Нови мерки: Ограничават заведенията в София, учениците на ротация

Кои области са най-засегнати от ръста на заболеваемостта?
Обновена: 20 яну 2022 12:49 | 20 яну 2022 12:48, Веселина Йорданова
187
Нови мерки: Ограничават заведенията в София, учениците на ротация
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ограничаване на 50% в капацитета и като работна площ, и заети в заведенията за хранене и развлечения ще предложи Столичната РЗИ. Друго предложение е работното време да бъде ограничено до 22 часа и да има пълно спазване на достъпа със зелен сертификат. Това съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред журналисти. Причината - сериозен ръст в заболеваемостта.

В петък по тези мерки ще заседава Националният щаб. Кунчев обясни, че ще има няколко дни, преди мерките да влязат в сила, за да има предвидимост.

Областите, където заболеваемостта е най-висока, са Благоевград, Бургас, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив, София град и София област и в тях вече е обсъдено въвеждането на конкретни мерки.

Предлага се част от учениците да преминат изцяло онлайн до края на срочната ваканция.

По думите му за някои от областите трябва да се въведе ротационният принцип за обучение на учениците след 4-ти клас.

Столичната РЗИ предлага учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас да преминат на изцяло онлайн обучение от понеделник, 24 януари, до настъпването на междусрочната ваканция, а учениците от 1 до 4 клас, както и 7, 10 и 12 клас да се обучават в присъствена форма, обясни Кунчев.

Ако се стигне до четвърти етап от националния кризисен план, вероятно решение за ротационен принцип на обучение ще се вземе за цялата страна, посочи той.

По думите му заболеваемостта варира в пъти в отделните области - от 250-300 на 100 хил. в Кърджали и 1300-1400 - в София и в Благоевград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: мерки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждаш ли в франция и испания по половин милион нови случая на ден, интенэивните им отделения полу праэни. 90% ваксинирано население. в българия който е ваксниран го кара леко, който не е, тегли лотарията. болниците пак препълнени...
128
1
 
16
 
! Отговори
do 140 обяснявам преди 2 години
Ваксините пазят от смърт еди колко си процента и от тежко боледуване пак някакви процента, които са близко до 100, но не са. При хора с компрометирана имунна система, по-пълни и други причини, ваксините не изграждат имунитет, отделно има много фалшиво ваксинирани, отделно много болните хора не издържат на вируса, дори и ваксинирани.Ти и твоите единомишленици сте живи убийци- за две години ще убиете 1% от населението на България - от егоизъм, наглост, тъпотия
127
3
 
0
 
! Отговори
До 142 преди 2 години
А аз си мислех, че е защото нямат канализация и са луди по шаманизма. Пък то било заради лошия Бил Гейтс
126
3
 
15
 
! Отговори
До 139 преди 2 години
"А знаете ли защо в Африка има толкова малък процент на ваксинация? защото там вече веднъж ще си изпатили от ваксините на Бил Гейтс и на световната здравна организация които се държат анти зазбременителен hCG ген, през 1995-та година." - - А, че то да е било само веднъж! Фармамафията там най-често си прави експериментите и хората вече го знаят и не се бутат да участват, особено ако експериментът е, както искат сега, безплатен!
125
4
 
4
 
! Отговори
до 150 преди 2 години
Има в приети в болници, има и приети в интензивните отделения. Гледат се интензивните легла. За период от 14 дни 7,2% от приетите в интензивното са ваксинирани, останалите не са. Линк: coronavirus.bg/bg/statistika/hospitalized-intensive
124
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде някой "умен" ваксър да обясни, защо всеки божи ден 1/5 от хоспитализираните са от ваксинираните...? Нали уж ваксините пазят от тежко боледуване...?
123
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А знаете ли защо в Африка има толкова малък процент на ваксинация? защото там вече веднъж ще си изпатили от ваксините на Бил Гейтс и на световната здравна организация които се държат анти зазбременителен hCG ген, през 1995-та година.
122
0
 
0
 
! Отговори
Тина преди 2 години
До АнонименПо-спокойно,.......пооо-спокойно!
121
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не били обсъждали. Докато се наканите да обсъждате вече ще е късно.Ситуацията изисква бързи действия особено в столицата, където гъстотата на населението е огромна.
120
6
 
5
 
! Отговори
до 134 преди 2 години
Възможно е, но какви са шансовете, когато 70% са неваксинирани?
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми не, основни неща не знаеш по времето на неговия кабинет, бяха поръчани ваксини закупени от ЕС. Не виждам как превантивни смъртни случаи излизат по-евтино, както ти твърдиш. Най евтино ще излезе да няма здравеоопазване по твоята логика.
118
5
 
1
 
! Отговори
До 130 преди 2 години
Е то влезе ли веднъж му е изпуснат края, но отказва потенциални пътуващи което все пак намаля, скоростта на заразяване и ограничава микса от мутации от различни географски региони.
117
18
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
За мутациите не са виновни хора които ако се заразят убиват вируса бързо, а неваксинирани които стоят болни седмица две, давайки шанс вируса да мутира (което си е репликация с грешки).
116
3
 
13
 
! Отговори
До 128 преди 2 години
"При пътуване в други държави, хората искат гаранция някаква че нпма да лежиш интубуран в болниците им две седмици." - - - - И понеже геноцидният зелен сертификат по никакъв начин не ви гарантира защита, СЗО вчера препоръча отмяната му именно първо при пътуване.
115
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано кунчу трипъл буст ваксаджията ритне камбаната от омикрона. Ще е небивал кеф.
114
14
 
2
 
! Отговори
до 125 преди 2 години
При пътуване в други държави, хората искат гаранция някаква че нпма да лежиш интубуран в болниците им две седмици.Пък местно, държавите искат висок процент ваксинация, за да не се товарят болниците при съяествуваща превантивна мярка.Естествено, че ограничанията освен намаляне на броя заразени е и начин да се насърчи населението да предприеме превантивната мярка, която е ваксинацията. Европейската рамка за сертификата покрива всички тези точки. Те не са безумни искания.
113
10
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
За да се разрасне така много заразата от Омикрон са виновни най-вече ваксинираните и с ъс зелен сертификат. Те можеха да обикалят навсякъде и да ръсят заразата а здравите хора трябваше да си стоят вкъщи
112
2
 
23
 
! Отговори
Не! преди 2 години
И как ви звучат нови "мерки" и ограничения на фона на съседното заглавие "Британски министър: Трябва да живеем с COVID-19, и от грип се умира". Палячовци...
111
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 100 до 96 - "че ваксината не те прави безсмъртен, не елиминира шанса за предаване." - Това е тънкия момент - не елиминира шанса за предаване ,но на база само на сертификат ,че си ваксиниран ,можеш да ходиш навсякъде и да предаваш зараза ,ако си заразен . Ти явно не разбираш аз за какво говоря . "Но намаля тежеста на прекарване, ако се заразиш." - Това е съвсем друг въпрос .П.С. Не съм против ваксините ,а против безсмисления сертификат във вида му .
110
4
 
1
 
! Отговори
до 122 преди 2 години
Не? Има нужда от систематизирано задължително образование. Формата на това образование дали присъствена, самостоятелна(която също я има от години) или дистанционно, не омаловажава тази нужда.