Проф. Аргирова: Пандемията ще приключи още през 2022 г.

Тя допуска най-много още един сериозен щам
16 яну 2022 11:28, Александър Попов
174
Проф. Аргирова: Пандемията ще приключи още през 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще бъде още тази година, заяви проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19 пред БНТ.

"Ще има, може би, още един вариант след Омикрон, а може и да няма. Аз лично смятам, че това вероятно ще е последния или предпоследния вариант, след което действително ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот", каза Аргирова.

Въпреки оптимистичната прогноза, според нея все още не е дошло времето за приравняване на ковид пандемията с грипната епидемия. В Испания властите са взели подобно решение преди дни, но у нас обстановката не позволява това, смята професорът.

Според нея не е разумно у нас да отпадне сертификата за наличие на антитела, тъй като има голям брой хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират, препоръча проф. Аргирова.

Възможно е, обаче да се намали действието на зеления сертификат, защото непрекъснато постъпва нова информация и данни за това колко време трае защитата срещу ковид от ваксините и от антителата след преболедуване.

В този смисъл не е ясно и колко бустерни дози ще са необходими. Обмислят се различни подходи относно прилагането на бустерни дози - да се прилага ваксина срещу най-разпространения вариант в дадения момент или ваксина срещу щама с най-висока циркулация в даден регион в света.

Новата работна група, чието създаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и ПП "Възраждане", ще бъде сформирана в сряда. Тя ще съдържа равен брой представители на управляващите и протестиращите, каза Радка Аргирова.

Основната ѝ задача ще бъде да направи цялостен анализ на всички данни, с които разполагаме - не само на заболеваемост, но и на използването на интензивните легла и тяхната наличност.

"Въпросът е, че трябва да бъдат изслушани всички страни. Това е цялата работа. И то не само за Омикрон, но и за другите искания, които се поставят с протестите на"Възраждане", каза Аргирова, "Във всичко ще се вслушаме, само че ще вземем решение на базата на данните. Щом предстои да взимаме решение, трябва да го вземем както трябва. С предварителни предубеждения и нагласи нещата не стават."

Според нея всички решения, свързани с управление на пандемията, които се взимат от властите у нас, трябва да бъдат на базата на данните от България. Защото случващото се у нас често се разминава от случващото се в други краища на света.

"При нас ситуацията е по-различна даже и заради това, защото е много по-малък процента на ваксинираните, а това е много важно.", коментира тя

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Естет............. на калпав х.. космите му криви
145
0
 
2
 
! Отговори
ЛУДИ БАБИ преди 2 години
Немам думи....Тая баба изглежда неадекватна!
144
0
 
0
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Не такъв е плана ба-б-к-е друго са ни замислили, а ти ходи си пий хаповете и стига си разправяла вр-е-ли неки-пели! В тва БГ всички учени ли са д-е-б-и-ли бре и все над 70!
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия такава работна група са замислили, че сербезката поставила условие от страна "***" да не участвали д-р. Тодоров и Пламен Пасков. Тресе ги страх и ще наакат. Ще трябва памперси на срещата. Аргирова и компания ще си ги сменят заедно с маските. Толкова за почтените намерения на ПП (просто тъпите).
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световната банка не мисли така, обаче. Според нея КОВИД ще има до 2025 г, независимо от броя на ваксинираните. През 2022 единственото сигурно е, че ще падне правителството на Кирил Петков.
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опа сега сме на етап пет, той ще завърши края на месец март и ще е свързан с личните документи.
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз изкуфялата не е погнах навремето, щото е на години, ама да е светна, че току що навлязахме в 2022 г., явно е със склероза :)))
139
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това го знаем още от началото на 2020 г. Казаха го някой добри специалисти, че вдичко ще продължи 3 години. То си било изчислено от математици.
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналия път рече, че през 3022-ра.
137
0
 
1
 
! Отговори
alex преди 2 години
Тоя дърт шебек дето за него пускане на кръв със пиявици ново медицинско открите кой му дава трибуна ???
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 140Авно цунамито в Бразилия е точно заради ваксинираните, както и навсякъде другаде, където има много от тях!
135
0
 
0
 
! Отговори
Майтапчийски преди 2 години
Не няма да приключи !
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имат примера на Испания и Израел, но повече внимават как е в Германия,Франция и Италия. Всичко каквото става отвън и разбира се обещаните помощи(бъдещи заеми до 2070) срещу 70% набодени.
133
0
 
13
 
! Отговори
Не вапсан преди 2 години
Тая баба ми прилича повече на ония екстрасенсите по телевизията. "Ще приключи през 2022 г." Да иде да бае на някой за 15 мин - 1000 лв. Ще приключи когато корпорациите кажат. Корпорациите, които контролират всички власти и всички надолу по пирамидата.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрътия спино-разносител обаче надали ше мине в 2023, мое да го привикат отгоре, какви ги е вършил приживе
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кукумяу, кукумяу, кукумяу!!!!
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австралия от началото на пандемията - никакви заболели и починали. Е, сега гледайте онзи ден 150 хиляди заразени, вчера - 110 гил. Починалите рязко се увличават. Абе ваксините върнаха нормалността. Вервайте ми.
129
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е като свършат парите за крадене и пландемията ще свърши.
128
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон цунами в Бразилия, въпреки че:Над 22 милиона преболедували. Над 620 хиляди починали.Над 67 % напълно ваксинирани.За последните 5 дни близо 600 починали.Мисля, че предстоят тежки седмици за България (дано да греша).
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се строи на асеновградско шосе - заравниха голям терен и гледам, че започнаха да монтират сглобяеми къщички!!!???Много ми напомня на една друга държава ?