Психолози: Вървим към разделение, изолиране и онлайн комуникация

Хора не могат да се сбогуват с близките си, които умират в болници
12 яну 2022 20:50, Петя Славова
51
Психолози: Вървим към разделение, изолиране и онлайн комуникация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три години вече живеем в пандемия, а как тя и противоепидемичните мерки влияят на психиката, коментират д-р Владимир Сотиров - клиничен психиатър, практикуващ в Център "Адаптация" - София и д-р Велислава Донкина - клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат по психоанализа към Чикагски психоаналитичен институт и член на Американската психоаналитична асоциация.

"Натрупа се голяма умора и голямо страдание и ние всички виждаме белезите на това страдание у хората. Това са елементите на една криза, чиито последствия тепърва ще виждаме. Първата тенденция - това е регресът в обществото като цяло и във всеки един от нас поотделно. В една такава стресираща среда, каквато е пандемията, човек реагира първо на заплахата от външната среда, но след това реагира и нашият потенциал дали можем да останем относително разумни или в някакаво равновесие, или не можем", заяви пред БНР д-р Велислава Донкина.

"Крайните обвинения, големите страхове, голямата мнителност, голямата заплаха каквато е пандемията, болестта COVID-19  - това показва, че сме много наранени и, че ни е много трудно. А заплахата за живота е едно от най-дестабилизиращите и пораждащи тревога предизвикателства за човека.

В същото време държавата, в опита да се организира тази кризисна ситуация, поставя човек в състояние, което е доста дестабилизиращо и, в което му се казва какво да прави, забранява му се, така човек се поставя в една позиция, че сякаш той е дете. Това в съчетание със страха, води до регрес.

Още по темата

Човек не може да намери вътрешната си опора, въпреки съмненията и въпросите си.

В крайна сметка пандемията ни показа, че сме незрели, че сме все едно във възрастта на тийнейджърите, държим се като хора в ситуация на заучена безпомощност", очерта общата картина д-р Донкина.

Тя посочи също, че пандемията и затварянето на децата и учениците, най-вече след 4 клас в къщи, води също да драматични проблеми заради липсата на социализация. Защото образованието на децата в училище преминава през възможността за общуване със съучениците си и с учителите си.

Според специалистите, децата, които пък са имали трудности в общуването предипандемията, са с подобрено психично здраве.

Децата с увреждания, със СОП, според доклада на Омбудсмана са доплънително ощетени от пандемията - това са 3500 деца в резидентни услуги, които са пострадали тежко от мерките, посочи д-р Владимир Сотиров.

Според него правителството трябва да е наясно, че при следващ локдаун, този доклад трябва да бъде ключов - как ще се отразят мерките на най-уязвимата част от обществото - децата със СОП, с увреждания, в домовете и в ромските квартали и училищата там.

"Другата тенденция е справяне през отричане. Защото на нас ни писна. Капацитетът ни да стоим в несигурност, неяснота, усилия, страх се изчерпа.", заяви от своя страна д-р Владимир Сотиров.

Нито едно правителство не прави изследване и не отчита как противоепидемичните мерки повлияват негативно на психиката ни, на индивидуалните ни съдби и на колективното психично здраве. Ако има такива изследания, те се крият. Още през началото на пандемията започнаха такива проучавания, но лесен достъп до тях няма да намерите. Те бяха насочени към това как повлияват локдауните, затварянето, изолацията, отнемането на свободите върху психичнотото здраве, а не толкова как вирусът се отразява на психичното здраве", коментира още д-р Сотиров.

По думите му има изследвания и доклад на Уницеф за психичното здраве на децата по време на пандемията, но те не се популяризират, защото се конфронтират с мерките и ще доведат до това да се усъмним в тях.

Има и доклад на фондация "Анимус" за това как пандемията се отразява върху деца и млади хора с психични проблеми. И в двете изследвания данните са опустошители - над 80 на сто от младите хора във Великобритания съобщават за драматично влошаване на психичното си здраве".

Д-р Сотиров посочи също, че в обществото, в медиите не се говори затова как хората се чувстват, докато близките им са с в болница и те нямат достъп до тях заради COVID-19, не се говори за това, че хора са принудени да изпратят в болница възрастните си родители, които не желаят това, но под натиска на личните лекари ги настаняват за лечение, независимо, че за тях е била осигурена медицинска грижа в домашни условия, не се говори за това каква вина ще изпитват тези деца, чиито родители след това умират в болницата, а те ще живеят с вечния въпрос: Какво можех да направя?

Има вече десетки случаи, в които близките не могат да си вземат сбогом с починалите си роднини - това е непоносима щета за цял живот, отчете още д-р Сотиров.

По думите на клиничния психиатър у нас не се говори и за лошото качеството на медицинска помощ и за липсата на елементарна сестринска грижа понякога при болните с коронавирус - а това също е част от ефектите на пандемията и на мерките.

Д-р Велислава Донкина обобщи, че ние трябва да си дадем сметка, че светът върви усилено в посока на разделение, изолиране и онлайн комуникация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
17
 
! Отговори
Питайте Кунч000 преди 2 години
Кунч000 Бустерът е минал през всичко това, след като се набоцка с 3 бустера наведнъж и даде изявление в своят фалшив профил във Фейскбук. Боц, Боц до 100 дози на седмица.
18
4
 
24
 
! Отговори
SS преди 2 години
Запасете се с храна и консерви,или яжте докато има какво да се яде ! Както предрекох още през 2020год когато затвориха държавата най накрая всичко ще се срине ! Ще настъпи хаос ! И анархия от първичен тип. И СЕ ВЪОРЪЖАВАЙТЕ !!!
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е била целта им от самото начало.
16
3
 
11
 
! Отговори
СЛЕД УТРЕШНИЯ ДЕН преди 2 години
КВО НИ БЕШЕ ХУБАВО ЕДНО ВРЕМЕ В ПЕЩЕРИТЕ. ПРЕСКОЧИШ ДО СЪСЕДИТЕ И ГИ ИЗЯДЕШ.ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА СИ ГИ ПЛЕНЯВАШ ИЛИ ЗА ЗИМНИНА.
15
3
 
50
 
! Отговори
SS преди 2 години
Това е целта !РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ! САМО ЩЕ ПИТАМ,УТРЕ КАТО ИЗГАСНЕ ТОКА ИЛИ СТАНЕ ,ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПЛАЩАМЕ КАКВИ ОНЛАЙН КОМУНИКАЦИИ ?? ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА Е ТОВА ! САМО ОПРЕДЕЛЕНИ ЩЕ ИМАТ ДОСТЪП ДО БЛАГАТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА !
14
3
 
3
 
! Отговори
от КОРАБА-МАЙКА преди 2 години
В случай, че усещате все по-голяма досада един към друг, не ставате ли досадни и на БОГА
13
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един път да напишете нещо, което е вярно. Нека всички привърженици на "мерки", "локдаунс", "маски" в училище и навсякъде се замислят, че те поне са имали детство на свобода. Някой деца са на 3 години- в тази лудница живеят целият си живот. Не разбирам, кого пазят тези абсолютно безпредметни и *** мерки. ПСР тест в последните 48 часа? Да не би след като си направиш теста, вирусът да не те заразява??? Абсолютно безпредметни и ***-отски
12
2
 
28
 
! Отговори
НЕ! преди 2 години
Вървим към обединение и вразумяване на управляващите които по един или друг начин ще бъдат принудени да се съобразят с волята на народа както и със конституцията на РБ.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна сме разделени, това не е от вчера :))) Психоложките са открили топлата вода след толкова време, дето се казва - мъдриха, мъдриха и накрая го измислиха.......хахахахаха :)))
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн комуникация трънки. През интернет не може да се мандръса!
9
2
 
20
 
! Отговори
експерт от индия преди 2 години
Няма общество. Отдавна. Всеки за себе си. Поздрави от индийските хора
8
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли откачено? Ежедневието през следващите 14 дни да зависи от някакъв тест. Независимо дали си ваксиниран или не. Да се откъснеш от приятели и познати, ако не са от твоя цвят, или ти не си със сертификат? И ваксинирн да си, да не смееш да кихнеш на работа - следва беседа с анализ на обстановката в страната и по света, представена от фалшиви новини и репортажи. И всичко това, вече почти две години.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът върви усилено в посока на разделение, изолиране и онлайн комуникация. - Да сами си говорим вече, пишем си коментари, а някои и сами си отговарят на коментарите. Изобщо добре се забавляваме...
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да ги изритаме тези наглеци много станаха вече
5
1
 
37
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Не бе те просто са загрижени за нас,за това ни затварят,ограничават,фалират ни бизнесите,дупчат ни с неизпитани чорби,спират планови операции на нуждаещи се,децата ни не ходят на училище и още много неща,които значително подобриха състоянието ни.Добре че взимат мерки,та да може всички над 70 с по 5 заболявания да са предпазени от вируса,сега те са най-важните,младежите да се засрамят,колко безотговорни сте!
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига лъгахте че ше го намуам на целото ви домочадие докторско. Комшията почина от масивен инфаркт в болница а го писаха от ковид даже без разрешение на съпругата му го изгориха и и дадоха прахта му. Това ако стане с мой роднина ще подпаля половината куочина.
3
1
 
41
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Хората като Давид Сасоли, бивш председател на европейския парламент, умират необратим срив на имунната система предизвикан от ваксините за коронавирус. Наистина болните не могат да сбогуват с близките си и реално първият вирус ги поваля и праща в отвъдното. Въпросът тук за мен е колко милиона набодени за застрашени от такава смърт и какво ще стане с икономиката когато и те се сблъскат с някоя инфекция? Какво ще стане с лекарите когато се наложи за лекуват милиони хора от имунна недостатъчност?
2
18
 
15
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ха,разделение?Проф.Иво Христов като каза в парламента кокво представляваме ние,българите,всички гракнаха.В ограмната си част,ние сме общесвтво на инфантили,опростачени и оскотяли хора.Ние сме мързеливи,крадливи и озлобени.И все друг ни е виновен.Като прибавим в днешната ситуация активността на крадливата олигархия/дала пари на т.нар.протестиращи/,"взрива" е неизбежен.Но това ще доведе до арести на крадците от гробаджийската организация,която доотрови и без това пропадналия ни народ.
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психолозите пак се оказаха неподготвени. Не вървим, ние вече стигнахме там! Жалко че още не са го разбрали.