СЗО няма да изпълни целта за 40% ваксинирани във всяка държава

Изоставането от плана за годината ще бъде най-сериозно в Африка
Обновена: 28 дек 2021 16:21 | 28 дек 2021 16:20, Веселина Йорданова
147
СЗО няма да изпълни целта за 40% ваксинирани във всяка държава
Снимка: БГНЕС, архив

Световната здравна организация няма да успее да изпълни целта си 40 процента от населението във всяка държава да бъде ваксинирано срещу коронавируса до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, съобщи ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина държави не са ваксинирани и 10 процента от населението.

СЗО хвърля голяма част от вината за това върху запасяването с ваксини, най-вече от страна на някои по-богати западни държави, които вече прилагат бустерни дози, отбелязва ДПА.

В глобален мащаб до днешна дата са били поставени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-вече в по-богати държави, които имат ресурси да си осигуряват договори с компаниите производители.

Десетки страни са зависими от доставки по линия на подкрепяната от ООН програма КОВАКС за споделяне на ваксини, насочена към имунизиране на хора от по-бедни държави.

Богатите страни са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази схема се увеличиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката показва изобличаваща картина: СЗО казва, че докато в Германия са били поставени около 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този показател е под 2,7, а в ДР Конго - 0,32.

В повечето африкански държави това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: СЗОваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Конго като са 0.32% ваксинирани почерне от чували и турпове ли както ни лъжоткате вече 2 години???
96
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са ТОТАЛНО неефективни за превенция или разпространение на КОВИД. Какво значение има колко процента са ваксинирани. Ако искаме да намалим смъртността от КОВИД, май имат някакъв ефект. Обаче хоспитализациите и разпространението си остават същите. Вижте Исландия - 98.9% напълно ваксинирани с 2 дози, остналия 1.1% са ПОД 2г възраст или не могат да бъдат ваксинирани. Сега при тях е най-големия пик на заразени от началото на пандемията, тоя вирус НЯМА да изчезне ако се ваксинираме.
95
1
 
19
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Фалшивата СЗО трябва да бъде закрита след като фалира с непрозрачни ,и неедекватни действия Всичко което предложиха на света се оказаха най недъгавите си нареждания Кажете кое от тях е преработило маски,изолацита или ваксинацията Най вече ваксината Там където най много са ваксинирани там болнитв са най много Какво добро могат да направят СЗО като начело е един престъпник с срината мозъчна система египтянин
94
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юдейската СЗО,МВФ,Св.Банка,Федералният резерв, още колко юдейски организации с едни и същи собственици желаят ,,доброто" на хората по света?
93
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пием за това целите на Световната Злонамерена Организация никога да не бъдат достигани
92
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдете здрави! СЗО няма такава цел!
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО до сега трябваше да направят лекарство против К19, но уви. Защо така господа? Всеки би се замислил дали СЗО има по-скоро комерсиални интереси.
90
1
 
9
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Пука ми за целите на СЗО. Аз не успявам да си купя самолет, но на всички им е все тая. Такъв е животът.
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ново при теб?Станах веган и се ваксинирах!!Защо?Защото ми се ставаше нещо модерно а пък гей ме достраша..
88
2
 
13
 
! Отговори
Цитат от интернетя: преди 2 години
"Защитените имат нужда от защита от незащитените, принуждавайки незащитените да използват защитата, която не успява да ги защити".
87
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор ти Чобанов, с купената титла, сам се ваксинира и 2 години вече се мъчи над ваксина , ама не му се отдава.
86
2
 
24
 
! Отговори
Прекратете... преди 2 години
...безумните безполезни ваксинации, които единствено удължават пандемията! Това е защото точно ваксинираните разнасят Безсимптомно вируса!
85
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ваксинирайте! Полза от такъв "материал" няма . Пък и сте изчезващи вид . Добре, че има българи в чужбина.
84
2
 
24
 
! Отговори
555 преди 2 години
Проф. Чорбанов- "никога преди появата на ковид 19 не е нарушавано основното правилото в имунологията да се правят ваксинации по време на пандемия" И ние естествено се запитваме - това което се прави в момента, от алтруистична или меркантлна гледна точка е?
83
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва СЗО май е терористична организация . Не мой ли некой да го гръмне ?
82
1
 
14
 
! Отговори
Няма страшно преди 2 години
като изтече срока на ваксините богатите държави ще ги подарят на африканските.
81
0
 
0
 
! Отговори
фас преди 2 години
До Анонименда. много.
80
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на ограниченията е икономическа криза, това е така наречения Дъ Грейт Ресет или Голямото Пренастройване. Искат да сменят модела на управление или иначе казано нов световен ред. С унищожаването на възрастните и болните заедно с глупавите ще се намали тежестта върху останалите което ще се породи от въвеждането на все повече роботизация и универсален базов доход.
79
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продажна и корумпирана СЗО ,как в цяла Европа има по 50 хиляди на ден като са ваксинирани с по три ваксини на 80% а тук сме на 30 ,%и новия вирус не идва при нас ,кой лъже кой маже ,тия мошеници ги страх хората де не протестират за това Дария лъжи
78
1
 
19
 
! Отговори
KOKO преди 2 години
Най накрая изплюха камъчето !