, бройките са предостатъчни, споко
18
4
 
27
 
! Отговори
Ффгггггг преди 2 години
Това с зелените сертификати е нагло не може в хранителен маган да няма нужда от зелен сертификат а в магазин за техника да има нужда от зелен сертификат това е нагло нали ковид е навсякъде а какво се оказва че всичко е измислицаПросто магазините за техника мебели и другите различни от хранителни не са си платили определената сума на някой затова помислете и махайте зелените сертификати всичко е за пари включително и зеленият сертификат
17
2
 
30
 
! Отговори
Овца преди 2 години
Не сме суверенна държава, без пари, армия, независими политици. Какво ни остава... да чакаме стопанина да бъде милостив с нас. Ха ха ха повечето овци им харесва, нали има ядене и пиене все още
16
2
 
23
 
! Отговори
Овча глАва преди 2 години
Това ще да е супер зеленият сертификат
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да допишем песничката-пусть всегда будеть сольнце, пусть всегда будеть небо, пусть всегда будет мама, пусть всегда буду я и пусть всегда будет ваксини, подаъци ще има за всички от сърце, от адост да тропнем по хорце.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чухте ли бе сънувах маиката на ники от селото костенец че трябва да оперират ники скъпо струваща операция на мозъка в америка.
13
4
 
22
 
! Отговори
Офца преди 2 години
Ние сме будни ама сме овци и ни вкараха в ЕС кошарата и НАТО, а сега мърдане няма. И колкото повече мърдаш, толкова по ти влиза.
12
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И така докато стигнем 666/666 отбелязано на сертификата. На него вече ще има лого в долния десен ъгъл - холографен защитен знак с лика на Рогатия.
11
2
 
17
 
! Отговори
Експерт вирусолог преди 2 години
Не е тъй. В магазин за хранителни стоки не можеш да се заразиш, защото министъра на здравеопазването е разпоредил. Но в магазин за техника може, тъй като там сертификата е валиден, за разлика от хранителния. Ако не е ясно - пуснете си "момче с кофа, момиче с балон". Просто е.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А имената ни и тях ли ще ги сменят с QR код или направо чип?
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей побъркаха ги тия хипохондрици вече не знаят на кой свят са бустерите нямат край.
8
2
 
26
 
! Отговори
Дгхйкйсер преди 2 години
Сертификатите трябва да изчезнатЗащото не може в хранителен магазин да се влиза без зелен сертификат а в магазин за техника да трябва зелен сертификат това е глупаво нали уж ковид е навсякъде а какво се получава в маганите за храни няма ковид затова там няма нужда от зелен сертификат а в магазините за техника има ковид и затова там има нужда от зелен сертификат
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да генерирам. Ще си ходя със стария пък да видим
6
2
 
30
 
! Отговори
Идея преди 2 години
Спрете се Побъркахте хората Или тоеа ви беше целта
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сектантите трябва да препотвърдят вярата си в сектата Фарманация
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя бустерна доза? Третата или четвъртата?
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха при ЕДНО дозовите било обозначено 2/2 съвсем за балами ни взеха