Д-р Сила, СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия

България е на второ място по смъртни случаи поради липсата на доверие
13 яну 2022 10:08, Елка Василева
301
 Д-р Сила, СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия
Кадър: БНТ

Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления - моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси. Това обясни пред БНТ д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

Още по темата

Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини, обясни д-р Сила.

„Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България“, смята д-р Сила.

Затова призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност, допълни той.

Статистиката е много ясна - страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот, категоричен е експертът.

„България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация“, смята д-р Сила.

Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.

Д-р Сила обаче отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията.

Той апелира към всички българи, особено по-възрастните, тези с хронични заболявания и педагогоческия персонал, да се ваксинират.

На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация, представителят на СЗО обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което според него, трябва да е доброволен акт.

„Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация“, заяви д-р Сила.

Ако се говори с широката общественост, нещата ще се подобрят, категоричен е експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До 115 (155) Да, направено е много в България под ентусиазма на "свири хармонико свири" и бясната експлоатация дори на децат. Да се твърди, че много е направено без да се вижда какво е направено на Запад за същото време е доста тривиална "математика". Да не забравяме, че Емпайър Стейт Билдинг е завършен за година и половина, висок 300 метра, 102 етажа през... 1931, а Крайслер небостъргач е открит през 1929. Да не говоря за мостове, инфраструктура, икономика, че става дебела.
160
2
 
6
 
! Отговори
Мутра преди 2 години
Този да внимава да не го посрещне някъде некоя метална тръба и бокс , гнусният бот не разбира че тук важат други зкони не мойто момче не 10 % а 85 % да не кажа 90 са против ваксините и няма да се набодат. Българите в Чужбина също го показват с протести ,Което и правителство да е си заминава ако изпълни волята на Чичко Бил. 1996 ще им се стори детска игра и на Тикви , Корнелийци , Кирчовци , Славчовци и подобни
159
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 160 За разлика от Вас, аз мога не само да се огледам, но и да анализирам. Вече 78 години ние живеем в добре организиран и поддържан хаос, който има за цел да разруши не само склонността ни към ред и законност, но и духовните ни ценности - самата основа на човешката ни същност. Не случайно народът е казал "Рибата се вмирисва откъм главата". Това се вижда в цялата ни история. Ние имаме нужда от водач. И той трябва да бъде духовен водач. Тогава ще се получат нещата, както са се получавали
158
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До 115 - което е вярно е вярно. Направени с труда и парите на бащите и дедите ни. Но за последните няколко години на социализма дълга към "Дойчебанк" се преоформи в дълг към частни клубове. От Правешкия и неговите сподвижници. Нищо не ни бе опростено. Отделно, наследниците на тези които "построиха България", в последните 35 години я превърнаха в бантустан - не без пасивната подкрепа на народонаселението.
157
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя льольо кого лъже бе? Виж как лекуват тук - има видео! Виж кой пишат, че е умрял "от вируса" - пенсионери! Виж кой прави и проверява тая статистика и дали случайно няма финансов интерес да е толкова надута! Не ни вземайте за балами, щото сами си ги просите бунтовете!
156
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този "загрижен" за живота ни елементарен нахалник следващият път, когато реши да ръси простотиите си из медиите, да дойде да се полекува в обикновена провинциална болница у нас с пенсията на български пенсионер и да изкара една годинка с тия доходи поне в едно село у нас. И да си направи сверка от кои години и от колко време у нас е налице най-високата смъртност в Европа и кажи-речи в света. .. До тогава какви ги плещи няма никакво значение.
155
1
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Krom --- Много точно казано. И при Цар Борис България е била добре. Хората са имали респект към Царя, а Той се е движил БЕЗ охрана сред хората. Ако ВСВ беше завършила успешно за нашите тогавашни съюзници България щеше да бъде Рай в момента, но уви. Попаднахме в лоното на вмирисаните червени партенки и въшлясали ватенки. Зная че българинът е много изобретателен и работоспособен, но само тогава, когато му плащат добри пари и е под егидата на нормални политически ръководители.
154
1
 
6
 
! Отговори
До Krom преди 2 години
Отричам, разбира се. Няма "българина", има хора - някои въобще не пушим, нито сме пили енергийни напитки някога в живота си. Айде с обобщенията - в централата на СЗО за комисионката ***, дано пък ти платят туй, дето са ти го обещали. НО статистически България си остава най-бедната държава, с най-ниски заплати и пенсии в Европа и най-мизерно живеещо население. Което е причината от поне 15 години да сме първи посмъртност в Европа и на челните места в света. Ковидите-мовидите нямат нищо общо!
153
3
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 151 - огледайте се около себе си. *** покриващи улиците, насилието по пътищата, откровения отказ на повечето българи да спазват закона за движение по пътищата - кое Ви даде основание да смятате, че българина "иска да спазва закона"? Като е така, кое точно му пречи да си подреди къщата? Сам казахте - дисциплината която е наложена отвън, отгоре или отнякъде. Без това - затъваме в типично балканското блато. И се сърдим на презрението към нас. Но, дали пък не е основателно?
152
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно да изядеш мухоморка и след 10 минути да кажеш, че тя не е отровна, понеже нищо не ти е станало и нямаш доказателства, че е отровна.
151
1
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 2 години
Къв тоя шушляк?
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 153 Не е възможно да има научни изследвания за дългосрочните ефекти на ваксините, защото е минала само 1 година, откакто се ползват. Не само ние не можем да посочим такива, Вие също не можете да посочите такива. При все това "научно" ни обиждате. Кажете Вие кои са Вашите авторитети поименно и какво точно са доказали!
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 10 000 души в повече са починали в България от Ковид в сравнение с 2019 г. Управлението на Радев води до първи по смъртност в света от Ковид.
148
1
 
7
 
! Отговори
115 преди 2 години
До kromКолега, за 35 години комунизъм, са направени пътища, електроцентрала, индустрия и промишленост, за 33 години демокрация ни крадат, дерат, лъжат и мамят, то еите живеят на гърба на работещия Българин, нямаме здравеопазване, нямаме образование!ФАКТИ!
147
5
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 129 - стига бе! И какво ме направи "***"? Отричате ли, че българина пуши като комин, че подрастващите в България са на челни позиции по пушене и злоупотреба с алкохол? С енергийни напитки? Да, привърженик съм на науката и н този смисъл - на ваксинацията. Това, че мръсния въздух и цигарите усложняват ситуацията с Ковид, как подкрепя Вашата хипотеза за "вредата от ваксините"? Кои научни издания и авторитетни учени цитирате за "дългосрочните последици" от ваксините и кои са те?
146
1
 
8
 
! Отговори
Нане преди 2 години
КъФ е тоя сдухан шиптър... Мърш от България...
145
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 136 "Българинът" в началото на 20-ти век е бил наричан "прусаците на Балканите", заради военната дисциплина, която е показал на дело. Способни сме да удивим света и днес, защото сме като птицата Феникс. Освен това сме свикнали да ни обиждат и наши, и чужди. Но не се предаваме, не сме с нежна психика, като западняците. Ние сме стоици. Дори тези, които ми давахте за пример, могат да Ви учудят. Ние искаме да следваме законите, но те трябва да бъдат справедливи за всички, а не - прищявка на
144
8
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До До Оберщурмбанфюрер (123) --- Какво ли ще кажат за това малките държави Лихтенщайн, Монако, Сан Марино, Малта, Андора, Люксембург, които открай време се управляват отвън. ;) Нещата в, и за, Швейцария са 6+, Австрия е ОК, Франция и Германия слушат какво им каже Чичо Сам и нещата си вървят по мед и масло. Само в България нищо не се случва, не става, не се получава, не се променя, не се подобрява и т.н. Следователно проблемите НЕ са извън държавата, а ВЪТРЕ в самата държава - МАТРЯЛЪТ е калпав.
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 127 Анонимен"Ваксината я исках."------------И аз я искам, ама ваксина като тия, дето са ми слагани преди години и държат, а не някакъв набързо спретнат бъркоч с защита два-три месеца и тенденция абокат да ми сложат след време. Като направят и изпитат истинска ваксина, тогава да я предлагат, а не като сега. И в изпитания на подобни продукти се участва по желание и срещу заплащане.
142
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В живота има една такава истина, че обикновено прекалено рекламирания продукт накрая се оказва ***. Хубавата стока сама се продава.