Проф. Петрова: Вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени

Нямаме поводи за оптимизъм, смята директорът на Института по микробиология към БАН
30 яну 2022 11:57, Ния Христова
146
Проф. Петрова: Вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени
Снимка: БГНЕС
"Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна и нямаме повод за оптимизъм. Смятам, че следващата седмица ще достигнем пика - може би към вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени на ден, след което ще започне спад", каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
 
Тя обясни, че има данни, които показват, че около 2 пъти по-малко е смъртоносен Омикрон от Делта варианта, но смъртността в България не е по-малка: 
 
"В момента ние сме на ниво на смъртност, равно на това на Великобритания, а тя е 68 млн. души. разликата се дължи преди всичко на ваксинирането. Ако нашето население беше достигнало нивото на английското, щяхме и ние да разхлабваме мерките".
 
България достигна до 33 хиляди почнали от Covid-19, а една 120-милионна Япония има 18 хил. починали.
 
"За съжаление страната ни достигна първите места в света по брой починали на глава от населението".
 
"РНК ваксините са скок в технологиите. Според статистика на Американския институт за здравна статистика в Сиатъл население, което е имунизирано с две дози от ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна", е защитено 73% от тежко прекарване на болестта и 44 до 48% от заразяване. Бустерната доза защитава отново 97% от Омикрон варианта на Covid-19", обясни проф. Пенка Петрова.
 
В първите дни след заразяването вариантът Омикрон може да не бъде открит с бърз антигенен тест, но с PCR няма как да не бъде уловен, категорична беше тя.
 
Проф. Петрова обясни, че ваксината, разработена от екип на проф. Андрей Чорбанов, е готов прототип, но предстоят "години изпитване и милиони средства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
12
 
! Отговори
до Германец преди 2 години
"Смъртността в България е голяма не от вчера. И тя е резултат от варварското ви отношение към пациентите" -- Това не трябва ли да ви мотивира допълнително да направите всичко възможно да не се налага да стигате до услугите на българското здравеопазване? Примерно да те набиеме на кол пред Парламента?
100
13
 
7
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Смъртността в България е голяма не от вчера. И тя е резултат от варварското ви отношение към пациентите" -- Това не трябва ли да ви мотивира допълнително да направите всичко възможно да не се налага да стигате до услугите на българското здравеопазване? Примерно да се ваксинирате?
99
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово се забелязва, че ваксинираните с Пфайзер, или приели новото лекарство тичат да се обрязват или избръснат, потурчват се и приемат исляма и почват да говорят на немски.
98
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жена ми ме зарази с Омикрон, тествахме се заедно, тя излезна отрицателна. Сега зелен сертификат получих само аз.
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Чорбанов продаде ваксината на арабеските, както я искат, ще е готова до 3 месеца. Той, обаче се дърпа. Щурав човек!
96
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността в България е голяма не от вчера. И тя е резултат от варварското ви отношение към пациентите, които не ги броите за хора, а за дебитни карти. Освен изчезналата ви хуманност, загубихте и професионалните си качества от приклякане на тъпоъгълни политики и политици! Няма да се ваксинираме с бълвочите, за които и вие не сте сигурни, и масово си печатите сертификати.После ще се вайкат някои за цвета на интелигенцията.
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тая държава всеки козепас от времето на Калитко та досега стана професор. Вчера у нас, а днес и във всички страни. Професорите не са това, което бяха.
94
0
 
12
 
! Отговори
555 преди 2 години
Акад. Ваньо Митев каза за едно ефективно лечение практически довело до изключително добри резултати: При начални симптоми на ковид- незабавно инхалиране с бромхексин/амброксол и колхицин в съответната дозировка и болния не достига до болница. При заболяване ефективни са само инхалациите с течен бромхексин или амброксол. 4 по 1 ампула бромхексин разредена в 2 мл.физиологичен разтвор дава отлични резултати. За ваксините смятам , че всичко е ясно вече на всички и не е нужна агитация. Пазете децата!
93
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в четвъртък как ще е положението бате?? Математиците и физиците няма ли да се включат? Сулю и Пулю взеха думата, а би трябвало само лекари да говорят (и то не много)!
92
1
 
13
 
! Отговори
Аз Казах преди 2 години
А четвъртък петък те ще бъдат по 150-200000 хиляди на ден.Събота и неделя ще се удвои цифрата.Очаква се да са 500 000 на ден.Забога братя,не излизайте навън и не копувайте.
91
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ко прайми сега като са 15 хил. Да сложим по маска отзад и с три катинара в мазето ли. Смешковци жалки...Ваксувайте се през месец за здраве и се скрийте с измишльотините си.
90
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази защо не се скрие, за да не питат вечно? Доста противна стана!
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
направо ще е куролация
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 000 страдащи от куроНавирус? Това ще е куриозно.
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо?
86
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма умрели от ваксина. По статистика са 1 на 1 милион и то от векторните. От рнк ваксините няма умрели. 5, 5 милиарда души са ваксинирани вече. Знае се всичко. Само антиваксърите още не знаят.
85
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на госпожата професор, откри топлата вода, че то винаги Вторник и Сряда бройките са най много.
84
2
 
14
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Тия професори на конвой ги бълват.Докторите са ни кът, ама професори дал господ.Подозирам че в и армията е подобно положението с гералите.2003г. служих на 35хил. войска, имаше над 50 генерала.Ся сигурно са поне двойно.
83
1
 
14
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Абе нали Кирил Петков нареди всеки смъртен случай на ваксиниран да се разследва. Резултати да е виждал някой ?
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До окли гледайте в тубата как протестират 150 000 камиона в Отава --------- 2 милиона са бе пръдльo :)