Д-р Сила, СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия

България е на второ място по смъртни случаи поради липсата на доверие
13 яну 2022 10:08, Елка Василева
301
 Д-р Сила, СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия
Кадър: БНТ

Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления - моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси. Това обясни пред БНТ д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

Още по темата

Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини, обясни д-р Сила.

„Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България“, смята д-р Сила.

Затова призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност, допълни той.

Статистиката е много ясна - страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот, категоричен е експертът.

„България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация“, смята д-р Сила.

Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.

Д-р Сила обаче отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията.

Той апелира към всички българи, особено по-възрастните, тези с хронични заболявания и педагогоческия персонал, да се ваксинират.

На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация, представителят на СЗО обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което според него, трябва да е доброволен акт.

„Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация“, заяви д-р Сила.

Ако се говори с широката общественост, нещата ще се подобрят, категоричен е експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 185 Прав е колегата, и на мен така ми изглеждате. Не беше този начинът да защитите позициите си, още повече, че говорите за наука.
180
2
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Уважавам мненията на всички, защото са писани не от машина, а от хора (мозъкопис). Всеки има право да отстоява своето мнение и разбирането относно ваксините - разбираемо е. Моето решение за имунизация е в следствие на починали от Корона вирус съседи и роднини, защото "нямало такъв вирус" според апологетите на антиваксинирането. Сега същите смениха плочата и казаха, "да, има такъв вирус" но имунизациите са ялови.
179
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трагедията е, че българският народ, който е бил "по-многоброен от пясъка в морето" по записки на византийски хронисти, който дори и при тези условия успява да се размножава все пак, за разлика от една Германия например, е подложен на страхотен натиск да си бие сам неизвестни течности. И дори има хора, които са принудени, за да имат работа и препитание да жертват години от живота си. Е - нормално беше, след като няма какво да заложиш, залагаш бъбрци, коса. Точно това са ваксиниранирашите се сега.
178
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази цялата история, дори някой да казва истината, никой няма да му повярва. Трябваше да заключат цялата планета март и април 2020 и да се приключва. Сега всеки ползва ситуацията, както му е изгодно...не случихме на времена.
177
2
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До До Krom 176 -що си мислиш, че ми е зор да те агитирам? Все ми е тая как ще си изкараш дните. Защитавам собственото си мнение. Ако си се почувствал "обиден" проблема си е твои. В "къщата" ти опазил Бог да дойда, а колкото за този "авторитетен" форум - тук хората си чешат езиците. Когато имат свободно време. Ти с какво точно се отличаваш от мен? А, да. С параноидната шизофрения. Така че, айде недей.
176
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 180 Нищо не се изсилвам, казвам Ви как работят нещата. Защо при нас липсва факторът държава, колкото и да Ви е смешно, това ни дойде отвън. Защото, през ВСВ бъдещето на народите и държавите им го решиха трима сатани. Нас нито са ни питали, нито сме им били грижа. И днес същите тези невероятни лицемери се чудят защо не им вярваме. Защо ли. Относно новините, Вие наистина ли смятате, че медиите в България са на пазарен принцип. Не изглеждате толкова ... наивен.
175
0
 
6
 
! Отговори
Xbhcjvjvjgi преди 2 години
В момента в болниците две трети от лежащите в ковид отделенията нямат нужда от болнично лечение! Този изкуствен блокаж на системата е причина за високата смъртност в БГ , тъй като онкоболни, сърдечноболни, тези които са на хемодиализа и т. н. не получават нужното им лечение и много от тях умират! Това е резултат от насадения страх, който е причина много хора като кихнат и да търчат по болниците!
174
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 175 На коя наука вярвате? Кой точно учен си залага главата за тези ваксини, ама буквално? Дайте ги тези 1000 учени, които са в световните топ класации по тези специалности - микробиолози, инфекционисти, вирусолози, епидемиолози, ангиолози и др., свържете ги към полиграф и да научим всички истината! Защо затвориха устата на Люк Монтание? Чухте ли д-р Малоун? Защо никой не цитира изобретателя на ПСР технологията, по една случайност починал точно преди пландемията, какво е казал за използ?
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пак пуснахте неграмотните . . . . . тези с хронични заболявания и педагогоческия персонал, да се ваксинират.. . . . да пишат статии? По отношение на неразбиращия български д-р Сила, който все още не е разбрал българската здравна система на основите на автосервизния принцип - максимиране на печалбата, причините не са във ваксината, а в системата. Господинът не е в състояние да анализира, но дава съвети! Всекидневно ги гледам такива в Европа неспособници на ЕС издръжка!
172
2
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 171 - и отново се изсилвате! Ако Вие възпитате децата си в родолюбие, но пък децата на чалгапоколението които са възпитани точно в уважение към насилието и неспазването на закона растат на същата улица - какво променя това? Липсва фактора държава - който да въведе баланса и да иска и от едните и от другите да спазят порядките. А относно лошите новини - всеизвестно е, че те лошите новини продават. Това не е моя "заслуга", това е социален феномен. Гледайте "Телевизионна мрежа"!
171
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 170 Вие не пушите от 7 години, а аз - цял живот. Значи трябва да се срамувам, и заради Вас :), а Вие няма защо да срамувате, заради мен, защото не пия концентрати, само чаша червено вино, не пия енергийни напитки, храня се здравословно и т.н. Но няма да се ваксинирам с продукт, който още не е преминал трета фаза на изпитване. В какво точно ме упреквате?
170
0
 
7
 
! Отговори
До Krom преди 2 години
Докато "варваш" в наука, умните я доразвиват, понеже мислят.
169
1
 
5
 
! Отговори
До Krom преди 2 години
От де да те знаем? По глупостите ти си мязаш на платен агиткаджия точно. Нормалните ваксинирани хора не ходят като нахални просяци по къщите и медиите да просят и да агитират за нещо, което е въпрос на личен избор. Че и да оциждат тия, дето не им се връзват на евтината пропаганда.
168
7
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 172 - е, ако това, че предпочитам да вярвам на науката и смятам, че е малко вероятно целия останал цивилизован свят да се е заблудил дълбоко, а само ние българите да сме разкрили "световната конспирация" ме прави такъв - значи съм такъв.
167
2
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Явно и аз ще бъда именуван "ваксатрол", ако кажа истината, че не пуша, не пия и не ползвам наркотици. Преди много години пиех и пушех, но наркотици НИКОГА не съм ползвал. Да, имунизиран съм три пъти с Файзър. Много колеги се разболяха, други заминаха в Небитието, контактувал съм със заразени, но досега никакви симптоми не съм имал. Това важи за жената и децата ми, които са ваксъри. Но винаги съм бил против насилствените имунизации, ограничения и заплахи към онези, които НЕ искат да се ваксинират
166
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние в България преди да използваме едно лекарство се запознаваме с инструкцията.
165
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Krom 170 Няма как да сме наясно, много приличате на ваксатрол.
164
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пак до Кром: Много е важно как се възпитават децата. Когато обясняваш на децата, че българинът е каквотоказватеВие, те стават каквотоказватеВие. Когато казваш на детето, че дедите ни са били каквотоказвамаз, то чувства задължение да бъде достоен наследник на каквотоказвамаз. Така работи. Когато на ден има по сто статии, в които ни обиждат и под статиите има 1000 коментара, които ни обиждат, както правите Вие, но няма нито една статия, в която пише, че някой обикновен човек е сторил нещо добро,
163
6
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До До Krom 161 - абсолютно си наясно, че не съм на "комисионна" от СЗО. Но ти е трудно да надскочиш себе си! Аз също не пуша от 7 години, но това какво точно показва? Статистиката е категорична - младите българи са на челни позиции в пушенето. Колкото до липсата на връзка между смъртността и Ковид - ами вижте си съпоставката с миналата и по миналата година. Да твърдите, че няма връзка ми изглежда доста , хайде ще кажа неубедително за да не Ви обидя.
162
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От албанци акъл нещем ,да си оди у Албания и там да агитира.