Омикрон се задава и у нас: Кои са най-характерните му симптоми?

Новият вариант вече доминира в САЩ и Великобритания
24 дек 2021 11:00, Петя Славова
153
Омикрон се задава и у нас: Кои са най-характерните му симптоми?
Снимка: Pixabay

Омикрон - вариантът на коронавируса, който вече доминира в САЩ и Великобритания, скоро ще е най-разпространеният в цяла Европа, прогнозират експертите. Според информацията, с която учените разполагат до момента, той е по-вирулентен от Делта варианта на COVID-19.

Още по темата

Производителите на ваксини твърдят, че двете дози от наличните препарати не осигуряват пълна защита срещу Омикрон, макар и да пазят от сериозно протичане на заболяването. За по-пълноценна имунна защита е нужно поставянето на бустерна доза, предава "Дойче Веле".

Нощните изпотявания са сред най-честите симптоми

Омикрон се различава от Делта мутацията не само по инфекциозността. Някои от симптомите на новия вирусен вариант също са различни. Според учени от Великобритания и Южна Африка, където Омикрон бе регистриран за първи път, нощните изпотявания са сред най-характерните симптоми на новия щам. „Става въпрос за силни нощни изпотявания, които налагат цялостно преобличане“, обясни пред ITV британският лекар Амир Хан. Той твърди, че въпросният белег е много съществен и настоява симптомът да бъде добавен към официалния списък на британската здравна служба NHS.

Анжелик Кутзи, председателка на Лекарския съюз в Южна Африка, каза пред ВВС: „Пациентите с Омикрон се оплакват от болки в тялото и силна умора. Характерно е, че тези оплаквания се наблюдават предимно сред младите, а не толкова сред по-възрастните хора“. Но информацията по темата засега е оскъдна, тъй като едва 6% от населението в Южна Африка е над 65-годишна възраст. Притесненията за възрастните хора с диабет и сърдечни проблеми си остават актуални, поясни Кутзи пред британския вестник „Телеграф“.

Сред другите симптоми, характерни за варианта Омикрон, са болки в гърлото и суха кашлица. Но много малка част от пациентите вдигат температура. Нито един от случаите в Южна Африка не е изгубил обоняние или вкус - а това бяха едни от най-разпространените симптоми при първата вълна от пандемията.

Децата са по-уязвими от възрастните?

Все още не е ясно до каква степен Омикрон поразява децата. Но има индикации, че те се разболяват по-сериозно. „Има увеличение на хоспитализациите на деца под петгодишна възраст“, ​​казва Мишел Грум от Националния институт за заразни болести на ЮАР. В столицата Претория малките деца са втората по големина възрастова група в болниците след хората над 60 години. Но и тук ниската средна възраст на населението може да оказва влияние.

Някои лекари съобщават за необичайни симптоми при децата. „Около 15 процента от заразените деца получават кожен обрив“, заяви лондонският лекар Дейвид Лойд пред новинарския канал Sky News. Други чести симптоми са умора, главоболие и загуба на апетит.

Бустерните дози са ефективни

При Омикрон се забелязват голям брой генетични промени в сравнение с първия вариант на Ковид-19. Повече от 30 мутации засягат шиповия протеин, който вирусът използва за навлизане в човешките клетки. Проблемът с ваксините е, че предишните препарати са съобразени с шиповия протеин на коронавируса от началото на пандемията. Има също данни, че Омикрон доста успешно заобикаля имунната защита на организма.

Точна затова председателят на Постоянната комисия по ваксинациите в Германия Томас Мертенс, както и здравният министър Лаутербах, призовават хората да си поставят трета доза от наличните препарати. „Бустерните ваксини определено са ефективни, а данните до момента сочат, че наличните ваксини вероятно предпазват и от Омикрон“, каза Мертенс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
В преди 2 години
Добре бе смешки защо никой не казва истината на хората а само ги плашите???Омикшет е нах безопасния щам на Ковид дори не напада белите дробове, да може би е по заразен, но в тази си може би последна мутация на Ковид, вируса се превръща в обикновен грип...
118
0
 
4
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
Ами професор Чорбанов отдавна го обясни ,ама тез от СЗО мислят останалия свят за баворазбиващ се.И все пак доцент Мангъров ще излезе прав.Нъц,ще ви секнат печалбите от ваксини.
117
0
 
5
 
! Отговори
Умен ваксър преди 2 години
Пробвахме ваксина веднъж, не работи. Пробвахме на 6 месеца - не работи. Сега ще пробваме на три месеца. Ако пак не работи, ще пробваме на 1 месец. Абе все трябва да проработи най-накрая!!! Нали е ваксина?
116
0
 
2
 
! Отговори
Моми-крон преди 2 години
САТАНАТА да ме покани
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Левски: Не бе той народът не си ги преизбира, фалшификации някакви имаше :)
114
6
 
7
 
! Отговори
Левски преди 2 години
Народът 12 години си преизбира ГЕРБ, които глобяваха с 5000 лв. за разходка в парка и планината и въведоха междуобластни КПП-та. Да живее българският "умен" избирател!!!
113
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цялостно преобличане, умора, отпадналост са винаги след тричасов секс при мен! Аз си мислех, че тренинга ми нещо изневерява, а то било омикрона! Мерси, другата седмица съм на лекар за 6- месечно успокояване/сертификат, т.е. секс без задръжки!
112
1
 
2
 
! Отговори
ЛУД преди 2 години
СИМПТОМИ ОСТЪР КАЛПАЗАНЛЪК И ВЗЕМАНЕ НА БОЛНИЧЕН ПО ЯРКИ СИМТОМИ НЕ СА ДОКАЗАНИ
111
3
 
9
 
! Отговори
555 преди 2 години
Задавате ли си въпроса защо ковид19 почти не засяга децата? Отговора е много елементарен -коронавируса не убива ,той е катализатор за летален изход при хора със сериозни заболявания-високо кръвно, диабет, увредени коронарни артерии, увреждане на микроциркулацията в белия дроб,проблеми с бъбреци ,черен дроб,раково заболяване, трансплантиран орган , затлъстяване,сърдечни проблеми. При аутопсии са констатирани такива проблеми и то най-вече при възрастни хора , а при децата почти на 99.99% отсъстват
110
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-характерните му симптоми са "зелен сертификат", истерия, забрани, ваксиниране с тестова субстанция и накрая "празни джобове.
109
4
 
9
 
! Отговори
Срамежлив преди 2 години
До Убеден ваксърПремиер-министъра Кирчо Ментето даде ли ти бонус от 75 лева, или и за това ще те излъже? Е, и да излъже момчето, простено му е! То е учило в Харвард!
108
1
 
9
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Слава Богу, въпреки ГМО препаратите, с които глобалистите-сатанисти масово инжектират европейската раса, Ковид успя да мутира до лек и безопасен вариант, какъвто е Омикрон, благодарение на ненабодените маси от население в Африка. На Ковид му се вижда края, проблемът, че стадото вече е в кошарата и Глобо-Хомо ще му пусне нещо друго след Ковид, защото му се услади Запада да е в кошарката на неговите прищевки и болни фетиши. Но, какво винаги, Глобо-Хомо игнорира Бог, а той е всемогъщ!
107
1
 
8
 
! Отговори
555 преди 2 години
В онлайн интервюто д-р Атанасов споделя впечатленията си от международен уебинар с други патолози от Европа. Като основен извод той посочва това, че колегите му от чужбина не са открили данни за нито един случай, в който пациент да е е починал конкретно от Covid-19. Вирусът се е явявал по-скоро като съпътстващо заболяване, което е допринесло за влошаването на цялостното състояние, но не е първоизточник за смъртта.
106
1
 
19
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Водещите по умнотия( германия ) урусули вече им слагат 2G гривни вместо сертификати да не носели хартии ! Верно почвам да ги мразя тия !
105
1
 
20
 
! Отговори
трезвия разум преди 2 години
Една журналистка каза в края на ноември на Мангъров:- един математик изчислил, че ако до 06.12.21 не дойде у нас Омикрон, ще ни се разминеСлед което Мангъров я попита:- на 06.12. в колко часа?Те така. Стига ни заривахте с тъпотии по темата! КОйто иска да си сложи 24 бустера.
104
0
 
19
 
! Отговори
Убеден ваксър преди 2 години
Аз вчера си бих направо и четитите дози. Вие не можете да ме стигнете, ако ще и назад да тичам.
103
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117 А не може ли направо да хакаме третата и да не си губиме времето, като първите две за нищо не стават?
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая трета доза е много специална. Вчера си бих първата, днеска фраснах и втората, но се оказа, че това ич няма да ме запази. Третата ще я бодна навръх Коледа и съм О.К. от всякъде!
101
4
 
34
 
! Отговори
BBBBBBBBBBB преди 2 години
Най-ваксинираните са най-болни. ФАКТ. И от обикновен грип се мре. А това е вече май такъв. Да живей фармацията и парите, които смъква. Наркосите, пасти да ядат.
100
0
 
12
 
! Отговори
Дедо ви Морз преди 2 години
Много се потя, но за сега само през деня, като споря с "Яксперти" и "Списиялисти" и особено с плямпала по пенсионната с-***. А сега и през нощта ли. Няма дастане. На тъмно не работя. Тогава съм зает и няма на какво да си окача фенера.