Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?

Политиците не са се научили как да се справят с вируса
9 яну 2022 19:40, Нели Христова
158
Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?
Снимка: БГНЕС

Две години след началото на пандемията голяма част от Европа затаява дъх, надявайки се, че Омикрон е по-малко опасен от по-ранните варианти на коронавируса, така че дори рекорден брой заразени да не донесе смъртността и заболеваемостта от по-ранните вълни. В САЩ Омикрон също се разпространява като горски пожар. Лидерите изглеждат несигурни кои ограничения да наложат и се борят да въведат всичко - от достатъчен капацитет за тестване до подкрепящи мерки заради подновените икономически сривове, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Въпреки двугодишния опит очевидно нито овладяхме пандемията, нито се научихме да оптимизираме нашите политики. Няма извинение за това. Омикрон, като всяка мутация, дойде изненадващо. Но появата на мутации е предсказуем - и прогнозиран - резултат от продължаващите да се разпространяват инфекции, които светът не успя да предотврати.

Стратегията за нулев Ковид не работи, защото не е изпробвана в достатъчно страни. Малкото правителства с безкомпромисна стратегия за потискане на вируса до голяма степен успяха да запазят случаите на завидно минимално ниво. Те нито претърпяха по-големи икономически трудности, нито с течение на времето по-тежки отклонения от нормалното поведение, отколкото страните, толериращи по-високи скорости на предаване на ковид, пише Investor.bg

Точно обратното: по-силното ограничаване при първите признаци на заразяване на общността прави възможно по-бързото облекчаване на мерките и по-дългото наслаждаване на нормална икономическа дейност след това. Южна Корея и Нова Зеландия, например, имаха по-леки ограничения от Обединеното кралство и части от САЩ, и дори от Швеция, за голяма част от пандемията. Най-голямата цена на стратегиите за нулев Ковид - строги ограничения за трансграничното пътуване - са необходими само защото страните партньори са по-толерантни към заразата. Липсата на глобален ангажимент може наистина да направи нулевия Ковид неустойчив, макар че това едва ли е оправдание за тези, които активно го подкопават.

Целият текст четете на сайта на Investor.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 25/ ТЯ ЗА ТЕБ ПАНДЕМИЯТА ЩЕ СВЪРШИ ДОСТА СКОРО В ТОВА СПОР НЯМА :D САМО 1 БУСТЕР НЕ СТИГА ;D
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От СЗО изпитват неистов ... да изнасилват хората с инжекции и тестове с бъркане в носа.
22
4
 
7
 
! Отговори
Питайте Кунч000 преди 2 години
"Героят" Кунч000 Бустерът е експерт в областта на вирусологията. Един от най-големите фенове на ваксината + бустер. Говори се, че се боцка всяка седмица.
21
5
 
16
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Умрикон цунамито се разпространява като горски пожар. А "стратегията за нулев ковид" не е препоръчително да се пробва върху българското население от хората които предпочитат да имат глави. Вече не минават измишльотините за пландемията, а търпението изтъня. Но благодаря ви че опитвате нежно да прокарате тази посока на мислене. Със здраве да си харчите получените парички от министерството на пропагандата и манипулациите.
20
1
 
13
 
! Отговори
Алберт Бурла,Пфайзер преди 2 години
Ко? Да!
19
4
 
25
 
! Отговори
Сериозно? преди 2 години
Реторичен въпрос! Фарма-мафията изби рибата с тази пЛандемия. Файзър само за месец печели над 100+ млн.Дори и този вирус да свърши, ще измислят нов. Целта е да се набодат колкото се може повече хора.
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оная мисирка цънцърова, защо не пита Кукунчев и ко, че лъгаха, че ваксините ни пазят от заразяване и боледуване?
17
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато търпим ще има пандемия, мерки, локдауни, намордници и игли.
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При най-наваксаните ще остане постоянна пандемия 5, 6, 7, 8 доза небото е лимита.
15
3
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОФИЦИАЛНО ВЕЧЕ Е :D ОМАКАРОН Е СТАРА НОВИНА, СЕГА НА МОДА Е ДЕЛТАКРОН НОВИЯ ЩАМ ИЛИ НА ГАЛЕНО ДЕЛТАКРОТОН ТРЯБВА ДА Е ВСЕ НЕЩО ЯДЛИВО :)
14
3
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
По начина по който се гледа на хремата , ковито Е вечната пандемия !
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аркадашлар започва наново промивката
12
1
 
12
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
Той вече е станал,но рано или късно Господ ще го спре!
11
3
 
23
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Пандемията ще свърши когато се набодат всички журналистки и репортерки и ваксината им подейства както си трябва и тогава няма да има кой да ни съобщава за това колко са загубили битката с вятърните мелцници и несъщестуващия вирус. Давайте въвеждайте задължителна ваксинация във редакцията на всяка медия за да се свършва с този цирк по-скоро...
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще остане! Всяка зима ще има грип, а понякога ще има и летен грип.
9
4
 
19
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Разбира се! Няма да хвърляме всички тия ваксини, които купихме за няколко години напред, я! А ще има и още, за всеки нов вариант на вируса по 3 дози.
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е СПИНА и няма лекарства вече 70 години. Трябва да се пазят един други.
7
5
 
18
 
! Отговори
Да преди 2 години
Да, ще стане. Въпросът не е във вируса. Проблемът е, че механизмите които осигуряваха развитието на западния капитализъм вече не функционират. Без ресурсуте на Русия - газ, нефт, метали, полезни изкопаеми и ресурси западна Европа не може да извърши технологичния преход. Само страни като Русия, Китай а по късно и САЩ ще преминат в шестия технологичен цикъл. За другите локдаун, ваксини, ограничения. В страните от източна Европа може да се стигне до глад.
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но фашизмът от самосебе си никога не си е тръгвал. Борба трябва!
5
5
 
30
 
! Отговори
мисирките преди 2 години
от тази пародипна медия не спират с едно и също от сутрин до вечер!