Каква част от страничните ефекти при ваксините са внушение?

35% от пациентите, получили фалшива ваксина, се оплакват
21 яну 2022 19:46, Нели Христова
44
Каква част от страничните ефекти при ваксините са внушение?
Снимка: БГНЕС

След ваксинация мнозина усещат странични ефекти - умора, болки в ръката, главоболие. Но и хора, които са участвали в контролни групи и са получили само солен разтвор, също се оплакват от ефекти като след ваксина. Защо?

Всички са чували за плацебо ефекта: в определени случаи здравето на пациенти се подобрява от хапчета без никакъв лечебен ефект - просто защото хората вярват на тези хапчета. Тъкмо от това психологическо въздействие се възползва и хомеопатията, чиито препарати също не съдържат признати лечебни субстанции, пишат от "24 часа".

Уморени са, а са им инжектирали само солен разтвор

А чували ли сте за "ноцебо"? Концепцията е същата, макар и обърната наопаки. Става дума за онези случаи, в които определена терапия има отрицателни, вторични последици. Например, ако една ваксина предизвиква вторични, неприятни ефекти. Когато вместо истинската ваксина на контролната група се инжектира просто безобиден разтвор с готварска сол, именно тогава говорим за "ноцебо". И понеже хората в тази контролна група не знаят, че са получили фалшива ваксина, при част от тях също се появяват странични ефекти.

Учени от САЩ и от Германия систематично изучават ноцебо ефекта при ваксинациите срещу Ковид-19. И установяват нещо, което ни кара много да се замислим: над 35% от пациентите, получили фалшива ваксина, се оплакват от т.нар. системни странични ефекти, обичайни при истинската ваксина - например, главоболие и умора. А при близо 16% от пациентите се появяват локални последствия като зачервявания, болки в ръката или отоци. След втората "доза" още повече пациенти се оплакват от главоболие и умора - над 31%. А от локални странични ефекти по-малко - близо 12%.

При реално ваксинираните страничните ефекти от инжекцията са по-често явление. След първата доза почти половината пациенти се оплакват от т.нар. системни странични ефекти, а близо 70% - от локални. След втората инжекция броят на тези оплаквания нараства с още десетина процента.

Всички тези данни са от изследване на Юлия Хаас и Сара Балу от Медицинския факултет в прочутия Харвардски университет, проведено заедно с Фридерике Бендер от университета в Марбург и с още лекари от САЩ. Колективът е проучил данните от 12 изследвания на ваксинации, включващи общо над 45 000 пациенти, ваксинирани през последните 16 години, половината от които са получили ноцебо.

Като междинно обяснение: ясно е, че както при плацебо, така и при ноцебо ефекта става дума за самовнушение. Хората от контролните групи просто си въобразяват, че лекарството е помогнало или че ваксината е причинила странични ефекти.

Има ли ноцебо ефект и при истинската ваксина?

Най-вълнуващият въпрос в случая гласи обаче друго: А при какъв процент от ваксинираните с реален препарат страничните ефекти също са плод на самовнушение? Хаас, Балу, Бендер и другите им колеги стигат до един удивителен резултат: дори при пациентите, инжектирани с истинска ваксина, страничните ефекти в повечето случаи са продукт на въображението.

Научният екип установява, че ваксиниращите се хора имат много интензивно очакване за странични ефекти, което сериозно подсилва усещането за проявата на такива ефекти след инфекцията. Това обаче далеч не означава, че страничните ефекти са само въображаеми, не. Ноцебо ефектът (тоест - нашето въображение) води до съвсем реална, физиологическа симптоматика. С други думи: пациентът си въобразява, че ще има странични ефекти, но тъкмо това въобразяване предизвиква съвсем реалните странични ефекти.

В обобщение: не подценявайте опасността от странични ефекти след ваксинация, но имайте предвид, че и собственото Ви въображение може да ги породи.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой беше редакторът на нев йорк тимецз, дето си внушил, че отишъл на онзи свят след като му ускорили транзиционния преход по напускането на душата от тялото посредством "буустерната" доза ?!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заразените и болни от Ковид въпреки тройната ваксинация също са илюзия. Да не си помислите, че е истина.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тромбозите, тромбоцитопенията и свързаните с нея кръвоизливи миокардитът, внезапната смърт след ваксинация, синдромът на Гилен-Баре и т. н. Всичко това са внушения. Не се случват наистина. Вервайте.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Въображаеми тромби блокират сърцето и мозъка, но реално балъкваксъра отлита при Свети Петър да си покаже сертификата. Хехехе, и перикардита и миокардита ли са от самовнушение бе циркаджии?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Видях ти снимките. Не ставаш. Марш, птицо проклета!
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Майко мила и безумие. Тези наистина ни мислят за свръх т.ъ.п.и. Значи щом можем да си въобразим странични ефекти и те да станат реално физиологични, от тази вечер започвам да си въобразявам 1000000 евро. Утре сутринта ще ви пиша тук дали са станали реалност и ще ви черпя по едно за здраве :), ако вече съм милионер. Би трябвало, все пак научен екип го твърди, топ експерти ;)
32
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 4 месеца
Тези препарати не са добри. Дават множество животозастрашавсщи, даже има вече достатъчно документирани смъртни случаи. Тепърва ще жънем 'успехите' им. И понеже натрупаха колосални пари ще се опитват всячески да скрият истината - че ползата от тях е крайно съмнителна, а вредата е далеч по-съществена от тази на заболяването, против което са създадени!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вече е съвсем ясно защо никога няма да се установи причинно-следствена връзка между ваксината и пораженията на ваксината. Те вече си имат теория, имат си и доктори вещи лица, които да правят експертизи,,,Купили са изпълнителната, що да не си купят и съдебната влас. Пари имат за всички по много. Ваксините със сигурност са велико човешко изобретение, но във времена, когато е имало човеци! Днес ваксините са бизнес, а здравето - луксозна стока.
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки пишещ тук антиваксър познава МНОГО, които били умрели от ваксина и никого, който е умрял от вируса. Знаем ви теориите, не се хабете да ги повтаряте.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Страхът от ваксина е голяма работа. Дори само от мисълта за това , антиваксърите ще получат инфаркт.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези 15% ,които са умрели след ваксинация как да се пише ментална болест или малко са умрели след бодене?
27
1
 
12
 
! Отговори
Продължаваме преди 4 месеца
Пропагандата с пълна сила , внасянето на страх и масова психоза , най вече сред възрастните !!! Щом говорим и за внушение вече....нещата се изместват върху психическия фактор !!!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква част, каква...? Ами примерно 108%? Добре ли е?
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имаше интервю с един шампион по маунтинбайк с тежък миокардит след инжектиране - той разказваше каква борба с лекарите е била да го приемат, все му казвали че си "внушава". Светата ваксина не дава странични ефекти, дори да умрете, това е от страх и внушение - според жреците на ковид-сектата, наричани по стар обичай "лекари". А съпругата на умрял млад човек разказа, че е имал проблеми и е търсил отговори, но е попадал само на лъжи като тук, и се успокоил - и непотърсил помощ, умрял. УБИЕЙЦИ СТЕ
24
1
 
17
 
! Отговори
Наско преди 4 месеца
А каква част от тежестта на цялата ситуация с короната е в следствие на страха, с който медиите тероризират народа ежедневно? Има много хора с лабилна психика, които не издържат на този стрес, поболяват се или направо умират. Ако не бяха чували за короната сигурно щяха да я карат на крак без да й обърнат особено внимание.
23
1
 
11
 
! Отговори
ЦАРЯТ Е ГОЛ преди 4 месеца
При тестовете за ковид-ужкимваксините примерно на Файзър (изключително почтена компания с десет милиарда долара глоби зад гърба си) като "Плацебо" всъщност е поставяна ваксина против менингит, която е с доста странични ефекти. Нищо нечестно, тука няма измама, гледайте другата ръка
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До редакцията, лягай си бе фашист, дядо ти Гьобелс се гордее с теб, спи спокойно!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Господа, тука се пръскат реакционни идеи против властта на негнегово величество кире първиий. Аз не мога да остана тука и излазям. И ще ви изкажа всичките на другарката.
20
8
 
2
 
! Отговори
До редакцията: преди 4 месеца
Правете си сметката, ще ви докладвам на ДАНС и на всички водещи журналисти, че тук се разпространяват умишлени лъжи, което спада към графата тероризъм за някакви хора умрели от ваксините. Горещо ви съветвам да проверите откъде идва IP адреса ми! Срам за вас!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направо вместо ваксини - въздух във вената. Да не се мъчат хората. Така или иначе изхода е същия.