СЗО: Бустерните дози може да удължат пандемията

С прилагането им богатите държави задълбочавали неравенството
23 дек 2021 07:52, Нели Христова
40
СЗО: Бустерните дози може да удължат пандемията
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Световната здравна организация предупреди, че бързането на богатите страни да пуснат бустерни дози ваксина за коронавирус задълбочава неравенството в достъпа до инжекции, което удължава пандемията.

Здравната агенция на ООН отдавна предупреждава, че крещящата неравнопоставеност в достъпа до ваксините за Covid оставя много уязвими хора в по-бедните страни без нито една инжекция, докато по-богатите страни въвеждат широки програми за подсилване.

"Общите програми за подсилване вероятно ще удължат пандемията от COVID-19, вместо да я прекратят, като насочат доставките към страни, които вече имат високо ниво на ваксинационно покритие, давайки на вируса повече възможности да се разпространи и мутира", заяви пред репортери генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Никоя страна не може да стимулира с бустерни дози излизането си от пандемията."

Генералният директор цитира данни, според които в световен мащаб "около 20% от всички дози ваксини сега се използват ежедневно за подсилващи и укрепващи ваксинации". Както подчерта Гебрейесус, липсата на равен достъп до ваксини в световен мащаб "струва живота на много хора". "През 2021 г. 3,5 милиона души са загубили живота си заради COVID-19, повече от общия брой на случаите на ХИВ, малария и туберкулоза през 2020 г.", каза той. Ръководителят на СЗО припомни, че коронавирусът убива около 50 000 души всяка седмица.

Коментарите му идват в момент, когато светкавичното разпространение на варианта Омикрон по света, след като беше открит за първи път в Южна Африка миналия месец, намали надеждите, че най-лошото от пандемията е отминало. Новият вариант се разпространява с безпрецедентна скорост и вече е открит в 106 държави, съобщи СЗО.

Първите данни сочат, че силно мутиралият вариант е не само по-преносим от предишните щамове, но и може да избягва по-добре някои защитни ваксини, въпреки че допълнителните дози изглежда повишават нивата на защита. Тедрос заяви днес, че съществуващите ваксини продължават да осигуряват значителна защита срещу тежките заболявания от Омикрон.

"Важно е да се помни, че огромното мнозинство от хоспитализациите и смъртните случаи са при неваксинирани хора", каза той.

"Бустерите обаче не могат да се разглеждат като билет за продължаване на планираните празненства", каза още той.

Стратегическата консултативна експертна група (SAGE) по имунизациите към СЗО заяви днес, че най-малко 126 държави по света вече са издали препоръки за бустери или допълнителни дози ваксини, а 120 са започнали да прилагат тези програми.

"Нито една държава с ниски доходи все още не е въвела програма за бустерна ваксинация", се казва в изявлението.

"Според нашите прогнози запасите от ваксини трябва да са достатъчни за ваксиниране на всички възрастни в света през първото тримесечие на 2022 г. и за подсилващи ваксинации на рискови групи", продължи генералният директор. „Едва до края на годината обаче доставките ще бъдат достатъчни, за да се направи широко достъпна бустерната ваксинация срещу COVID-19 за всички възрастни".

Приоритетно трябва да се ваксинират здравните работници, възрастните хора и други високорискови лица, които все още не са получили първата или втората си ваксина. Той припомни, че в Африка трима от всеки четирима здравни работници не са ваксинирани.

Генералният директор призова световната общност да даде приоритет на постигането "възможно най-скоро" на 40-процентно покритие с ваксини във всички страни и на 70-процентно покритие до средата на 2022 г.

Covid може да стане ендемичен, но това не означава, че ще стане по-малко опасен. Това заяви от своя страна експертът от Световната здравна организация (СЗО) Мария ван Керхов.

"Вирусът продължава да се разпространява", отбеляза тя. „Вероятно е да стане ендемичен. Може би ще има сезонни разлики. Но това не означава, че ще бъде по-малко опасен, а че ще се разпространява по-бавно. Доколко коронавирусът ще стане по-малко агресивен, предстои да разберем. Преходът към края на пандемията ще бъде постепенен. Но сега сме в разгара на пандемията. Вирусът се разпространява при всякакви условия и очакваме да се развива“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
СЗО са маотисти с афроафриканец вожд. Къде има фашисти,че само ви се привиждат ,бе другари.
32
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Във Африка случаят е по-различен, най-малкото защото там са млади хора и малко да по-възрастните и водят друг начин на живот и рядко са в затворени помещения с други хора. Въпреки това и те трябва да се ваксинират, за да се спре разпространението на вируса по света.
31
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Това са азбучни истини - пандемия се овладява само когато в целия свят се вземат адекватни мерки. В случая още в началото на 2020 в целия свят трябваше да има мерки каквито имаше в Китай и щяхме да приключим за 3-4 месеца с вируса. След като света не го направи, сега ще влачим епидемията с години, освен ако на 100% не се ваксинираме и не възникне мутация, която ваксините не я ловят.
30
1
 
1
 
! Отговори
Бат Сашо преди 2 години
До АнонименКви "блага" е ***, купенни от държават с нашите данъци. Безплатни са май а?!Пък ти като си толкоз умен си набий благото, твоя си работа!Само да не ревеш след няколко години "олеле ко стана"!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тия бустери се заговори още преди да сложат първата доза и да видят как ще проработи, доста странно,както и сертификатите бяха споменати многократно още преди да сътворят ваксината даже още по-странно. Въпросът е ние какво чакаме още??
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие не разбирате ли какво казва статията - с една дума "да го духат бедните" , само Вие "богатите" имате привилегията за бустери!Типичният прозорец на овертон.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нито една държава с ниски доходи все още не е въвела програма за бустерна ваксинация".***.И как да въведат подобна програма, при положение, че в тези държави процента на двукратно ваксинираните е едноцифрено число.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашисти.
25
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак се плщят глупости, неподкрепени от докозателства и логика. Имало неравенство в достъпа до инжекции, т.е. защо не даваме ваксини на бедните тарамбуku в Африка. Абе, май нига, айде обясни сега защо Африка е континентът с най-ниско ниво на ваксинация и имат 6 милиона случаи за 2 години, а в Европа 100 милиона случаи? Аман от простотиите ви. Поне помислете малко, преди да говорите, защото така отказвате даже и ваксърите.
24
0
 
20
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Естествено, че ваксиниране по време на много болни и заразени, е медицинска антилогика, обаче, когато става въпрос за много, много пари, медицината няма значение. Важното е, че основната цел някой да стане мулти милиардер, е постигната. Пък, че умрели много хора, айде няма значение.
23
0
 
26
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Абе, какво се случва? СЗО нещо много резки завои почнаха да правят. Прави ли ви впечатление? Не препоръчват ваксини за деца, бустерната доза уж много помагаше, сега пък - друга песен пеят. Изобщо много странно.
22
1
 
22
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Омикрон е краят на Ковида. Пускайте класически ваксини като на Новавакс и който иска да се се ваксинира!Спрете ГМО ваксините!
21
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЗДРАВ РАЗУМ. Те го направили бял човек и има достъп до блага, които ползват богатите страни. То си мисли, че го мамят нещо. Що е то? Българин.
20
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Многа пъти песах че ваксините карат вируса да мутира. Ако не бяха ваксините досега вируса щеше да е изчезнал защото хората щяха да се пазят а не да им казват че като сте ваксирини по леко ще изкарате вируса. Това недоразумение зарази милиони и уби милиони. Кой ще поеме отговорноста за безрасъдното ваксиниране и избиване умишлено милиони. Недосегемите от СЗО кой ще ги съди за геноцида над света. Защо сега оборнаха палачинката защото се видя че цара е гол.Но пък фармамафията спечели милиарди.
19
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди три месеца го писах,но тогава мрънкалото Стефа Цанев викаше:невасинираните са масови убийци,не им пука за хората.Е такива старчоци и *** са в основата на паниката и истерията.Спрете ваксинкрането ,да се стегнем и за една зима ще пречупим пандемията!Съсредоточете се върху стадния имунитет!
18
2
 
44
 
! Отговори
NO FAKE NEWS преди 2 години
НЕ мога да повярвам обърнаха палачинката след като видяха че лъжата им лъсна започнаха да пеят друга песен.Тоя е за затвора колко невинни деца е убил в африка с неговите експериментиБог ще го накаже
17
0
 
19
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Четете д-р Робърт Малоун!
16
0
 
27
 
! Отговори
Aпел преди 2 години
Апеллирам К .Петков да обяви резултатите от преброяването на населението на България през септември защото е много важно за процента на ваксинацията в нас . Щом е честен да каже броя на населението Тогава ще се види колко ни лъжат и колко се краде Резултата да не се манипулира
15
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден "новини"за епидемията , които си противоречат една на друга. Нашите управляващи също много се стараят в това отношение.
14
0
 
12
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
На СЗО и е много мъчно, че не ваксинира цялата Африка и Азия с тези ваксини. Тоя началник дърпа чергата към своите си, но дали е възможно и нужно кой, кой да каже? Може би е по-добре да се ваксинират всички за да домутира до поносимост от човека този К19.