Проф. Аргирова: Пандемията ще приключи още през 2022 г.

Тя допуска най-много още един сериозен щам
16 яну 2022 11:28, Александър Попов
174
Проф. Аргирова: Пандемията ще приключи още през 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще бъде още тази година, заяви проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19 пред БНТ.

"Ще има, може би, още един вариант след Омикрон, а може и да няма. Аз лично смятам, че това вероятно ще е последния или предпоследния вариант, след което действително ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот", каза Аргирова.

Въпреки оптимистичната прогноза, според нея все още не е дошло времето за приравняване на ковид пандемията с грипната епидемия. В Испания властите са взели подобно решение преди дни, но у нас обстановката не позволява това, смята професорът.

Според нея не е разумно у нас да отпадне сертификата за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират, препоръча проф. Аргирова.

Възможно е, обаче да се намали действието на зеления сертификат, защото непрекъснато постъпва нова информация и данни за това колко време трае защитата срещу ковид от ваксините и от антителата след преболедуване.

В този смисъл не е ясно и колко бустерни дози ще са необходими. Обмислят се различни подходи относно прилагането на бустерни дози - да се прилага ваксина срещу най-разпространения вариант в дадения момент или ваксина срещу щама с най-висока циркулация в даден регион в света.

Новата работна група, чието създаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и ПП "Възраждане", ще бъде сформирана в сряда. Тя ще съдържа равен брой представители на управляващите и протестиращите, каза Радка Аргирова.

Основната ѝ задача ще бъде да направи цялостен анализ на всички данни, с които разполагаме - не само на заболеваемост, но и на използването на интензивните легла и тяхната наличност.

"Въпросът е, че трябва да бъдат изслушани всички страни. Това е цялата работа. И то не само за Омикрон, но и за другите искания, които се поставят с протестите на"Възраждане", каза Аргирова, "Във всичко ще се вслушаме, само че ще вземем решение на базата на данните. Щом предстои да взимаме решение, трябва да го вземем както трябва. С предварителни предубеждения и нагласи нещата не стават."

Според нея всички решения, свързани с управление на пандемията, които се взимат от властите у нас, трябва да бъдат на базата на данните от България. Защото случващото се у нас често се разминава от случващото се в други краища на света.

"При нас ситуацията е по-различна даже и заради това, защото е много по-малък процента на ваксинираните, а това е много важно.", коментира тя

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз стигам до този извод - много намаляха ваксатроловете, явно истерията е към края си.
25
1
 
14
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Чакам радка да си покаже сертификата преди да ме сьветва за бустери и ваксинации
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
23 всяка година грипа беше различен, а и почти винаги комбиниран с няколко различни щама, ама преди 2019 година. И проблеми нямаше, не се раздуваше в медиите и не те причакваха в метрото да те ваксинират. Сега от 2 годи с един щам с няколко варианта се насрахте. И даже твърдите че другите грипове ги няма. И пак се ***.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 Това прозорците ли Ви го говорят :)
22
2
 
10
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Ще дойде нов мутант със сигурност след Голямото Ваксиниране - Ускорител на мутациите. Дали ще са по- опасни или обратното - никой не знае.
21
2
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Кака радка сложи ли си бустер или не е ваксинирана изобщо а саветва нас за бистр и бустер на бустера
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10 Питайте бау - той е ваксатрол, разбира ги нещата :)
19
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антителата са без значение за омикрон. Имунитетът е по-сложен от едни антитела. Болестта повтаря и потретя. Ковидът е неизбежен. След омикрона ще дойде друг. Човечеството е обречено. Докато си играем на демокрация и търпим антиваксърите , ще дойде нов мутант.
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че от България, какви данни има бе налъм? Имате ли репорти от настъпили усложнения или смърт от ваксинации? Какво друго освен брой трупове имате? Жалки сте жалкиии. Това ако сега е наука. А що Бабек цитираш все данни от целия свят, и налагате мерки като казвате така е в цяла Европа, а ще ми взимате решение само на данните от България? Баси демагогията. Тия всички са за бесилката.
17
1
 
3
 
! Отговори
ED преди 2 години
Щом ти го казваш, значи не е вярно.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ще има може би, а може и да няма"... Това съветва сибилата баба Радкя менизтър Кико Голямата подмяна.
15
5
 
27
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Пандемията трябва да приключи и да отстъпи място на икономическата криза фалитите, безработицата и глада. Това беше и идеята на мерките и на целия цирк. За да се спаси капитализма и системата, която се разпадаше. Сега се връщаме в 19 век - ерата на дивия капитализъм Всичко беше замислено защот не можеха да се оправдават с комунизъм , тероризъм или с талибаните. Чакат Ви трудни вемена. Защото сте наивни оффце
14
12
 
5
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До Асан той "познава" от години. "До лятото ще свърши, ще си изгоря дипломата!" Все някога ще уцели. :D
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не изтрепем тоя световен елит ще бъдем мъченици
12
1
 
15
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Ее от сутринта чакам кака радкаСигурно досега е плела терлички за внучетата
11
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Призовавам обществото за създаването на нов Народен съд на апологетите на ковид фашизма!
10
1
 
31
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Е как " пандемията ще приключи още тази година", пък " не се знае колко бустера още ще са необходими"???????? НЯМА ЛОГИКА.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да се бодете редовно, за да падат по 1000$ в минута на ваксоманополистите
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи аз все искам да науча отговора на единствения въпрос, на който учените все не могат да отговорят! А именно колко бустерни дози ще са необходими, за да се справим окончателно с пандемията? Сега пък май се оказва, че няма бустерите да решат нещата? Охххх, все искам да слушам науката и да и вярвам, а все не се получава...
7
20
 
2
 
! Отговори
Бay преди 2 години
по света да. Тук - не е много ясно.