Проф. Найденски: Трябва да се създадат по-надеждни ваксини

"Вълната се дължи на новия вариант", подчерта инфекционистът
13 яну 2022 09:20, Ния Христова
49

 

 
 
Индийски епидемиолог наскоро заяви, че Омикрон е практически невъзможен за спиране. 
 
"Той се разпространява много бързо и се сбъдват математическите прогнози. Трябва да се изготви стратегия за разпространението, за да се защитят хората. Тези мерки са правилни, ние наистина ще имаме нарастване на броя на случаите", заяви инфекционистът от БАН проф. Христо Найденски в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Вълната се дължи на новия вариант. Той вече е добре охарактеризиран. Има корелация между мутациите, които са доказани -  клиничното протичане и разпространението на самия вирус. Тази корелация е много показателна и тя трябва да се насока за по-нататъшна стратегия, която да се предприеме", посочи инфекционистът. 
 
"Ваксините до голяма степен преодоляват новия вариант Омикрон, но трябва вече да се работи за създаването на по-надеждна ваксина. Не само да намалява смъртността на заболелите, но да играе активна роля в превенцията срещу коронавирусна инфекция", допълни гостът.  
 
"Т-клетъчният имунитет е необходим с оглед на това, че пренастройва организма и съдейства за създаването на антитела. Различните индивиди реагират по различен начин и това е едно предизвикателство пред науката - да се търси кои са именно механизмите, чрез които се активира този Т-клетъчен имунитет", допълни проф. Найденски. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да и аз това се питам института Пастьор още не дал ваксина защо ?защото иска да е качествена ваксина и сигурно в разработките до сега не е намерил такова качество другото е индустрия за пари
37
1
 
2
 
! Отговори
До коментар 20 преди 2 години
В ЕС и САЩ държавно субсидиране получават научните отдели на частната Фарма индустрия.В БАН могат само да изследват техните продукти и да излязат с мнение.България отдавна е абдикирала от субсидиране на наука.
36
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не знам как ще се разработи по-надеждна ваксина срещу вирус,който непрекъснато мутира.Ваксините срещу КОВИД ще са като противогрипните ваксини.Всяка година ще се прави нов модел,който ще предлага някаква защита.Който иска,да се ваксинира.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе човек колкото и ваксини да създадете няма да си ги сложим докато не минат всички клинични тестове и преглед през независими комисии, след което да получат одобрение за прилагане, ама не онова измисленото по спешност, а истинско, след което носят легална отговорност за неописани странични ефекти. До тогава и левитиращи ваксини свише да се спуснат не си слагам. Доверия нямам и на баща си, те искат да се доверя на корпорация, която ще спечели милиарди ако възможно най-бързо пробута ваксина!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то хубаво се разработват, ама кой ще ги тества?
33
0
 
3
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Още по убийствени ли?
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Испания приравнява Ковид-19 с обикновен сезонен грип.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчерашнияат протест пред НС показа, че българските граждани не вярват на управляващите ги и не искат да бъдат принуждавани. Оплакват се от липса на достатъчно информация за страничните ефекти на предлаганите ваксини. Защо не опитате да ни предложете /на нас/ руската ваксина "Sputnik V" и да проверите дали отношението на българите ще е негативно. Пробвайте. Може би негативизмът не е към ваксинацията, а към предлаганите от правителството ваксини? Унгария одобри "Sputnik V" и резултатът е нал
30
6
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Имах предвид единствено отказване на медицинска помощ на неваксинирани при заразяване с Ковид. И премахване на всякакви други ограничения. Защото не смятам, че заради 3 дни възпалено гърло и хрема не трябва да бъда допускан в самолет, в автобус, в кино, в театър, в магазин за повече от 2 години. Да, ако се заразя, не съм ваксиниран и имам нужда от болнично лечение - да не ме допуснат, поемам си риска. Не ме интересува, че ще заразявам, който го е страх да се ваксинира (но и той ще заразява).
29
1
 
1
 
! Отговори
До 16 "Излиза&q преди 2 години
По-малоумно сравнение не можахте ли да дадете? "НюрнберНския" процес, както го наричате, е един от най-фалшивите и нагласени съдебни процеси в човешката история, нямайки абсолютно нищо общо със справедливост, каквато явно търсите. За съжаление с тази грамостност и образованост българска може лесно да се отсъди, че този народ си заслужава съдбата. До това ви докара комунизма и неговото отроче "демокрация". Ама и на вас толкова еи е акъла.
28
0
 
2
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
До Какво ви е страх:Аз не се страхувам!Аз го изкарах леко,дай Боже всекиму!Страхувай се ти!
27
0
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Ама те ваксите нали нямало да стигнат до болница? Значи колко и какви легла има в червената зона, тях не трябва да ги бърка. Ако говорим за отказване на медицинска помощ за непрободени с псевдоваксините, аз съм съгласен. Ама първо държавата да ми върне платените медицински осигуровки за последните десет години, през които не съм се хоспитализирал, а съм хрантутел разни хипохондрици. И, разбира се, пушачите, пиячите, дебелите, и тези които не спортуват също ще трябва да се лекуват сами.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От 22 до читателНямам нищо против да се лекувам в къщи, но да върнат осигуровките на неваксинираните. Тогава да ви видя вас, ваксинираните, как и с какво ще ви лекуват без нашите пари.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управляващите трябвало да се съобразяват с ресурса, с който разполагат. В такъв случай да попитам: Защо българските правителства харчат милиарди народни пари за закупуване на допотопни летящи таралясници, за увеличаване на броя и издръжката на окупационните пиндостански войски на наша територия, а не дават пари и не правят нищо за увеличаване и усилване на националния и здравен ресурс, с който разполагат?
24
8
 
3
 
! Отговори
От 22 до читател преди 2 години
Хващаш ковид - нямаш ваксина - лекуваш се във вкъщи и не заемаш легло. Защо ковид болните трябва да имат повече права от болните от други не по-малко животозастрашаващи болести? За всичко останало зеления сертификат е ненужен. Нека, който смята, че е в рискова група от усложнения при Ковид и иска да го лекуват в болница, ако се разболее - да има сертификат (да е ваксиниран). Ако неваксиниран се зарази - ами да се лекува във вкъщи.Така болничната с-*** няма да е претоварена и живота ще продължи.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябвало да се създават по-надеждни ваксини? По-надеждни ваксини има - руската Спутник! Пфайзер има ефективност срещу омикрон 48% а руската Спутник 98%. От вчера европейските бюрократи най-накрая одобриха и разрешиха за производство и разпространение в Европа руската ваксина. И това след като 75% от света я е разрешил и ползва! И това след като за 3 месеца разрешиха *** Астра-Зенека и други подобни, само и само да не изпуснат лапачката.Просто поръчайте, внесете и я използвайте.
22
14
 
4
 
! Отговори
Какво ви е страх? преди 2 години
От някаква инжекция бе - като момиченца бягащи по коридорите в болница от ваксинация? Една ваксина е най-малкото, което може да направим, за да върнем нормалния начин на живот и да спасим децата от ваксинация и болести.
21
1
 
7
 
! Отговори
До Читател преди 2 години
Аз не съм с мизерно образование и интелект, май ти си обаче - много е лесно да слагаш всичко под един знаменател (надявам се да знаеш какво означава тая дума - ха-ха), така правят глупавите, пардон, немислещите хора. Малка част от световния елит (и тая дума познаваш вярвам), отрича тези лъжеваксини, но бива тормозен, защото казва неудобна истина - лекари, учени и други, които не са купени.
20
5
 
2
 
! Отговори
До Читател преди 2 години
Разбирам тезата ви,че умират хора от други заболявания поради недостъпност на болничната система претоварена от ковид заразени.И затова вие предлагате всички да се ваксинираме,къде полу-пожелателно,къде задължително. Определено не съм съгласен,че хора под 50 години трябва да се ваксинират насила (починалите под 50г са около 4-5% от всички починали заради/с ковид).Решението е просто - зеления сертификат трябва да важи само и единствено за Ковид отделението.Хващаш ковид, имаш ваксина - лекуват те.
19
0
 
1
 
! Отговори
Дотогава преди 2 години
Каквото има - то много неща трябват, и много философи ще се изкажат - но тук е България и каквото стане.