МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса

Сигнали има за 9 случая, в нито един не е доказана връзка
Обновена: 18 яну 2022 13:39 | 18 яну 2022 12:57, Веселина Йорданова
590
МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса
Снимка: БГНЕС

В България няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Това заявяват от Министерството на здравеопазването по повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров.

Думите му в ефира на „Нова телевизия“ на 16 януари са: "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ, уточняват от ведомството.

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина.

Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още по темата: ваксиниИАЛкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
492
5
 
44
 
! Отговори
Номер2 преди 2 години
Вчера чета.Сбили се човек и лекар! Причината, че лекарят, чрез ваксина, е убил близък на човека! Зад лекаря стоят Лекарския съюз и мисирките! Зад човека никой!Извод: покрай този случай разбираме, че ваксината убива! Ако не бяха се сбили, нямаше да разберем за поредния убит от "ваксините"!
491
6
 
8
 
! Отговори
кой преди 2 години
Ето ви цитат от сайта на МЗ от вчера черно на бяло: <html>161 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 91,93 % от починалите лица не са били ваксинирани
490
28
 
3
 
! Отговори
Доктор преди 2 години
На глупавия български народ никой не може да му влее мозък, дори и румънците вече са по-добре от нас. При нас вчера 10 000 заразени, а в Румъния -16 000, при положение че населението им е 19 милиона. Но почнаха да се ваксинират, дори и в затънтените им села. Културата е различна.
489
1
 
29
 
! Отговори
кой преди 2 години
Неваксинираните умират от коронавирус, а ваксинираните - от съпътстващи заболявания, хаахх
488
1
 
17
 
! Отговори
кой преди 2 години
Е тогава защо всяка сутрин ни съобщават, че Вчера са починали еди-колко си души, от които 94 % неваксинирани. ОСТАНАЛИТЕ 6% КАКВИ СА?
487
12
 
4
 
! Отговори
до 520 преди 2 години
Кое не е нормално, след ваксина против тетанус също се вдига температура. Не пишете глупости.
486
17
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 2 години
От 2 милиона ваксинирани, винаги ще има някой с някакви проблеми, но те не са от ваксината. Да не би хората да са идеално здрави? Да не би този който е получил инфаркт, е нямало да го получи ако не се е ваксинирал? Всеки ден умират хора от различни болести, стига сте говорили глупости.Ако бяха ваксинирани 10 души, и 2ма от тях починат - това вече е съвсем различно
485
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В държавата, в която няма фонд за пострадалите деца от задължителните ваксини, властите ще признаят за смъртни случаи вследствие на ковид ваксина... да бе.
484
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в къщи се ваксинираха майка, татко и брат ми. На нашите нищо им няма, брат ми след ваксината все има някакви проблеми - паник атаки, проблеми с корема, проблеми с дишането.. на 32години е
483
0
 
17
 
! Отговори
аха.. преди 2 години
Приятел на мой познат получи инсулт на 37години. 1 месец след поставена ваксина на модерна. Не знам дали е смъртен случай. Чух, че му правят операция на мозъка и не се знае дали и какъв ще се събуди
482
0
 
16
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Няма значи? "Хайде бе"!!!
481
1
 
30
 
! Отговори
Еди преди 2 години
Като е умрял как ще подаде оплакване? А на близките в този момент не им се занимава с ***.оти.Какво ли не прави човек за да си запази мизерната работа... Продажби гнусни плъхове сте всичките в МЗ !!
480
1
 
39
 
! Отговори
гост преди 2 години
ПЪЛНИ ЛЪЖИ . НЯКОГА ЩЕ СЕ ПОКАЖЕ ИСТИНАТА . СТАНАХТЕ МНОГО НАГЛИ В ЛЪЖИТЕ . НА ВТОРАТА ВАКСИНА СЛЕД ЧЕТИРИ ЧАСА БЕЗ НИКАКВИ УСЛУЖЕНИЯ ПОЧИНА ЕДИН ПРИЯТЕЛ . ТРОМБ В ЧЕРВАТА .
479
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно може да се докаже, че ваксината е причинила смърт (точно това става всъщност), защото независимо от всички твърде съмнителни случая, винаги биха казали "ми починал в резултат на друга причина, не иглата"
478
11
 
9
 
! Отговори
Сарказмус Максимус преди 2 години
Всички с ваксина ще умрат някога. Може след 5, може след 50, може след 150 години, но ще умрат. 100% смъртност след ваксинация, 100% доказано.
477
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Домашна ракия пие, мие си ръцете 2 пъти в годината - на коледа и на великден и после се притеснява от няква инжекцийка... мани мани.
476
0
 
46
 
! Отговори
До 503 преди 2 години
Съболезнования.Убийците убиха брат ми с тежко чернодробно заболяване,получи втори инсулт,дойдоха изкараха теста положителен и оттам нататък го захвърлиха в ковид отделение като са го тъпкали с тежки лекарства абсолютно несъвместими с разкапания му черен дроб.Връчиха ми лист и отгоре пишеше с химикал "ковид"...без епикризи,без лекарски имена,без печати.В чувал ми казаха от погр.агенция щото го дезинфекцирали срещу 400 лв.Не го видяхме за последно,той ли е бил или някой друг.Чудовища!!!
475
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брутална лъжа.Всички виновни ще си платят.Трибунал и смъртни присъди
474
2
 
29
 
! Отговори
Ба Мааму преди 2 години
Те тия ваксинираните са безсмъртни.
473
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майка ми беше в болница с ковид. Не беше много зле и ми каза че иска да си тръгне по собстево желание предварително. Разбрах се с докторите да я взема на следващият ден. На другият ден в 8:30 ми се обадиха че е починала от ковид. Това не са доктори а убийци.