Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери

Омикрон може да е сред последните варианти на вируса, заяви тя
14 яну 2022 09:05, Петя Славова
177
Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери
Снимка: БГНЕС

Основната цел с новия план е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. Това заяви пред Нова тв проф. Радка Аргирова.

Още по темата

 В него България условно е разделена на шест клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага.

"Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев", обясни проф. Аргирова.

По думите й, с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

Основният ни проблем е късното идване на пациентите. "Боя се от няколко неща. Не се спазват мерките - маски, дезинфекция, разстояние. Боя се и за възрастните неваксинирани, които са с множество хронични заболявания", отбеляза тя.

Според нея, в момента страната ни се намира в преход и вариантите, които върлуват са на Делта и Омикрон, а смъртните случаи са на пациенти, заразени с Делта.

"Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта", допълни вирусологът.

Тя припомни, че вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. "Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци", каза проф. Аргирова. "В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват".

Проф. Аргирова коментира и сертификатите у нас, които се издават на базата на антитела. Тя обясни, че те трябва да отпаднат и ги нарече "чисто българско наше произведение".

Също така специалистът смята, че и хората с фалшиви сертификати е добре да се имунизират и да им се даде шанс да го направят.

По въпроса с постоянното поставяне на бустерни дози, проф. Радка Аргирова обясни, че в  научната литература се появила идея, че не може да има толкова много бустери.

"Трябва да се смени подхода.  Нека видим колко ще е Омикрон, защото сред вирусолозите има становище, че най-вероятно това ще е последния или поне един от последните възможни варианти. И ако това се окаже така, възможно е срещу последните варианти да се направи ваксина, която да е по-трайна и да дава универсална защита.", обясни тя като не изключи и друг подход - "В зависимост от това в каква част на света какъв вариант е доминиращ, срещу него да се приготви определена ваксина.

Вирусологът призна, че у нас продължава прекаляването с употребата на антибиотици. "Това е постоянна битка с лекарствената резистентност. Ако ни трябва антибиотик за жизненоважно значение, не знаем вече дали го имаме", заяви тя и допълни, че в началото лечението не трябва да се започва с антибиотик. "Когато настъпи бактериална инфекция, вече ще има нужда от него", допълни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
23
 
! Отговори
aa преди 2 години
скоро ще се появи идеята такива като аргировката да влизат в затвора за масова заблуда и антидържавна дейност, сам търпение и кураж
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, нищо естествено не е вече модерно. Естествени антитела - не- Само измислени след петия бустер. Доказани може би пак с ПСР тест. По този повод смятам да сготвя една мусака!
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хахахахахаха - аз обичам родителите си и не искам да ги инжектирам със съсирекогенерираща, неврологично увреждаща течност с близък до нула полезен ефект. Още повече, че и двамата преболедуваха великия страшен ковид. Без инжекции и без да стигат до болница.
63
0
 
16
 
! Отговори
Реалността преди 2 години
До 51 Много държави изобщо не признават ваксините(ваксинационния паспорт) и искат задължително тестове!!!!!
62
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По въпроса с постоянното поставяне на бустерни дози, проф. Радка Аргирова обясни, че в научната литература се появила идея, че не може да има толкова много бустери". - - - Ми тогава да се сложи чип!
61
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама нали довчера бустерите спасяваха? Сега пък се появила идея.... Дали няма впредвид становището на ЕМА, че бустери толкова често МОГАТ ДА ОТСЛАБЯТ ИМУННАТА СИСТЕМА?
60
0
 
18
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 2 години
Само да преведа думите на високоуважаваната професорка от Пропагандезик: Честната и почтена компания Файзер е почти готова с новата експериментална псевдоваксина срещу изключително леката настинка "Омикрон". Когато я пуснат на пазара през пролетта, стадното мислене трябва да е настроено да тича да се инжектира с нея. Вече за нея ще има още бустери слещу Следващокрон вариантите.
59
1
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
АРГИРОВА Е КОМУНИСКА!
58
1
 
9
 
! Отговори
БойКот преди 2 години
след 3 Седмици вместо цял Свят да Бойкотира, България изпраща за Милиони спортистите на Олимпиадата в Пекин! Бойкотирайте всички допълнителни Спонсори на тези Спортиски като А1 - това са все не само Национални Предатели, но Предатели на Човечеството!! Междудругото в Китай, в момента върлува нова Ебола в Сиан, за това са под Луд ЛокДаун, но крият и е под предлог, че е за КОВИД, т.е. готвят ви нов Сценарии с още по-опасно и Смъртоносно БиоОръжие!!
57
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Появи се идеята за такива псевдоучени като тази, когато си сменят мнението на 180 градуса да отдават по една научна степен! Гарантирам, че само за една седмица ще имаме недостиг на професори и математици и др. даже! А за като тази пенсионерка да има и финансова и наказателна отговорност, защото тя е длъжна да знае като вече пенсионерка! Колко ли хора е убила с този си начин - появи се идея, но само за незнаещите, за немислещите! Опит / грешка може само по физика, но не и в хуманните професии!
56
10
 
2
 
! Отговори
хахахахахаха преди 2 години
тук не комемнтират 80-90 годишни старци. факт. 40-60 годишните им деца можеха да ги ваксинират. 20-30 годишните им внуци, също. Факт.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хахахахахахахаХАХАХА - кои сте вие вас, новите гробари ли? Всеки може да си пусне вентилатора и да се тъпче с антибиотици и сам. Поне ще умре без да е унижаван, да си носи чаршафите от къщи и да бута в джобчето на санитарите да му сменят подлогата.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хахахахахахахаХАХАХА - много грубо е да се присмиваш ва 80-90 годишните старци, които са единствените стигащи до "ковид-отделенията"
53
0
 
16
 
! Отговори
Чичо Енчо преди 2 години
Има предложение,значи,да се доразвие идеята и изобщо да няма каквито и да било бустери - приема се !!!
52
8
 
1
 
! Отговори
хахахахахахахаХАХАХА преди 2 години
като дойдете при нас, друго говорите, докато можете да говорите. факт. и да знаете, НЕ може да ви се постави ваксина преди да ви изпишем от ковид отделенията.
51
1
 
23
 
! Отговори
На Площате Веднага преди 2 години
защого Докато ПП, Продължаваме Пандемията, не бъдат ПП, Пълно Пометени, няма да има ПП, Пълна Промяна!
50
1
 
14
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 години
Въобще има ли някой който да е преболедувал и да е получил "сертификат" само по тест за антитела? На мен не ми дадоха, понеже не отидох да ми ровят с клечка в носа. Изследваха ми кръв и се оказа че "не стигат". Колко неочаквано.
49
1
 
16
 
! Отговори
Нелегитимна власт преди 2 години
Баба ви Радка *** много ги "разбира" науките, направо пращи от акъл кратуната й грозна и чак през ушите й изтича.
48
4
 
1
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
не се излагай. като не разбираш, не се обаждай.
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...ако това се окаже така, възможно е да се направи..." Това наука ли е сега, или приказки?