Хора с фалшив сертификат искат да се ваксинират - възможно ли е?

Става въпрос за документни и компютърни престъпления, обясни адвокат
Обновена: 10 яну 2022 09:47 | 10 яну 2022 09:47, Петя Славова
57
Хора с фалшив сертификат искат да се ваксинират - възможно ли е?
Снимка: БГНЕС

С навлизането на страната в нова вълна на коронавируса, се увеличават и желаещите да се ваксинират. Оказва се, че и хора с фалшиви сертификат вече имат желание за имунизация. Но възможно ли е това, коментира пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова. По думите й, това ще е по-лесно за тези, които са с отрицателни тестове.

Още по темата

 "Но, ако има хора, които са подвели системата, техните лекари са способствали в системата да влязат данни, че определено лице е ваксинирано в сравнително кратък срок, трябва да се изчака необходимото време, за да се направи втора или бустерна доза, за да могат наистина тези хора да придобият валиден зелен сертификат и в същото време да не увредят здравето си", каза тя.

Мария Петрова подчерта, че в случая става въпрос не само за документни престъпления, но и за компютърни.

 "Ползването на този фалшив сертификат за влизането в институции и други места също е престъпление, но по-голямото и по-тежко наказуемо е това да се въведат данните в компютърната система и да се издаде този код HIS, а това става само от определени медицински лица, така че медицинската общност трябва да е изключително внимателна към подобен род проблеми и да се саморегулира", отбеляза адвокат Петрова.

Тя коментира и идеята за проверка на зелени сертификати на хора, починали в болниците.

 "Това е един лов на вещици, защото това, че едно лице е ваксинирано, не означава, че не може да попадне в болница, не може да означава, че за него изходът може да е фатален. Доказването на причинноследствена връзка е изключително трудно. Не вярвам в България да има лекар, който с категоричност да каже, че при едно починало лице X има вероятност да не е развило имунитет вследствие на ваксината, тъй като има достатъчно научни данни в тази посока, за да можем да доказваме такъв тип престъпление", каза още Мария Петрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо не е наред тая работа. Щом сертификата е фалшив значи хората ги няма в системата, а щом ги няма там значи няма никакъв проблем да се ваксинират. Не разбирам защо е тази врява?! Ако обаче имат истински сертификат, но не са си сложили иглата, това вече е друга работа. Но и тук има възможна опция. Обявяват че си слагат бустер и ги бодат, къде е драмата?
9
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшивите сертификати и ниския процент ваксинирани в България е причината за ниската заболевамост от вируса.Вижте държавите с висок процент ваксинирани,какво става локдауни претъпкани болници и яко мрът.
8
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Оказва се, че и хора с фалшиви сертификат вече имат желание за имунизация."-----------И един мармот завиваше ваксината със сертификат.
7
3
 
22
 
! Отговори
Лицемерни политици преди 2 години
От ГЕРБ, ДБ и ПП са с фалшиви купени сертификати и всички в парламента го знаят, лекарите отдавна го казаха. Много малко са ваксинирани.
6
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
брей и при бай Тошо нямаше такава пропаганда
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиците са с фалшиви сертификати. Снимката на Радев също ясно показва синята предпазна капачка върху иглата, и на други още също.
4
5
 
26
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
Ако не бяха хората с фалшивите сертификати сигурно щеше да се види, че по-малко от 10% от народа е ваксиниран. Такива хора са причината сертификати все още да съществуват и причината да четем глупости по сайтовете всеки ден. :} Всеки втори, който познавам със сертификат особено при хора до 35 е с фалшив такъв.
3
1
 
17
 
! Отговори
То се видя преди 2 години
"хората" които искаха да се ваксинират вече се редят за бустер,малко над 20% "хора"
2
2
 
31
 
! Отговори
Оскар преди 2 години
За тази статия - те са се набутали с пари да не ги бучат с тая субстанцияСега пьк искали да се ваксиниратСчупихте *** - журналистите
1
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Става само трябва да намерят някой Антиваксър да отиде с тях до кабинета на доктора. Обаче, както виждаме и това ще е трудно да намерят, след като и тартора на Антиваксърите у нас се оказа фалшив и с бустерна доза.