САЩ одобриха първото хапче срещу COVID-19, ефективно и за Омикрон

То е на "Пфайзер" и може да се приема при лечение у дома
23 дек 2021 21:35, Петя Славова
32
САЩ одобриха първото хапче срещу COVID-19, ефективно и за Омикрон
Снимка: БГНЕС

Първото хапче срещу COVID-19 вече е одобрено от здравните регулатори в САЩ, предава БНР. То е на фармацевтичната компания "Пфайзер" и ще може да се приема у дома, но първоначалните доставки ще бъдат ограничени.

Всички по-рано разрешени лекарства срещу болестта изискват използване на инжекция или система и могат да се прилагат само в болнична обстановка.

Още по темата
Лекарството Paxlovid е по-бърз и по-евтин начин за лечение на COVID-19 , но производителят казва, че малкото предлагане сега се дължи на времето за производство - в момента около девет месеца. За следващата година този срок се очаква да бъде намален наполовина

Администрацията по храните и лекарствата разрешава таблетките на "Пфайзер" за възрастни и деца над 12 години с положителен тест за Covid-19 и ранни симптоми, които са изправени пред най-висок риск от хоспитализация.

Децата, отговарящи на условията за лекарството, трябва да тежат най-малко 40 килограма.

Очаква се скоро и антивирусното хапче на "Мерк" да получи разрешение. Но лекарството на "Пфайзер" е почти сигурно, че ще бъде предпочитаният вариант, смятат специалистите.

"Ефикасността е висока, страничните ефекти са малко  и се приема през устата", казва д-р Грегъри Поланд от клиниката "Майо".

Смята се, че хапчетата и на "Пфайзер", и на "Мерк", ще бъдат ефективни и срещу варианта Омикрон.

Междувременно президентът  Джо Байдън заяви, че през януари САЩ ще имат достатъчно количество лекарство срещу коронавирус на "Пфайзер" за 250 000 курса на лечение.

Страната е купила медикаменти, които да стигат за терапията на 10 милиона души. Байдън обеща, че администрацията ще работи за равномерното разпределение на лекарството на територията на страната, както и то да бъде достъпно и в най-тежко засегнатите райони.

Вестник "Файненшъл таймс" пише, че според съветници на президента може да отнеме месеци „Пфайзер“ да изпълни цялата поръчка на Съединените щати. Според един от съветниците 10-те милиона курса на лечение могат да бъдат налични в края на лятото догодина, тъй като активното вещество в медикамента се създава по сложен начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали вече има измислени лекарства защо тогава задължават хората да се ваксинират?
21
0
 
5
 
! Отговори
Додо преди 2 години
До Анонимен 11: Извинявай, къде да го купим този Ивермектин за "няколко долара"? Единствената форма, която го предлага в България е на Киро Гела, продават го под търговската марка "Хювемек" и струва 86 лв. кутийката, което е 50 долара. Мерси!
20
0
 
16
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Ако е ефективно колкото ваксината по добре да си го пазят да имат резерв
19
0
 
8
 
! Отговори
do Gadnyar преди 2 години
A ще видиш страничните ефекти на бъркочите XD
18
4
 
5
 
! Отговори
Да но още не сме преди 2 години
До Доктор Хаус Първо, за да го одобрят в България ние трябва да стигнем американците по затлъстяването и тогава ще сме готови за новите хапчета.
17
2
 
3
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 2 години
Кога ли ще ги доставят и унас , нали с Херо - красавицата бяхме гъсталаци ?!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хапчето пак ли е от ходила.
15
9
 
5
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Ами като не става с ваксина, що да не опитат с хапче! Същите отрови, ама във вид на хапче! Стадото все пак не е толкова подозрително към хаповете! А бе ще ги излъжем някак си тия о-в-ц-е! Сега омикрон, после следващия и следващия.... докато психясат всички и изпълнението на планът влезе в релси!
14
4
 
17
 
! Отговори
Ахаа преди 2 години
Значи можело и имало друго средство, но идеята беше да се гушат от ваксините !
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам за 1 приятел, лично аз бигфарма ментета не ползвам, ако ще и путин и байдън да са заповядали.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си мислех че специално за Коледа ще са готови със свещичките...
11
0
 
4
 
! Отговори
Преболедувал преди 2 години
Вярно е, че засяга паметта. Комшийката и комшията бяха прости преди да ги тръшне Ковид и сега са все тъй с акъла, което "доказва", че вирусът е проблемът.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Paxlovid: 530 долара курс лечение. 1 клинично изследване. 1 механизъм на действие. Дългосрочни ефекти - неизвестни. Ивермектин - генеричен, струва само няколко долара курс лечение. 67 клинични изпитания. Поне 5 основни механизма на действие срещу С19. За около 40 години употреба има 4 млрд. доставени дози с доказан безопасен профил. Ето защо Биг Фарма се съпротивлява толкова срещу него. Затова мълчат и не дават дума да да се каже за него.
9
3
 
8
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Мерк не става. Доста ниски резултати показа
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и отново ще е с графенови наночастици не врат ами шия нали?
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ефикасността е висока, страничните ефекти са малко и се приема през устата", казва д-р Грегъри Поланд от клиниката "Майо".......Супер. Предлагам да плеснем с ръце и да вземем хапчето без да задаваме излишни въпроси за страничните ефекти на лекарство, което тъкмо навлиза на пазара.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Децата, отговарящи на условията за лекарството, трябва да тежат най-малко 40 килограма."------------Даже баба може да ви каже, че ефектът намалява просто като счупиш хапа на две. По-добре обяснете на хората какъв е проблемът с лекарството, вместо да ги лъжете, че всичко е наред както с ваксините.
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а чипа одобриха ли го?
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя свят случва ли се нещо друго, различно от пандемия? Какви новини се пишеха по медиите преди това? Сериозно питам, не мога да се сетя какво четяхме преди.
3
3
 
15
 
! Отговори
х преди 2 години
Не, благодаря. Предпочитам да приемам редовно червеното хапче.