СЗО няма да изпълни целта за 40% ваксинирани във всяка държава

Изоставането от плана за годината ще бъде най-сериозно в Африка
Обновена: 28 дек 2021 16:21 | 28 дек 2021 16:20, Веселина Йорданова
147
СЗО няма да изпълни целта за 40% ваксинирани във всяка държава
Снимка: БГНЕС, архив

Световната здравна организация няма да успее да изпълни целта си 40 процента от населението във всяка държава да бъде ваксинирано срещу коронавируса до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, съобщи ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина държави не са ваксинирани и 10 процента от населението.

СЗО хвърля голяма част от вината за това върху запасяването с ваксини, най-вече от страна на някои по-богати западни държави, които вече прилагат бустерни дози, отбелязва ДПА.

В глобален мащаб до днешна дата са били поставени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-вече в по-богати държави, които имат ресурси да си осигуряват договори с компаниите производители.

Десетки страни са зависими от доставки по линия на подкрепяната от ООН програма КОВАКС за споделяне на ваксини, насочена към имунизиране на хора от по-бедни държави.

Богатите страни са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази схема се увеличиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката показва изобличаваща картина: СЗО казва, че докато в Германия са били поставени около 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този показател е под 2,7, а в ДР Конго - 0,32.

В повечето африкански държави това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: СЗОваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
36
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Оказва се, че ''дивите племена'' са много по-умни от ''умните, образованите и цивилизовани'' народи!
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ни баламосват с ваксините https://youtu.be/PiIFsNxPCOQ
55
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно СЗО няма цел за 40%, а има спуснат план. Нема изпълнение на плана - нема парички. Мъка.
54
1
 
38
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
40% - това е Утопия за България, тука толкова Ба лъ ци не са Останали да са БезПлатно Лабораторни Плъхове за Експерименти с НеТествани Препарати!!
53
1
 
26
 
! Отговори
555 преди 2 години
Ако подлежите на самоограмотяване относно ваксинацията гледайте в You Tube *милва цветкова- болзано*- журналистката,която изпрати на президента, премиера, здравното министерство и националните медии , резултатите от скорошно проведена пресконференция в Италия за резултатите от ваксинацията.Клиповете са 3 броя.
52
1
 
16
 
! Отговори
Боко Турист преди 2 години
Има извинители причини. Там е много горещо и няма къде да складират ваксините на -70 градуса. Трябва да им изпратиме нашите кренвшарници на Леки.
51
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да, хората разбраха че СЗО са мошенници
50
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Населението в света трябва да се редуцира................ясно е.... няма храна , вода, бензин , коли и ресурси за всички!!!!
49
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно че са зле с плана. Африка ще стане 2 милиардa след 15г, ако не се взмат бързи мерки.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко ще се мре.....................................да!!!
47
0
 
18
 
! Отговори
???? преди 2 години
Колко са ДЪРЖАВИТЕ В СВЕТА???193...............а членките на СЗО били 194....................хаха.................голям смях!!!
46
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега казват 40% ако го минат ще кажат че трябва да са повече, това зависи кой е наивен да вярва и да си инжектира отровата. Пускат нови варианти за да имат основание да слагат повече инжекции.
45
0
 
5
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Какви спомени от Африка преди СПИНА, "ваксинираха" ни тези първични африканци, прекрасни времена, но и сега е страхотно, африканците са в Европа, не е нужно пътуване, "ваксинират" ни пак редовно, а ние Вас! И всичко това с предпазни средства, винаги отговорни, дори и в удоволствията!
44
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 48 - Виждали са, виждали са вацини, и точно на файцер, и Бил Гейц ги е бол наред... Затова не можеш да им сложиш и на 5% вацини, патили са доста и то неотдавна. И деца са им трепали с вацини. В Африка първи разбраха това което ние сега виждаме.
43
2
 
26
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Най-накрая си казаха каква е целта 40ваксинирани т-ъп-у-н-г-е-р-и в световен мащаб, а не спиране на разпространението на вируса!! Щото се оказа че разпространението на който и да е вирус не може да бъде спряно. И *** паспорти да измислят ваксинираните ще го разнасят навсякъде по света! То това е и целта!
42
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ДР Конго нямали ваксини ли? Ами че те там сигурно ваксина не са виждали от времето на СССР, ако и ние сме им пращали тогава някоя друга ваксина. А тестове за КОВИД имат ли? Щото най-вероятно са я пропуснали тая "ужасна болест" КОВИД без тестовете и не подозират съществуването й
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче, яко са ни се натопорили за догодина...
40
0
 
36
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
На нас и заплатите ни са о-о микрон...
39
1
 
37
 
! Отговори
Private преди 2 години
Това организацията на Били и Миринда Гейц ли беше?
38
0
 
40
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
Работят по план?!?