Опасна мода сред европейците - да се заразиш умишлено с COVID-19

Те са готови на всичко, дори да си платят
Обновена: 24 яну 2022 07:15 | 24 яну 2022 07:03, Елка Василева
189
Опасна мода сред европейците - да се заразиш умишлено с COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Те са готови на всичко, за да се заразят с коронавирус – включително да си платят. Организират се в групи в "Телеграм" и си търсят болен, от когото да прихванат вируса. Какви са тези хора и защо го правят?

Мартин не вярва на политиците - нито на числата, които споменават, нито на данните, които споделят. Той чете вестниците, но “алтернативните информации”, които намира в чатове в “Телеграм”, му допадат повече. Още когато чува, че се работи върху ваксината срещу коронавируса, първата му мисъл е, че няма да си я постави. Мартин споделя, че оттогава всеки ден мисли дали е сбъркал, но винаги стига до извода, че е взел правилното решение.

Още по темата

Когато искаш умишлено да се заразиш с коронавирус

Мартин е на 32 години и живее в Хамбург, разказва “Франкфутер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ), цитиран от Дойче веле. Той има дете, обича да посещава барове и клубове и прекарва много от времето си навън. Но когато в края на лятото Хамбург въвежда правилото 2G (само за ваксинирани и преболедували), той започва да се страхува. Какво ще стане, ако въведат същите ограничения и на работното му място? Той не иска да си купува фалшив сертификат за ваксинация, защото не го смята за “морално оправдано”. Негов познат му разказва, че си е купил фалшив положителен PCR тест и по този начин е получил статут на “преболедувал”. Но Мартин не иска да прави и това. За него остава една единствена възможност: да се зарази умишлено.

Мъжът намира група в чат приложението “Телеграм”, в която хора като него търсят болен от коронавирус, за да се срещнат с него. Някои дори са готови да си платят. Един потребител разказва, че е поставен под стрес от работодателя си. Други вярват, че човек не може да се зарази с коронавирус, затова начинанието им се струва безсмислено. Трети пък молят някой да им изпрати слюнка в плик по пощата. Търсенето е по-голямо от предлагането. Но един от участниците в групата - Дирк Шнайдер – пише: “Имам корона от скоро и ще я споделя. От Любек съм.”

Тимур от Швейцария разказва как е стоял в автомобил с инфектиран над 1 час. Болният кашлял и кихал, но нищо не се получило: резултатът на Тимур е негативен. Сега той е принуден да стои по цял ден вкъщи и няма друг избор освен да се зарази. Не вярва, че “грипът” може да му причини нещо, защото “познава тялото си твърде добре”.

Една потребителка дава съвет на Тимур: да използва клечка за уши, за да вземе проба от инфектиран и след това да си я постави в носа. Нейна приятелка е направила така. В резултат 15 човека се заразили. Някои са боледували, други - не, но всичките са дали положителен резултат.

Когато положителният резултат носи “облекчение”

След няколко дни в групата се появява друг мъж от Швейцария, който е с положителен тест. Тимур предлага да се срещнат. Той изпълнява процедурата с клечката за уши, след три дни PCR тестът му е положителен. Вече има и симптоми. Тимур се хвали в групата, другите го поздравяват, той предлага да помогне на още няколко потребители да се заразят.

Мартин търси някой от района на Хамбург, който да го инфектира. Една жена се свързва с него и предлага да изпрати неин познат, с когото да пият от една и съща чаша. Мартин се съгласява, но след това се уплашва и отказва срещата.

Седмица по-късно приятели на Мартин се свързват с него – всички са болни с леки симптоми. Двете семейства се срещат няколко дни. След това те се изолират "от уважение към другите хора", а приятелката на Мартин дава положителен резултат на бързия тест. Неговият обаче е отрицателен - „много разочароващо“. Затова той отива да си направи PCR тест и точно преди него бърше носа си с носната кърпа на приятелката си. Резултатът е "положителен" Мартин вече е "напълно облекчен".

Любимата платформа на коронаскептици, антиваксъри и крайнодесни

“Телеграм” се превърна в любимата платформа на крайнодесните и последователите на конспиративните теории, казва Юлия Смирнова от лондонския Институт за стратегически диалог. Освен реч на омразата и антисемитизъм в “Телеграм” се срещат и директни призиви за насилие към политици, ученици и представители на бизнеса. Повечето подобни призиви са от Източна Германия, но се срещат също и в западните провинции.

В някои групи в Северен Рейн-Вестфалия можете да намерите коментари като този: "Извършителите трябва да получат наказания, които присъстват в учебниците по история и след 200 години. Сравнимо с Нюрнбергските процеси.” В друга група се казва: “Най-доброто нещо е бързата екзекуция веднага след присъдата“. Става дума за американския имунолог Антъни Фаучи.

Стратегията за привличане на членове на тези групи е различна. Често се публикуват например видеоклипове от демонстрации срещу мерките или ваксините. “По този начин хората чувстват, че не са сами”, обяснява Смирнова. Използва се и емоционален език. Полицаите се наричат "наемници", германската държава - "диктатура". „По този начин в тези канали се легитимира насилието срещу представители на държавата“, казва Смирнова.

В тези чатове се смесва хетерогенна група от хора - коронаскептици, антиваксъри, последователи на конспиративни теории, езотерици, крайнодесни. Но за разлика от Фейсбук, Инстаграм, Ютюб и Туитър няма законови изисквания платформата да предприема мерки срещу незаконно съдържание, тъй като се смята за чат приложение, а не за социална мрежа. На опитите на германското правителство да започне диалог с „Телеграм“ реакция от платформата, чиято централа е в Дубай, за момента няма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
0
 
! Отговори
за 40лв. преди 2 години
От протестиралите в тъпканицата пред НС ,,РИВОЛЮЦИУНЕРИ,, след 12 дни са зарегистрирани 246 заразени от ковид.Без тия които не са се изследвали въобще.
119
6
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 години
А, в България си имаме масов убиец, мангъров, който безнаказано ходи по услужливи медии и дава интервюта пред услужливи журналисти, и лъже българите, че ковида е грипче, което се лекува с чайчета. С действията си принизява всички институции и завоалирано призовава към бунт, с цел политически и икономически дивиденти. Колко хиляди българи загинаха заради него? Не знам, но аз загубих близка приятелка, която му вярваше. Искрено му желая, на мангъров, да изпита същото...загуба, болест и смърт.
118
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да модата е изключително опасна. Това води до значителни загуби по веригата за ваксините
117
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасна мода?! Че какво му е страшното да настинеш?
116
1
 
5
 
! Отговори
Elke, преди 2 години
Колкото си противна в душата, толкова и на външен вид, което е добре, да не се излъже някой. За душата ти съдя от това че си приела да работиш това.
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо го правят? По собствено желание ли? От "мода" ли, както пише в заглавието? Или някакви международни престъпници са ги принудили насила да избират едната от двете злини? Иначе ще им почернят живота!Защо преди две години и преди това, никой не е искал нарочно да се заразява с грип? А хората се пазеха. И каква е разликата от сега?
114
5
 
8
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Ако си здрав човек с малко акъл в главата, е лесно да достигнеш до несъмнената логика, че ако го принудят с терор,- е по-добре и с по-малък риск, да се заразиш и да си създадеш истински и дълготраен имунитет, отколкото да поемеш двойния риск- хем да си забиеш вакса със смъртен риск също колкото и ковид за теб, хем да хванеш ковид след като до 2 месеца защитата от ваксата свърши, ако въобще има такава. Тъй че- кой е ненормалния Еlke?
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то хората разбраха че ако се заразят и че ако заразят всички покрай себе си то ще свърши пандемията.
112
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Като им гледам имената и като знам кои хора използват Телеграм,то на 100% съм сигурна,че са от бившия Съветски Съюз.А и Дубай е любимото място на руснаците.Иначе относно конспиративните теории и всякакви други щуротии дъската им хлопа много повече отколкото на останалите народи.
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луди има навсякъде. В България например, пият дезинфектант и после ходят да бият лекарите.
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всеки млад и в добро здраве му е минавало през ума тази възможност,да го хванеш в добро здраве,в хубаво време е по добре отколкото зиме в студ и влага и нестабилно здрав
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХА - в тоя сайт и еллка е нецензурна дума!!!
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави ли ви впечатление, че след всеки ковид-пасквил в стил ***/xoxaвeлкa броя на отрицателните коментари и подигравките нараства. Тия верно задминаха и Работническо дело!
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасна мода- експериментални доказано неработещи вакси.
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 114- Всъщност откачалката си ти. А хората са били принудени насила от престъпници. Иначе никога не биха го направили. И са направили все пак по-разумния избор, въпреки риска. И не! Те не са антиваксари. Имат всички истински ваксини и децата им също.
105
2
 
13
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
='Какви са тези хора и защо го правят?'==== Oтговора е лесен ! Защото са принудени чрез терор и сертификати. Ако нямаше сертификати и ограничения за тях, щяха да се предпазват от ковид както са го правили при всеки друг грип, от който също измираха милиони по света. Кой е виновен за това? Чии ръце са изцапани в кръв, от това принуждаване? Но и избора е обясним. Смъртността от 'ваксина' или от ковид за здрави хора и деца е почти една и съща, но естествено изградения имунитет е в пъти по-надежден.
104
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откачалки!
103
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опасна е ако си над 70г и си отишъл. Иначе, ще се заразиш, ще изхабиш 3 пакетчета носни кърпички, една кутийка чай и един блистър парацетамол и ще ти мине, ако искаш може и да пийнеш малко селен и магнезий за успокоение, че ви го взел сериозно и толкоз. На 29 карах Делта, на 30 карах Омикрон. Делтата го изкарах за 4 дни, Омикрон за 1. БАХ ТАЯ ПСИХОЗА ВЕЧЕ
102
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 000 хиляден митинг вчера брюксел с бой против сертификатите . Тук нито дума
101
1
 
17
 
! Отговори
До кьде преди 2 години
докараха хората с техните тьпи сертификати, без коментар!