Д-р Брънзалов: Част от населението изтезава здравната ни система!

Легла има, но човешкият ресурс е изтощен
14 яну 2022 22:30, Петя Славова
296
Д-р Брънзалов:  Част от населението изтезава здравната ни система!
Снимка: БГНЕС

Страната е навлязла в новата вълна на коронавируса. Случаите се увеличават, показват данните на Единния информационен портал, а не е малък и броя на починалите. Вчера правителството излезе и с план за действие като затваряне може да има в зависимост от заетите интензивни легла в болниците.

"Определено има голямо значение какъв процент от интензивните легла са заети, тъй като различните вълни достигат една определена заболеваемост. Надявам се това да е един правилен критерий относно това какви мерки ще се взимат, въпросът е доколко те ще бъдат спазени. Това коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС относно обявения от правителството нов план за справяне с COVID кризата.

При 80% заети легла, което е най-тежката четвърта степен, тези мерки продължават да не се спазват, смята д-р Брънзалов.

Още по темата
Голяма част от населението, къде съзнателно, къде не, буквално изтезава здравната ни система, но бъдещето ще покаже дали ще има резултати, аз съм оптимист. България се радва на голям брой легла спрямо населението, но през тези две години човешкият ресурс е или изтощен, или доста намалял. Не може само защото ние имаме лекари и съответно здравни заведения, които могат да поемат съответния контингент, да не правим нищо, за да не се случи това, обясни д-р Брънзалов.

Ние, редовите специалисти, си вършим работата по един и същи начин от началото на епидемията, допълни той.

Според него, с ковид зоните са допуснати няколко грешки. Те се откриват не навреме, не са хомогенно разпределени на територията на страната и донякъде се натоварват с функции, които са безсмислени.

 В ДКЦ-то, в което аз работя, има добра колаборация, екипите работят добре заедно, но въпреки това има опашки. Тези зони трябва да бъдат много повече, да не се занимават с излишни функции освен диагностициране, да не се занимават толкова много с лечение, отколкото с диагностика, например защо трябва да се прави диаграма на всеки в ковид зоната, посочи медикът.

Обществото е маргинализирано - има една част, която е ваксинирана и активно търси бустерна доза, има и една част, която не е малка, която е разколебана и ние трябва да се насочим към нея, коментира д-р Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
17
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
НЕ ВЯРВАМЕ - както на леекари така и на куките така и на смотаните ваксини така и на от вашите препилени мозъци които искат да ни накарат да направим неща за които да съжаляваме!!
167
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как не го е срам този! Изтезавали сме му здравната система, като даже не смея да си направя едни обикновени иззледвания и да видя докъде съм. Вие знаете ли, че откак се здравноосигурявам и то от собствения ми джоб, вече 20 години, кракът ми не е стъпвал не само в болница, но и при джи пи то. Очите му не знам. Изтезавам му аз системата. За толкова години ви налях поне милион в касата, безсрамници.
166
5
 
8
 
! Отговори
МВР Перник корупция преди 2 години
МВР и ДАНС наблюдават на живо хората в домовете им, дори изтезават някой дистанционно! Забравете за неприкосновеност на частната собственост! Реално се използват над 300 000 СРС-та на година срещу обикновени хора!
165
2
 
16
 
! Отговори
Прекарал Ковид преди 2 години
Септември 2020 изкарах "смъртоносен" Ковид 19 SaRs-CoV-2 на крак без температура. На 42 години бях, 180 см 70кг. Гърлото ме заболя първия ден, пих чайове та даже езика си изгорих не минава. После почна ужасна кашлица, толкова кашляне ч3 даже не можеш да заспиш. През 15 секунди кашлят, болки в мускулите, ставаш от леглото все едно си бачкал цяла вечер. Отидох до хубав магазин, казаха ми Сироп от Черен Бъз и за 2 дни всичко мина. Бях изгубил вкус и мирис. Това беше всичко. На крак го изкарах.
164
1
 
22
 
! Отговори
тцтцтц преди 2 години
откъде ги изкопаха тея медици продажници с гръмките им изявления.... истинските медици отдадени на професията не биха се изказали и съветвали някой точно сега
163
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почувстваш се малко настинал с лека кашлица, отиваш до личната и тя ти вика прави PCR, излиза позитивен, после те подхващат в болницата като КЛИЕНТ (подчертавам клиент е не пациент), дават ти 15 антибиотика, пукаш от химията. Всичко се пише пукнал от Ковид, а човека получил инфаркт но задължават да се тестваме... Пак ще кажа - Никой не е починал от Ковид а с Ковид!
162
5
 
20
 
! Отговори
До киро тъпото преди 2 години
Кирливия щял да вакса 70% от населението. Киренце, който се излъгал - излъгал . Баламите свършиха, ти защо се изпокри като мишка ак не дойде да разговаряш с протестиращите. Давам ти максимум до края на Март и после пак ще се гушкате с твойте приятели в гей клуба.
161
0
 
19
 
! Отговори
Неизолиран вирус преди 2 години
Ваксини за неизолиран вирус няма как да бъдат създадени
160
1
 
32
 
! Отговори
Писна Ми преди 2 години
"Ние, редовите специалисти, си вършим работата по един и същи начин от началото на епидемията, допълни той." Видяхме колко си вършите работата 9 от 10 умирали на вентилатора, 3 антибиотика за начало по телефона, в болницата ремдисивир и още някои други препоръки от СЗО и си труп. Това което доказахте за пореден път е че здравната ни система на нищо не прилича, а *** не малко пари за качеството си. Толкова добре се справяте, че хората спряха да ходят по болници, за да не им е за последно, ***
159
2
 
25
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Докторе,нищо не вършите, съжалявам.Всички го виждаме.така е от години.И не само за цирка,наречен пандемия.Със здраве.за пари сте готови на всичко
158
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иска ми се да разкажа на този доктор, какво чух по телевизията (Канал 1) от една жена, чието 2 годишно дете се разболяло от нещо като натравяне, през какви унижения и ужасно обслужване е трябвало да преминат в болница Лозенец София, където детето повръщало през цялото време, а лекарите се карали на майката защо са изцапали леглото и я принудили да изпере чаршафите!!! И накрая я накарали да си плати престоя.....Кажете ми сега, кой кого изтезава??
157
0
 
5
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 2 години
Аз съм свидетел на 17 ДКЦ Или ще сй води дело Или ще остане без деца
156
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас докторята са свикнали да не бачкат много и сега им дойде нанагорно.Беха се научили кафенца по кабинетите до обяд,лаф с колежки и млади сестрички,вицове,после даже лека дрямка като се наобядват,заключат се в някой кабинет и към 16 саатя чао!Сега като стана зор и започнаха да бягат с писъци!Няма рушвети бонбони и уискита в торбичка,а има пот на челото!Е не им харесва така ясно е то...
155
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брънзак насочи се там от кадето си се пръкнал измамник долен марш натам че туко вижте накрая някой зел та пострадал от тези игрички важи за всички на случаен принцип.
154
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брънзалов ти май искаш две три сестричка по къси полички чашка кафенце за добро утро цигара две с 50, 100 грама уски за следобед и айде в къщи, че защо си избирате тази професия или на който не му харесва хвърля мантрата и на обекта тогава ще разбереш истинското значение на думата първа линия от сутрин до вечер от кирка до лопата.Намерих те, че се............ не ви е срам само да се оплаквате до гуша ми дойде от затлъстели медици дето само ревът и се сополивят.
153
0
 
19
 
! Отговори
2 дози преди 2 години
2 седмици..2 седмици маски..още 2 седмици..без научно основание дали пазят от нещо..2 седмици епидемиологична обстановка..2 седмици сертификат и отпада..замислен отдавна преди пЛандемията..за закрити площи..после и за открити такива..после за да си купиш хляб..2 седмици мерки..още 2 седмици..и така отминаха 2 години..
152
0
 
29
 
! Отговори
Фашисти преди 2 години
Не наричайте този сертификат зелен..защото няма нищо общо със зеленото и зеленият цвят..70% инжентирани и всичко свършва..преболедувалите удобно се забравят..защо не свърши..Франция (70-75 процента) -220 хиляди случая..Великобритания (70-80 процента) 115-120 хиляди случая на ден.."ваксините" работят..Вече "зелен" сертификат само срещу трета доза..след малко време -срещу четвърта..после след 5та..
151
13
 
3
 
! Отговори
зарязявайте повече преди 2 години
ако сте млад зарязявайте колкото можете повече хора с ковид - така или иначе ще го изкарате леко ,но старите ще измрат. Така ще се освбодят много жилища на пазара и цените им ще паднат. 40% от жилищата са собственост на хора над 70г. Ковида ви е шанса за собствено жилище.
150
0
 
33
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Здравната каса си беше тип-топ до преди да се зарови в бюрократщина. Половината джи-пи-та са като машинописки - паткат по тая клавиатура като за последно и то с по 1 пръст на ръка, влизаш с болка в крака излизаш с главоболие. Влезнеш в частна клиника с язва, докато рецепционистката ти изпише автобиографията си пукнал апендикс. Стоматолога ти лепне пломбата за 10 минути, 25 минути звъни на съпорта, че софтуера забил и не може да ти впише процедурите. Кой-кого изтезава въпрос на гледна точка.
149
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента имам много близък човек с Ковид. В дълбока депресия е, въпреки че е без симптоми ----///----- E, защо е в депресия, не разбирам? Само заради положителния тест ли?