Проф. Гудев: Вярата в конспирации ни накара да вземаме какво ли не

Хората със сърдечни болести са застрашени от тежко протичане на COVID-19
156
Проф. Гудев: Вярата в конспирации ни накара да вземаме какво ли не
Снимка: БГНЕС

Хората, особено на предния фронт, са бушоните, които горят от системните грешки, залагани през годините в здравеопазването. Това каза пред БНР проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, ръководител на Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Още по темата
Проф. Гудев отбеляза, че у нас коронавирусът се е съчетал с изключително високата смъртност от сърдечно-съдови заболявания преди този период.

"Covid е многолико заболяване, то е съдово заболяване. Предизвиква усложнения върху съдовата система, затова е мултиорганно заболяване. Не знаем точно кой ще получи усложненията, не знаем точно кой е протектиран, посочи той.

Кардиологът напомни, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания са застрашени от най-тежко протичане.

И аз продължавам да бъда изненадан защо тези хора използват това като аргумент да не се ваксинират. Двете масово прилагани РНК ваксини не предизвикват тромботични усложнения, посочи специалистът.

За да знаем точно какъв е процентът на усложненията, какви са, трябва да има много прецизна система на докладване на страничните действия, за тяхното описание. Едно е времевата асоциация, друго е да има каузалност между тези неща. В света - от Израел, от САЩ, от други страни има много прецизни наблюдения, които трябва да използваме, каза той.

Важно е системното наблюдение на големи групи ваксинирани пациенти, подчерта проф. Асен Гудев. Той заяви, че тежки странични ефекти от ваксина не е наблюдавал.

По думите му вярата в теорията на конспирациите накара хората да не се ваксинират, а да вземат абсолютно недоказани медикаменти. Като проблем за страната ни Асен Гудев очерта това, че "ние лекуваме с всички възможни лекарства всички пациенти".

"Това е друга драма в българската медицина – как да прилагаме протоколите. Не може да даваме всичко на всеки", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
17
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 9 глупи, да си ме чул да ги хваля? :D Явно ми плащат да ви се подигравам...
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те всички "конспирации" се сбъдват пред очите ни, но това не значи, че ще пием белина, мух льо!
8
1
 
7
 
! Отговори
Конспирации! преди 2 години
Ай сиктирррр бе! Това не са конспирации бе това са фактите за създалата се ситуация и имайки нея предвид кой очаквате да пратят? Майка Тереза? Богородица? The virgin Mary? Сините каски! Контингент на ООН? Човекът е доказан професионалист в разчистването на подобен род каши! Имайте му малко доверие... Той повече хапе отколкото лае, но ..,..
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин Бау е финансиран по европрограма да хвали ваксините и мерките.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярата на "умните и красивите" в това, че действително са умни и красиви ги кара да пренебрегнат истината и да се ваксинират.
5
29
 
4
 
! Отговори
Бay преди 2 години
проблема са жълтите сайтове. Народа крещи "пропаганда" и вярва на лъжите на жълтите сайтове тип Афера.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато политиката започне да се меси в медицината стават такива неща. През 2018-та имахме грип при който имахме 2000/100000 болни в страната и единствено затваряхме конкретни училища за 1 седмица, които после си отучиха изпуснатото. Сега като минем 500 / 100 000 говорим за пандемия и за заключване по мазета! Истерията е пълна, главите на ваксърите празни.
3
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кукарача, кукарача! Ние сме милиони безсмъртни антиваксъри! Не можете да ни отровите, като Кукарачи сме.
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето конспирации се сбъднаха, Гудев. Проява на лош вкус е да споменавате конспирациите.
1
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълният провал на науката, съчетан с невиждан тормоз и отнемане на права побърка народите! Не са ви виновни никакви конспирации!