Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?

Политиците не са се научили как да се справят с вируса
9 яну 2022 19:40, Нели Христова
158
Ще стане ли COVID-19 постоянна пандемия?
Снимка: БГНЕС

Две години след началото на пандемията голяма част от Европа затаява дъх, надявайки се, че Омикрон е по-малко опасен от по-ранните варианти на коронавируса, така че дори рекорден брой заразени да не донесе смъртността и заболеваемостта от по-ранните вълни. В САЩ Омикрон също се разпространява като горски пожар. Лидерите изглеждат несигурни кои ограничения да наложат и се борят да въведат всичко - от достатъчен капацитет за тестване до подкрепящи мерки заради подновените икономически сривове, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Въпреки двугодишния опит очевидно нито овладяхме пандемията, нито се научихме да оптимизираме нашите политики. Няма извинение за това. Омикрон, като всяка мутация, дойде изненадващо. Но появата на мутации е предсказуем - и прогнозиран - резултат от продължаващите да се разпространяват инфекции, които светът не успя да предотврати.

Стратегията за нулев Ковид не работи, защото не е изпробвана в достатъчно страни. Малкото правителства с безкомпромисна стратегия за потискане на вируса до голяма степен успяха да запазят случаите на завидно минимално ниво. Те нито претърпяха по-големи икономически трудности, нито с течение на времето по-тежки отклонения от нормалното поведение, отколкото страните, толериращи по-високи скорости на предаване на ковид, пише Investor.bg

Точно обратното: по-силното ограничаване при първите признаци на заразяване на общността прави възможно по-бързото облекчаване на мерките и по-дългото наслаждаване на нормална икономическа дейност след това. Южна Корея и Нова Зеландия, например, имаха по-леки ограничения от Обединеното кралство и части от САЩ, и дори от Швеция, за голяма част от пандемията. Най-голямата цена на стратегиите за нулев Ковид - строги ограничения за трансграничното пътуване - са необходими само защото страните партньори са по-толерантни към заразата. Липсата на глобален ангажимент може наистина да направи нулевия Ковид неустойчив, макар че това едва ли е оправдание за тези, които активно го подкопават.

Целият текст четете на сайта на Investor.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
10
 
3
 
! Отговори
ВАКСИНИРАН преди 2 години
Ковида може и да го копнем! Зависи от това, жъ муй ли ваксаме сички антивакси! Затуй агитирайти де що видити антиваксър! Да унищожим антиваксърията!
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който се е хванал на въдицата за фалшивия вирус, ще го водят за носа до второ пришествие. Не са малко шараните.
42
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво ще стане с вируса и съм убеден че няма жив учен който да знае.От друга страна вируса ни показа колко импотентни са учените, колко некадърни са политиците и колко смахнати са повечето човеци.Трябва да сме благодарни на вируса че ни разкри колко за нищо не става човечеството и колко без съдържание са приказките за покоряване на нови светове.Добре дошли в новият свят на човецте-ЕдЕотЕ !!!
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пандемия няма как да стане, може да стане постоянен цирк.
40
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чумата е върлувала доста години. За съжаление и с ковида се очаква да е подобно, освен ако учените не намерят някакво решение.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако КОВИД изчезне, БАУ Германеца ще трябва да си търси друга работа.
38
0
 
16
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Ако има кого да ваксинират ще остане, щом има желаещи ще има и пройзводство на ваксини и пускане на нови и нови вируси и щамове само и само да ви продават ваксини.Докато не се спре с тия ваксни и видят че няма на кого да ги пробутат , "пандемията" няма да свърши! Спреъте с тия ваксини за да спре и целият този цирк!
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой беше писал- избийте балъците и тарикати сами ще умрат. Обаче ако няма балъци, няма кой да вярва на тарикатите. Параграф 22!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За короната не знам. Ние ваксите оставаме! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, да погледнем последния бюлетин на UKHSA(новата агенция за здравна сигурност във Великобритания. Нови случаи, регистрирани между 6.12.2021 и 02.01.2022, според ваксинационния статус: неваксинирани - 857 245, непълно ваксинирани - 163 826, ваксинирани с три дози - 1 663 628.
34
3
 
23
 
! Отговори
. преди 2 години
Не, няма. Тази година фарсът приключва. Видя се, че не могат да бъдат набоцкани в нужната степен овцете затова се минава към вариант Б - глобална война.
33
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази вълна ще е най-тежката. Всеки е с нагласата, че ще го кара леко с хрема и малко кашлица и никакви мерки не се спазват, а политиците потънаха в популизъм, който допълнително ще утежни положението.
32
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърия до шия! Антивакси, ще приемете ли ваксиниран Костадин за господар ? Ще поведе ли стадото на 12 януари? Пак излъгани и употребени! Мислите си, че трудно се лъжете! Не, лесно е! Вярвате в лъжи и мистерии, а не вярвате на тези, които искат да ви помогнат!
31
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров и Чорбанов също ни уверяваха още лятото на 2020, че повечето вече са преболедували и няма да има повече вълни на заразата, ама
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОВИД ще остане нещо като ГЕРБ - нещо, което ще се появява в новините и ще плаши.
29
1
 
18
 
! Отговори
неНАУЧЕН преди 2 години
Политиците изпълняват поръчка за подръжка на изкуствената криза, която е схема за пари, която раята плащат. Големите пари отиват в банкерите, трохите в политиците, а раята гледа тъпо.
28
1
 
22
 
! Отговори
Димчо Дебелия преди 2 години
Както каза мангъров на 5 април 2020. Това ще мине през всички и няма нищо на света което да го спре.
27
2
 
21
 
! Отговори
Pesho преди 2 години
ами ще стане разбирасе след като се продължава с ваксането , Израел са с 4-та доза и чупят рекорди не само те , но водят в класацията с бустери, ето нещо интересно което старателно се премълчава при съобщаването на заразените на дневна база , ако някой има желание може да провери в сайта на Мин.на Здравеопазването ==><html>ДНЕС УСИЛЕНО СЕ ОБЛЪЧВА НАСЕЛЕНИЕТО С НАРАСТВАЩ БРОЙ ЗАРАЗЕНИ , НО СЕ ПРЕМЪЛЧАВА, ЧЕ 26,5% ОТ БОЛНИТЕ СА ВАКСИНИРАНИ ИЛИ ИНАЧЕ КАЗАНО 843 , НАДЯВАМ СЕ РАЗБРАХТЕ !
26
4
 
18
 
! Отговори
ЧЕСТИТА ДЕПОПУЛАЦИЯ преди 2 години
Ако остане голяма група ненабодени, много ще проличи колко по-добре са в сравнение с инжектираните. А ако изключително леката и заразна настинка "омикрон" масово зарази хората и го преболедуват, после поне за няколко месеца няма да са склонни да се инжектират. Проблем.
25
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постоянна пандемия никога не е имало и няма да има. Може да има постоянна пландемия в главите на психопатите които планираха и създадоха това положение. Грип е имало всяка година и ще има всяка година, но това се използва като маскировка.