СЗО предупреди, че Омикрон е опасен за неваксинираните

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица
13 яну 2022 23:00, Петя Славова
141
СЗО предупреди, че Омикрон е опасен за неваксинираните
Снимка: БГНЕС

Щамът Омикрон е особено опасен за неваксинираните, предупреди Световната здравна организация. Според СЗО световният ръст на заразените се дължи именно на Омикрон, който е в пъти по-заразен от досегашният доминиращ щам - Делта, предаде АФП.

Още по темата

Над 15 милиона случая на новозаразени бяха регистрирани миналата седмица, и то само като официални данни. Счита се, че има още милиони заразени, но нерегистрирани случаи.

„Докато Омикрон причинява не толкова тежко боледуване колкото Делта, той остава опасен вирус – особено за тези, които не са ваксинирани“, каза на пресконференция ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Огромното мнозинство от хората, приети в болници, не са ваксинирани", добави той.

Въпреки че ваксините остават много ефективни за предотвратяване на смърт и тежко заболяване, те не предотвратяват напълно предаването, смята ръководителят на СЗО. "По-бързото предаване означава повече хоспитализации, повече смъртни случаи, повече хора без работа – включително учители и здравни работници – и по-голям риск от появата на друг вариант, който е дори по-предаваем и по-смъртоносен от Омикрон. Броят на смъртните случаи се е стабилизирал от около 50 хиляди на седмица", добави Гебрейесус.

Планът на СЗО включваше всяка страна по света да ваксинира поне 10 процента от населението си до края на септември 2021 г., 40 процента до края на декември и 70 процента до средата на 2022 г.

Но 90 държави все още не са достигнали 40 процента, а 36 от тях все още не достигат границата от 10 процента, каза той.

До 6 януари Омикрон е бил идентифициран в 149 страни по света./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Marin J. Ruseborn преди 2 години
Да бе, как ли не!
113
1
 
1
 
! Отговори
ФуцкТхисСхит! преди 2 години
Световната Заразопаническа Организация !
112
1
 
3
 
! Отговори
128 преди 2 години
смешен си приятел. Ваксинирай се, кой ти пречи, още по-малко па ти и завижда , че чак да се пука от яд , не ставай смешен
111
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден в България се ваксинират по 10000-12000. Пукате ли се от яд антиваксъри, че намалявате прогресивно
110
1
 
6
 
! Отговори
БИГ Фарма преди 2 години
е толко мощна че има влияние в правителствата на много страни, в СЗО да не говорим, Печалбата на Физер за ми9налата година е милиарди , с тези пари се лобира и се осигурява пазар за още по-голям профит. Така че ваксини ще ни пробутват отвсякъде, от СЗО, от корумпирани политици и от корумпирани чиновници обърнали се в маша на фармацевтичните кмомпании
109
1
 
0
 
! Отговори
nevaksiniran schte преди 2 години
mu kaja izkarax go za 3dni bez nischto s chai i aspirin
108
1
 
10
 
! Отговори
Писна Ми преди 2 години
2 години вече, хрема не ме хващало, какви мерки какви ваксини ви гонят не знам, хранете се правилно движете се спортувайте, не е нужно да ходиш на фитнес за да подържаш добър тонус. Спете спокойно не се подавайте на явната пропаганда и управлението на страха. А СЗО да се поспрът с лъжите понеже е очевадно, че именно ваксинираните се разболяват от Омикорна и самият той беше намерен във ваксинирани. Всички държави потвърждават, че най-уязвими от омикрон са ваксинираните, пазете се.
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия въобще не ги слушам, баси бездарниците и лъжци. Трябва да бъдат закрити, Тръмп беше прав.
106
0
 
9
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Омикрона е опасен най-вече за патологичните хипохондрици със старателно изпрани и изцедени мозъци от официалната ''противоепидемична'' пропаганда!
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз обявявам че СЗО е опасно за вашето здраве
104
0
 
6
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
И после като не умра? "Ама то късмет било" хахаха да е на и сдуханяците ви да е ба!
103
0
 
12
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Последни напъни да си пласират ГМО ваксините! Омикрона е рожба на ваксинираните!
102
0
 
13
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Хахаха... Това го очаквах- видяха, че,, ваксаните" здраво се заразяват, и доводите им издишат... Страха и натискът трябва да се поддържат високи, иначе Планът ще забоксува... Една ученичка изкара Омикрон преди три седмици- два дни леко главоболие и слаба кашлица... Никой друг от семейството не гобе пипнал.. Хмхм Има Нов Холокост! Бог с ВАС и пазете децата
101
0
 
6
 
! Отговори
Да 120 преди 2 години
А, то може да се умре от всичко. Можеш да умреш и ако ти падне чехъл на главата. Не мога да разбера какво имат предвид по-опасен за неваксинираните. Аз съм не ваксиниран и искам да разбера още сега
100
5
 
0
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 2 години
Всички антиваксъри да омикронясат , че да си седнат на дъто....
99
0
 
4
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
ГъзГлаваЗатрива!!!
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да видим какво ще ми стане! Аз съм неваксиниран
97
1
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Благодарим на СЗО за предупреждението .
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за какво друго да предупредят тия кaпути, нали пари трябва да изкарат, че имат да носят в гробовете, след някоя друга годинка? Чичко Бил Гей и той кат нашите математици, цял живот търсил точка и запетайка, резко компетентен стана.
95
0
 
22
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 години
До Дрън-дрън - интересно, но при мен стана същото - аз съм неинжектиран, два дни имах температура с дискомфорт, за пет дни забравих че съм бил болен, а жена ми с две инжекции - точно три седмици имаше различни симптоми - не супер тежко, но неприятно боледуване. Едновременно се заразихме от детето.