Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?

Политиците не са се научили как да се справят с вируса
9 яну 2022 19:40, Нели Христова
158
Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?
Снимка: БГНЕС

Две години след началото на пандемията голяма част от Европа затаява дъх, надявайки се, че Омикрон е по-малко опасен от по-ранните варианти на коронавируса, така че дори рекорден брой заразени да не донесе смъртността и заболеваемостта от по-ранните вълни. В САЩ Омикрон също се разпространява като горски пожар. Лидерите изглеждат несигурни кои ограничения да наложат и се борят да въведат всичко - от достатъчен капацитет за тестване до подкрепящи мерки заради подновените икономически сривове, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Въпреки двугодишния опит очевидно нито овладяхме пандемията, нито се научихме да оптимизираме нашите политики. Няма извинение за това. Омикрон, като всяка мутация, дойде изненадващо. Но появата на мутации е предсказуем - и прогнозиран - резултат от продължаващите да се разпространяват инфекции, които светът не успя да предотврати.

Стратегията за нулев Ковид не работи, защото не е изпробвана в достатъчно страни. Малкото правителства с безкомпромисна стратегия за потискане на вируса до голяма степен успяха да запазят случаите на завидно минимално ниво. Те нито претърпяха по-големи икономически трудности, нито с течение на времето по-тежки отклонения от нормалното поведение, отколкото страните, толериращи по-високи скорости на предаване на ковид, пише Investor.bg

Точно обратното: по-силното ограничаване при първите признаци на заразяване на общността прави възможно по-бързото облекчаване на мерките и по-дългото наслаждаване на нормална икономическа дейност след това. Южна Корея и Нова Зеландия, например, имаха по-леки ограничения от Обединеното кралство и части от САЩ, и дори от Швеция, за голяма част от пандемията. Най-голямата цена на стратегиите за нулев Ковид - строги ограничения за трансграничното пътуване - са необходими само защото страните партньори са по-толерантни към заразата. Липсата на глобален ангажимент може наистина да направи нулевия Ковид неустойчив, макар че това едва ли е оправдание за тези, които активно го подкопават.

Целият текст четете на сайта на Investor.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
ХАХАХАХХА, ТА ЕСТИСТВЕН ОЧЕ ЩЕ Е БЕЗКРАЙНА КОЛКО УДОБНО Е ПОЛИТИЦИТЕ ДА ЗАТВАРЯТ ГЛУПАЦИТЕ!!
123
6
 
2
 
! Отговори
Не се покайват хора преди 2 години
Много хора продължават да пируват и са се отдали на грехове по време на чума. Не престанаха да ходят насам и натам по заведения и почивки, разврат си е като в Содом и Гомор, ядене, пиене, секс вируса и Бог да ги накаже тези хора.
122
0
 
4
 
! Отговори
Ще стане я преди 2 години
Има едни ваксини да се усвояват
121
0
 
1
 
! Отговори
Покайте се! преди 2 години
Страшния Съд настъпи! Само в смирението пред Свети Бил и Апостолите му, е Спасението. И вярата в медиите им златоусти! Четете ги като Библията и Новия Завет, и Корана.и други свещени книги. Който кихне, без да е приел нафора, търговците от храма, да му се забият тръби в дробовете като наказание за неверието им, и за тяхното опрощение и изгонят демоните! И трънен венец от бустерни игли! А и да не забравят дечицата невинни, за Жертвен Агнец, за да смирят черните сили. (13:5 от евангелие на Фаучи)
120
0
 
1
 
! Отговори
НЕ ще мутира преди 2 години
Постоянно ще мутира в най-различни болести ... след време ще засегне и гениталиите на хората.
119
1
 
4
 
! Отговори
до 134 преди 2 години
Другата седмица , като пипнеш вирусчето с яко главоболие и температура, дано не е и по-сериозно, ела пак да пишеш тука колко си защитена.
118
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Нормално като грипа
117
13
 
2
 
! Отговори
Kaufland, GmBH преди 2 години
И да стане, какво от това? За нормалните хора има безплатни и ефективни ваксини, да му мислят антиваксерчетата! Аз съм служителка в Кауфланд в Овча Купел и на нас работодателя ни подсигурява от хубавите ваксини - на Пфайзер! Аз съм защитена!
116
0
 
7
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Иска им се.Сега е жътва.Как да не им се иска.
115
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всеки случай много им се иска да стане. Шом задават такъв *** отски въпрос. Но това вече няма нищо общо с медицината, нали разбирате.
114
0
 
14
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Много ясно, че ще стане. Вече 2 години е така. Ако не ковид ще измислят друго.
113
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса е политически и политиците не могат да се справят защото е ясно, че те са некадърници и хората си искат свободата!
112
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До в Тексас:Дай си телефона Тексас
111
0
 
12
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
Ще се опитат да я направят постоянна. Ние ще им попречим.
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам цели шайки от сбъркани анархисти се вихрят тука, антиваксъри и ***-идеолози
109
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пЛандемията ще остане дотогава докогато е планирана. Това е измислена измама за вирус който си е като нормалния грипен вирус, но с манипулации се накараха овците да носят намордници и да си стоят в къщи.
108
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Случаен минувач (113)В Израел са с 3=4 дози и в момента са с ТРИ ПЪТИ повече заразени на ден отколкото пика на миналата вълна !!!
107
1
 
37
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Няма такова нещо "постоянна пандемия".Постоянна и нелечима е човешката алчност,другари ...доктори.
106
10
 
2
 
! Отговори
боц боц преди 2 години
Костя Купейкин напред :)
105
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами докато народа позволява да го правят на игленик ще има пандемия.