Нов сертификат за ваксинираните с бустерна доза

Издадените до момента също са валидни
69
Нов сертификат за ваксинираните с бустерна доза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 г., съгласно заповед на на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Това се налага, тъй като Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат на ЕС за ваксинация. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 1 януари 2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2”.

Всички граждани, които желаят да изтеглят своя европейски сертификат по новия образец, могат да посетят интернет портала на НЗИС, https://www.his.bg/bg/dgc, след 20 декември 2021 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като „3/2“ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в ЕС налага преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени сертификати, която беше изградена от „Информационно обслужване“ АД по договор с Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
17
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Честито на печелившите. Дозирането ще е на 3 месеца. Голям хумор. Смея се от сърце. Мога да се обзаложа, че в България няма да има и 30 процента ***, които ще се дозират дори и с 1 ва наркомания след този *** цирк.
41
4
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
За твое сведение не съм от София и си имам достатъчно земи, а и 1 милион в банките и за разлика от теб имам и мозък
40
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ганьовщина за наивни овце които търчат да им сложат поредната доза, краците си строшат да стигнат до пункта. Това доброволно да станеш ковид наркоман е само за страхлив и, наивни и и предатели.
39
2
 
28
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Много па знаеш с какво се храним българите. И мога да ти кажа, че София не е България! Това че ти си нямаш земя за обработване не значи, че моята зимнина не е извадена с моите ръце от моята градина! Стига си генерализирала обществото. Не всички пушим и не всички ядем немските бклуци като тебе! Аре, бегай, чакат те в парка да оголиш рамо!
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме новата заповед от Киро ментата за задължителните сертификати, излезе ли вече?
37
1
 
26
 
! Отговори
Овца преди 2 години
А когато овците не слушат, господаря не стимулира овцете, ами си купува овчарски кучета. Разните там, експерти, професори, ***, премиери всички почват да хапят и няма да спрат докато и последната овца не влезе ДОБРОВОЛНО в правия път.
36
12
 
1
 
! Отговори
9 преди 2 години
До Анонимен като нямаш ще си мреш ***...ха-ха
35
1
 
2
 
! Отговори
Логопед преди 2 години
Аз имам универсален сертификат. На него пише n(n-1)/2
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия па 3-та доза. Аз нито една нямам.
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде...сега ваксинираните минаха в друга категория! Сега ще им орежат обещаните привилегии и ще ги дадат само бустерните. Те са новото "нормално"!
32
5
 
40
 
! Отговори
Запознатата !? преди 2 години
По добре обясни защо инжектираните с 5 дози най различни ваксини разнасят заразата повече и по бързо от.... неваксинираните ? Справка : Англия Белгия Холандия Израел. В момента там вирусът вилнее, а тук се води безопасна зона ! Значи ти ръсиш вируси поголовно наляво и надясно в момента ! А ние преболедувалите сме със истински имунитет.
31
5
 
34
 
! Отговори
Овца преди 2 години
На тях принадлежат парите, медиите, фабриките, интернет... всичко. Щом са решили да ни набодат, отърваване няма. Ще сложат едно менте за премиер, ще финансират партия.. всичко ще направят и няма да спрат до постигане на крайната цел, която са си поставили и тя няма нищо общо със здравето на овците.
30
3
 
24
 
! Отговори
Тото преди 2 години
Аз чакам да стане 6/49 да пусна тото
29
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дoбитъкa трябва да е маркиран за всяка забита вацина.
28
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментарите, не се учудвам на хората, че не се ваксинират. Какво ли не се пише тук, а дали е вярно!? Пушат, пият, друсат се, ядат пълни с химия храни и напитки, а ваксината щяла да им навреди. Като гледам статистиката, най-малко се ваксинират в България и Румъния.Излиза,че или сме най-умни тук, или сме най-прости
27
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма изход от убийствената система и няма свободна държава където да избягаш
26
5
 
13
 
! Отговори
До запозната преди 2 години
А вас уфсете трябва да ви откарат на някой безлюден остров в океана, обаче някъде, където няма остров!
25
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да ви накаже долни проклети убийци никога никакъв случай няма да се ваксинират хората стига
24
4
 
21
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Бустери ще има за всички от сърце хо хо хо.3/3, 4/4 ,5/5, 5/6, 6/5, 69, 69, 69 хо хо хо
23
3
 
33
 
! Отговори
Овца преди 2 години
Когато разбереш че си овца, спираш и да блееш и се примиряваш. Такъв ще бъде и крайният резултат: стада обездушени и примирени овци.... Нов Световен Ред. Сайонара. Не исках да ви разбивам илюзиите. Спасение неть.