"Омикрон" вече е в България, всички болни са се върнали от чужбина

Засега ставало дума за единични случаи
244
"Омикрон" вече е в България, всички болни са се върнали от чужбина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Имаме данни, че „Омикрон“ вече е в страната“, каза проф. Радка Аргирова пред bTV.

Тя коментира, че има съмнителни PCR тестове, които допълнително потвърждават наличието на новия вариант.

Още по темата

Аргирова допълни, че на едно място са установени 6 случая, в друга лаборатория – още два, а на други места – 10 случая на „Омикрон“.

„Би трябвало да се нарекат единични случаи. Всички хора идват от чужбина“, каза още Аргирова.

Тя уточни, че всички случаи трябва да бъдат потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести.

Според Аргирова настоящите мерки са достатъчни за ограничаване на заразата с „Омикрон“, но те трябва да се спазват и да се контролира тяхнотПо думите ѝ предишното управление на здравното министерство е оставило добро наследство. „Наследяваме един голям екип от хора, които са готови да съдействат за една нова ваксинирана България. Просто трябва да продължим тази работа“, каза Аргирова.

Според нея вирусът ще затихне съвсем през април и май месец, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно.

„Всичко, което правя, цялата ми работа, цялото ми време е посветено на това да не се превърнем в COVID гетото на Европа“, каза Аргирова.

Относно високата смъртност тя каза, че начините да се спре този процес е чрез ваксинация и поставянето на трета бустерна доза.о спазване.

Относно ваксинацията, съветникът на премиера Кирил Петков смята, че с икономически стимули може да се повиши ваксиналното покритие у нас, а мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи.

„Трябва да станем конкретни към хората. Конкретни към притесненията им. Защото хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти. Това е моето впечатление“, каза Аргирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
2
 
! Отговори
Въпросче преди 2 години
А така замисляте ли се, че всички, които пътуват и разнасят омикрон са набодени? Замислете се, ако не сте. И махайте абокатите! ;)
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От два дена вали.Яко ръсят с Омикрон!
207
2
 
1
 
! Отговори
От чужбина преди 2 години
Много сте зле в бг-то...
206
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вещица
205
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко бабке!Омикрона вирее по ваксинираните.БГ и Румъния го доказаха.Всички зомби ваксинирани ще изкарат Омикрона!
204
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАКСИНИТЕ БИЛИ ВРЕДНИ... А ОТ ВИРУСА ИЗМРЯХА НЕВАКСИНИРАНИТЕ... АМИ НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ ЩОТО ВАКСИНИТЕ СА ВРЕДНИ ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ ГАНЬОВСКИ. И АЗ ПЛАЩАМ С ДАНЪЦИТЕ СИ ЗА ВАШЕТО ЛЕЧЕНИЕ ПОСЛЕ...
203
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО КАРАНТИНАТА Е 10 ДНИ КАТО ЛЕКАРИ КАЗВАТ ЧЕ 35 ДНИ БОЛНИЯТ ИМА ВИРУСИ В ОРГАНИЗМА СИ? НЯКОЙ ЩЕ ПОЯСНИ ЛИ С ИКОНОМИЧЕСКИ ИЛИ СЪС ЗДРАВНИ МОТИВИ 14 ДНИ БЯХА НАПРАВЕНИ НА ДЕСЕТ?
202
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОНТРОЛИРАЙТЕ ОМИКРОНЦИТЕ КЪДЕ ЩЪКАТ, ПРОВЕРЯВАЙТЕ ДАЛИ СПАЗВАТ КАРАНТИНАТА... ИЗСЛЕДВАЙТЕ КОНТАКТНИТЕ ИМ ЛИЦА ПРЕЗ ДВА-ТРИ ДНИ, ЗА ДА СЕ СПРЕ ЗАРАЗАТА НА ГРАНИЦАТА. АМАН ОТ ПСЕВДОМЕРКИ!
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипче, ама бягаш в болницата...
200
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вероятно Омикрон е в България още от преди Коледа,но не са го засекли. Ще се разбере, когато в някое населено място новите случаи започнат много бързо да се увеличават. Тази информация обаче не знам да е публична, публични са данните по области.
199
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 134 - "На едно място два случая, на друго 6 случая, на още по - друго 10 случая... Кви са тия различни места." Ако не се лъжа ,нещо такова каза преди време ,собственик на лаборатория ,че имало PCR-и които били Омикрон ,обаче дали са такива ,ще се разбере след нова година ,тогава ще е минало секвенирането .До като няма официални резултати,а такива няма ,всички приказки са ала-бала.
198
9
 
21
 
! Отговори
Еййй преди 2 години
Заспала работа сте! Ни видите ли небето колко е нашарено бре народе? Пръскане яко още преди Коледа и се гаврят разни пиитирасчета матиматици.....отворите си очите!!!!!!!
197
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е , как няма да са се завърнали от чужбина всички болни , това са хора алтруисти , себераздаващи се и в никакъв случай не са егоисти ! "Ако имаш два вируса , дай единия на ближния си ... "Същото беше и в началото на пЛандемията -Боко Велики побърза да си прибере гласоподаватерите , вместо да ги остави да си изкарат карантината по места !Така хем ковид-парички , хем парички за бялата мaфuя , т.е. за чекмеджето ,хем локдауни и страх т.е. по-лесна власт , хем крадене на бизнеси ! Колко познато ...
196
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен 007 преди 2 години
За да се влезне в България, се изискват всевъзможни тестове, доказващи, че пристигащият е ЗДРАВ. Доста се преувеличава, че САМО българите от чужбина едва ли не донасят щамовете. И как все по празниците "се внасят" разните му делти, мелти и омикрони?! Важното е да се изпълни планът за ваксиниране. Ми има държави с над 75 % ваксинирани, а са бъкани от заразени.
195
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Радка пак е гледала кристалното кълбо !
194
7
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
най-сетне С0поливата Хрема е Тук - от кога я чакам!
193
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОФФ писна ми глупости. Не може да е в Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Турция, Унгария, Австрия, Албания итн всички около нас. АМА ТУК го няма. Яде го Лактобацилус булгарикус и затова ли не се въди тук? Айде стига вече. Всички щамове на КОВИД ги има и тук, *** много хора щото имаме смотано здравеопазване и лекуваме ВИРУС с антибиотици дето са за БАКТЕРИИ, както и щото имаме най-застарялото и болно население на света от 20г насам. Стига вече отваряйте, че ми писна!
192
8
 
9
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"В Боинг забраниха задължителната ваксинация на пилотите." -- Боинг е авиокомпания с пилоти? Незнаех :) Останалата част от коментара ти също е стъпила на такива "факти".
191
3
 
21
 
! Отговори
Радка Аргирова преди 2 години
Имаме данни, че Омикрон вече е в страната. Системата за ранно предупреждение на проф. Витанов се скъса да алармира. Ракетите вече са насочени към Омикрона. Очаква се само командата за изстрелването им от министър Сърбезова, след като приключи петата и сватба.
190
0
 
23
 
! Отговори
Един гащи плява преди 2 години
Статията е граматична трагедия.