СЗО няма да изпълни целта за 40% ваксинирани във всяка държава

Изоставането от плана за годината ще бъде най-сериозно в Африка
Обновена: 28 дек 2021 16:21 | 28 дек 2021 16:20, Веселина Йорданова
147
СЗО няма да изпълни целта за 40% ваксинирани във всяка държава
Снимка: БГНЕС, архив

Световната здравна организация няма да успее да изпълни целта си 40 процента от населението във всяка държава да бъде ваксинирано срещу коронавируса до края на годината, като изоставането ще е най-сериозно в Африка, съобщи ДПА.

Около половината от 194-те страни членки на СЗО няма да изпълнят тази цел. В четирийсетина държави не са ваксинирани и 10 процента от населението.

СЗО хвърля голяма част от вината за това върху запасяването с ваксини, най-вече от страна на някои по-богати западни държави, които вече прилагат бустерни дози, отбелязва ДПА.

В глобален мащаб до днешна дата са били поставени над 8,6 милиарда ваксинни дози. Голяма част от тях обаче са били приложени най-вече в по-богати държави, които имат ресурси да си осигуряват договори с компаниите производители.

Десетки страни са зависими от доставки по линия на подкрепяната от ООН програма КОВАКС за споделяне на ваксини, насочена към имунизиране на хора от по-бедни държави.

Богатите страни са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез КОВАКС. През последните седмици обаче доставките на ваксини по тази схема се увеличиха. По данни отпреди няколко дни КОВАКС е доставила 722 милиона дози ваксини.

Статистиката показва изобличаваща картина: СЗО казва, че докато в Германия са били поставени около 171 дози на 100 души население, в Мадагаскар този показател е под 2,7, а в ДР Конго - 0,32.

В повечето африкански държави това число не излиза от ниския двуцифрен диапазон, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: СЗОваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
55
 
! Отговори
Киро лъжеца преди 2 години
СЗО трябва да се закрие веднага. Не случайно щатите спряха да ги финансират.
36
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха, не можаха да ни прецакат като евреите.
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плачии вакстроле, плачии!
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йес, сър! И никакви премии за тия нищоправци! Или ... парите са ги взели предварително?
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма толкова глупавали така ли . Аз очаквах да има... ама явно средно се е вдигнал малко умствения потенциал.
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, ще се разплача... А... Исках, но нямах желание:))
31
1
 
54
 
! Отговори
да де преди 2 години
Ама сега Германия реве, а в Африка не им пука.
30
0
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО да си гледа работата. Това е една неправителствена организация, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИИ НА СВЕТОВНО ПРАВИТЕЛСТВО. Знам, че им се иска ама няма как да стане. Парите не са всичко
29
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЗО няма да изпълни плана?!?!?!?!?! Чакайте малко. СЗО са една благопожелателна организация, която няма нито правомощия, нито власт да налага какъвто и да е контрол или решения, нито пък да следи и да взима мерки както по целия свят, така и в отделни страни. За какви се смятат тия, бе?! Много на сериозно са се взели.
28
0
 
44
 
! Отговори
СЗО... преди 2 години
...имаше една едничка задача - да установи как, какво или кой е създал, съответно причинил вирусът, дали е създаден от човек или от природата, и да го докаже научна кратко, точно и недвусмислено, но и напълно обосновано и ясно. Друго от СЗО не искам. За останалото си има центрове за контрол на заболяванията. Та подозирам, за което само времето ще покаже, че СЗО отново ще замълчи завинаги относно произходът на Ковид-19 или Сарс 2, както там се казва.
27
0
 
56
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
И защо СЗО чиновниците трябва да определят как хората ще си живеят собствения живот?Откъде накъде?Дай Боже да нищо да не изпълни от пъклените си фашистки планове!
26
0
 
27
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Анонимен 17 "Чакам да дават по 100 лв за ваксина, отивам и се мятам" Прати сметка да ти даря 100 лева, че да мирясаш. Да знам, че спасявам поне един (макар и глупав) живот.
25
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къса ми се сърцето. Заради гадните антиваксъри не можахме да вземем петилетката за четири години.
24
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Африка населението е младо, нищо му няма, има къде къде по сериозни болести там от някакво пършиво ковидче
23
1
 
33
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Наще здравни власти да помислят и ударно да предават дозите на СЗО, Коледа е, а ние сме с широки сърца и благотворително им подаряваме наще дози!
22
1
 
35
 
! Отговори
Шшшш преди 2 години
.. "Богатите страни са остро критикувани за това, че не правят достатъчно за осигуряване на равен достъп до ваксини в глобален мащаб чрез КОВАКС" хахахаха ооо, смях и безумие. Айде сЯ ги накажете тея лоши държави, дето се бустерират сутрин, обед и вечер и не дават на малките чернюшковци да се нахакат и те трийно и четворно. Бедните държави не ги еня за Ковида, дайте им храна вместо ваксини. СЗО, корумпирани злодеи, помогнете така организирано за глада. Ама нямате сметка, нали?
21
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това само показва колко ваксините са вредни: САЩ, Англия, Франция и Германия се накъсаха да си слагат ваксини и имат най-много заразени и умрели, а Конго дето не били ваксинирани имат 10 пъти по-малко заразени от нас и 30 пъти по-малко умрели
20
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Африка няма корона, грипа е само в ЕС и САЩ.
19
7
 
21
 
! Отговори
Василев преди 2 години
ГЕРБ е мафиотска партия, Бойко е мафиот, Пеевски е слуга на ДПС и ДС, Гешев е слуга на ДС и ДПС!!!Българският народ е прос.т и може да бъде лъган и краден!Най-важният проблем пред държавата е Бойко Борисов да бъде вкаран в затвора и да бъдат иззети милиардите, които са окрадени от българския народ!!!Пандемията е една лека болест спрямо раковото образование ГЕРБ-ДПС-Главен Прокурор-Държава-Пропаганда-Мафия!!!Агент Дарси Кейтър!ЦРУ!!!
18
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете добре- до края на годината няма да успеят. Има още 3 дни. Не са казали, че догодина ще ни оставят намира.