Проф. Петрова: Вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени

Нямаме поводи за оптимизъм, смята директорът на Института по микробиология към БАН
30 яну 2022 11:57, Ния Христова
146
Проф. Петрова: Вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени
Снимка: БГНЕС
"Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна и нямаме повод за оптимизъм. Смятам, че следващата седмица ще достигнем пика - може би към вторник, сряда ще имаме по 15 хиляди заразени на ден, след което ще започне спад", каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.
 
Тя обясни, че има данни, които показват, че около 2 пъти по-малко е смъртоносен Омикрон от Делта варианта, но смъртността в България не е по-малка: 
 
"В момента ние сме на ниво на смъртност, равно на това на Великобритания, а тя е 68 млн. души. разликата се дължи преди всичко на ваксинирането. Ако нашето население беше достигнало нивото на английското, щяхме и ние да разхлабваме мерките".
 
България достигна до 33 хиляди почнали от Covid-19, а една 120-милионна Япония има 18 хил. починали.
 
"За съжаление страната ни достигна първите места в света по брой починали на глава от населението".
 
"РНК ваксините са скок в технологиите. Според статистика на Американския институт за здравна статистика в Сиатъл население, което е имунизирано с две дози от ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна", е защитено 73% от тежко прекарване на болестта и 44 до 48% от заразяване. Бустерната доза защитава отново 97% от Омикрон варианта на Covid-19", обясни проф. Пенка Петрова.
 
В първите дни след заразяването вариантът Омикрон може да не бъде открит с бърз антигенен тест, но с PCR няма как да не бъде уловен, категорична беше тя.
 
Проф. Петрова обясни, че ваксината, разработена от екип на проф. Андрей Чорбанов, е готов прототип, но предстоят "години изпитване и милиони средства".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
15
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
До Цеко, Цеко изобщо не дрънкат каквото им дойде на ума, дрънкат точно и целенасочено - естествено за пари!
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази проф.анка да каже за смъртността при ваксаните, защото и при нея сме на първо място и там какво оправдание ще измислят е интересно. Трроловете могат да ползват опорката фалшиви сертификати, но официалната статистика не може.
39
1
 
15
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
Абе напоследък у нас много врачки се навъдиха, много нещо....Дават трибуна на всякакви да дрънкат, каквото им хрумне на ума...
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не се прекръстите в ковид.бг?
37
1
 
22
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Като си изключа ТВ-то и катеренето изчезва, не ме интересуват нито мерките ви нито фалшивите ви прогнози. Тук пък влизам да чета жалките ви статии и да се посмея малко, а и да кача малко кривата че като изключа ТВ-то и слизам на минус.
36
1
 
15
 
! Отговори
селянин преди 2 години
тия чисто изтрещяха ама да не стане кат в канада
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, като сумирате хипохондриците от събъта, неделя и понеделник ще ги изкарате
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая явно е чела сводката на Мустафа до наш Киро.
33
3
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОРЕДНАТА ИНСТРУКТИРАНА ДА ПЛЕЩИ ГЛУПОСТИ ЗА ДА НЕ Я УВОЛНИ РАДЕВ! СМЪРТНОСТТА НИ Е ВИСОКА ЩОТО ЛЕКУВАТ С АНТИБИОТИЦИ 90% ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И В МОМЕНТА КОЙ ОТ КОЙ ПО-СИЛНИ ИЗПИСВАТ СРЕЩУ КОВИД!
32
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато казвах да се вземат превантивни мерки оня с големия нос и очилата казваше че докато не стигнат 80 процента заетост на леглата нема да взима мерки. Е сега какво постигна с това че не взе мерките навреме. Децата се разболяха училищата затвориха и всичко пламна и гори. Отговорни за 35 000 починали невинни хора има ли. Няма. В тааа кучина никога нее имало виновни за нищо. Затова ни требе Народно правосъдие. а не Мутриенско.
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много лесно оправдавате сега високата смъртност с ваксините, но още преди тях бяхме с най-висока смъртност и тогава никой на даде обяснение защо. Все още ни го дължите, проф.ани.
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги подготвят от Събота и Неделя, знаят колко ще са във Вторник и Сряда. Хората го знаят този номер вече. Някой джурналист да пита, защо избягаха експертите на правителството от камерите при опит за дебат с други експерти?
29
1
 
20
 
! Отговори
доц. Мангъров преди 2 години
И Пенка като баба Радка и като разни сметачи започна да гледа в бъдещето. При омикрон много се заразяват, бързо се заразяват, но и бързо оздравяват и леко го карат. Колкото по-големи са числата, толкова по-близо е края на пЛандемията. Редица държави с 6-цифрени заразени започнаха да закриват цирка.
28
1
 
22
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
"""""Цяла седмица се катерим нагоре по петата Covid вълна"""'""Не, вече трета година се катерите по нервите и търпението на българите и накрая ще се ви вадим от канавките като Кадафи.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Микробиолозите какво общо имат с ковидистерията? Те по- малко животно от винарките не са виждали.
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Проф. Петрова обясни, че ваксината, разработена от екип на проф. Андрей Чорбанов, е готов прототип, но предстоят "години изпитване и милиони средства". Е що тъй де нали според новите норми месец два изпитания са напълно достатъчни за одобрението на ваксина, нима тази "професорКа" не вярва в науката.
25
1
 
19
 
! Отговори
Сърбогъзова преди 2 години
Само мен не са ме давали днес по телевизора.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ши са мрие ба Яко ши са мрие. Таквое племи дет гласуе секи пат за от трите на длъгото не заслужаа да тъпчи зимията. От Трън та на Глог чее по висок. Че ви копъми на длъбоко да ни смардите. Това заслужаате плиеме смотано.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спешно командировайте пенка в КАНАДА да проповядва там! Ще и хареса много.
22
2
 
16
 
! Отговори
msm преди 2 години
Шматка, плашиш врабчетата с тези цифри! Всеки носи глава на раменете си и да се оправя - едни с ваксина, други у дома под масата, трети но кръчмите на масата .