Проф. Петрова: Вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени

Нямаме поводи за оптимизъм, смята директорът на Института по микробиология към БАН
30 яну 2022 11:57, Ния Христова
146
Проф. Петрова: Вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени
Снимка: БГНЕС
"Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна и нямаме повод за оптимизъм. Смятам, че следващата седмица ще достигнем пика - може би към вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени на ден, след което ще започне спад", каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
 
Тя обясни, че има данни, които показват, че около 2 пъти по-малко е смъртоносен Омикрон от Делта варианта, но смъртността в България не е по-малка: 
 
"В момента ние сме на ниво на смъртност, равно на това на Великобритания, а тя е 68 млн. души. разликата се дължи преди всичко на ваксинирането. Ако нашето население беше достигнало нивото на английското, щяхме и ние да разхлабваме мерките".
 
България достигна до 33 хиляди почнали от Covid-19, а една 120-милионна Япония има 18 хил. починали.
 
"За съжаление страната ни достигна първите места в света по брой починали на глава от населението".
 
"РНК ваксините са скок в технологиите. Според статистика на Американския институт за здравна статистика в Сиатъл население, което е имунизирано с две дози от ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна", е защитено 73% от тежко прекарване на болестта и 44 до 48% от заразяване. Бустерната доза защитава отново 97% от Омикрон варианта на Covid-19", обясни проф. Пенка Петрова.
 
В първите дни след заразяването вариантът Омикрон може да не бъде открит с бърз антигенен тест, но с PCR няма как да не бъде уловен, категорична беше тя.
 
Проф. Петрова обясни, че ваксината, разработена от екип на проф. Андрей Чорбанов, е готов прототип, но предстоят "години изпитване и милиони средства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73 - Извинявайте господин ваксиниран бихте ли споделили някакви процентчета за разболели на милион в държавите със 90%+ ваксинирано население и да го сравните с процентчето болни в нашата държава където над 70% от народа не успяваме да се заразим и да се сдобием със зелено сертификатче? Чувам, че в Португалия има по 60,000, във Франция по 400,000, във Дания по 60,000 разболели се на ден?
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени на ден - дрън, дрън, няма да имаме, ще е долу-горе като тази седмица и после ще започне да пада
59
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тая професорка и нейните глашатаи? Къде са завършили? Бе ние да нямаме завод за доценти и професори, та такова масово производство? Много вожд, малко индианец.
58
1
 
27
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Пенке, бабишкер нйеден, взимай си торбата с отровмите лъже-ваксини и хващай путткатта си маййна, гиди ти живвотно мрръсно, деебба твойта маййка шиббана!
57
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните *** от проценти не разбират. Те си вярват сляпо на 12-те овчари и смело вървят към пропастта.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин професор, а бихте ли ни дали някаква прогноза за броя заразени в държавите с най-висок процент ваксинирани - Франция, Дания и Португалия, че нещо статистиките са трудни за намирани в нашето медийно пространство? Нещо понамирисва на 13ти век когато Западна Европа се превръща в огнище на бобонната чума? Господин професор колко от ваксинираните изкарват повторно Корона и защо 70% от населението ни няма зелен сертификат, няма ли и неваксинираните /натуралните/ да се разболеем най-накрая?
55
1
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Голям вой за един грип.
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия докога ще ги упълномощявате да ни тормозят? Нямали поводи за оптимизъм. Стресират ни ден и нощ и затова прибират яки мангизи. Ще гниете в ада със сигурност за лъжите и произволните си прогнози и театри. Заедно с артистите, които сте вербували да ви пригласят. Артисти, шоумени и лекари играят в един отбор.
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марш в мазето, гнусна *** такава. Ще имала заразени. Дай Боже тая пъпка да се зарази и да ни остави на спокойствие. Отврат.
52
1
 
17
 
! Отговори
Dj Tedy Djordjo преди 2 години
Още ли вервате овцее ?
51
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как така ваксината на Чорбанов ще я изпитват години, а бъркочите ги пускат за 3 месеца? Що така БЕ?
50
1
 
13
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Естествено , че ще са толкоз колкото ви трябват на вас ))) Вие правите статистиките , не ние .
49
1
 
15
 
! Отговори
Astarot преди 2 години
"...има данни, които показват, че около 2 пъти по-малко е смъртоносен Омикрон"Поредна лъжа. Новите случаи на ден са два пъти повече от последната вълна, а смъртността е близо 3 пъти по-ниска. И това при съотношение 50/50 все още между двата варианта в циркулация. Тоест, смъртността от Омикрон е в порядъци по-ниска от тази при Делта. И вече се признава официално, че ваксините имат почти нулев ефект.
48
0
 
19
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
По тези сметки всеки Българин трябва да се е заразил поне 23 пъти вече , само тази година ! Колеги ние не сме Китай или Индия намелете малко тея бутафорни цифри !!!!
47
3
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СЪД ЗА СКЛОНЯВАЩИТЕ КЪМ ВАКСИНИРАТЕ! СЪД ЗА СКЛОНЯВАНЕ КЪМ САМОУБИЙСТВО И ЗАРИБЯВАНЕ С ОПАСНИ ТЕСТОВИ ПРЕПАРАТИ СЪС СЛАБА ИЛИ НЕЗНАЧИТЕЛНА ПОЛЗА!
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 58 Тъкмо се чудех къде е дежурният ваксатрол :)
45
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд за антиваксърите! Геноцид!
44
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОРОНА ВИРУС НЕ Е НИЩО ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ПЛЕВМОНИЯ И НЕ СЕ ЛЕКУВА С АНТИБИОТИЦИ!! ЕДИН НУРОФЕН И ПРОПОЛИС ТИНКТУРА И МАЛКО ЧЕСЪН ПЛЮС НЯКОЕ ЗА РАЗРЕЖДАНЕ НА КРЪВТА И ТОВА Е ! ПРИ ПО СЕРИОЗНО И ЦИТРОСЕПТ! МАЙКА МИ КОЯТО Е С КРЪВНО И 95 КИЛА ГО ИЗКАРА С ЕДИН ПРОПОЛИС , ИМУНОСТИМУЛИРАЩ ЧАЙ И ДЕВИРАЛ ДАДЕН И ОТ ЛИЧНАТА ЛЕКАРКА! СПРЕ ЛИ СЕ ЛЕЧЕНИЕТО С АНТИБИОТИЦИ СРЕЩУ КОВИД И СМЪРТНОСТТА ИЗЧЕЗВА! НО ДА СЕ ЗАМЕНИ ЛЕЧЕНИЕТО С НЕЩО УМНО А НЕ С ЧАЙ ОТ ЛАЙКА И ЛИМОН СРЕЩУ КОВИД ПНЕВМОНИЯ!)
43
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търся голяма компания за колективно посещение на Лидъл без маски. Да направим голям оборот на любимия магазин.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне разнообразие гледат да ни осигуряват. Омръзна ни витанов, извадиха кунчев и още един. Омръзна ни баба радка, извадиха баба пенка. кунчев много беше омръзнал, но кара леко вируса 2 месеца, та си починахме от него.