Проф. Витанов: Вървим добре, тази седмица ще се пречупи заболеваемостта

Проф. Александрова предполага, че Омикрон няма да е последният вариант
Обновена: 3 фев 2022 09:45 | 3 фев 2022 09:45, Ния Христова
114
Проф. Витанов: Вървим добре, тази седмица ще се пречупи заболеваемостта
Снимка: БГНЕС
"Нещата вървят доста добре, бройката на новозаразени е голяма, но започва да спада. Тази седмица този тренд ще се пречупи. За да излезем от пика обаче трябва да се пречупят още два - заетостта на болничните легла - те още ще растат. Този на смъртността също трябва да се пречупи. Очаква се още 10 дни да се повишава броя на хоспитализираните". Това заяви в ефира на Нова тв математикът проф. Николай Витанов.
 
Според него в края на март нещата ще са други. 
 
"Заболеваемостта се очаква да се спаднала много под 5000 случая на ден и да се разглежда въпроса за отмяната на зеления сертификат. Смъртността да е доста под 1%, заетите легла пък да са под 300", уточни той.  
 
По думите му заетостта на COVID леглата е под контрол, а капацитетът е двойно повече от заетостта. 
Още по темата
 
"На 9000 регистрирани случая слагайте около 20 000 и ще получите реалното число. 10% от българскoто население се е срещало с Омикрон", поясни математикът.
 
Вирусологът проф. Радостина Александрова от своя страна посочи, че Омикрон има поне три подварианта - BA.1, BA.2 и BA.3.
 
"Разликата между тях е колкото между изходния и Aлфа варианта. BA.2 вероятно се разпространява по-добре от BA.1. Активното разпространение на коронавируса означава, че той продължава да се изменя. Вирусът не е изпробвал всичките си варианти и възможности", подчерта медикът. И добави, че имунитетът срещу коронавирусите не е продължителен, но добрият имунен отговор може да доведе до по-леко протичане. "Едва ли Омикрон ще е последният вариант", прогнозира проф. Александрова. Тя коментира и постоковид синдрома.
 
"Една част от преболедувалите впоследствие изпитват определени симптоми, а се появяват и нови. Това може да продължи с месеци. Има повече 200 възможни симптома - сред най-честите са задух, умора, проблеми с концентрацията. Вирусът се развива с по две мутации на месец", коментира вирусологът. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанка добре че забеляза че сме я пречупили, че още щеше да дуднеш за март
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДО 76 "но защо в целият свят математиците определят развитието на пандемията и то невероятно точно ?!" ......Е чак пък невероятно точно ... То затова вероятно предвиденият икономически растеж се отложи за неопределено време.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От високо най-зле се пада.
72
1
 
3
 
! Отговори
Математик голем преди 2 години
Омммммммм... аз предричам 100 хил на ден. Омммммммммм...
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо че се скрши и че се прекине !!!
70
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до д-р Хауст :Щом е толкоз невероятен математик , що не си гледа математиката , а си пъха гагагта , там , дето не му е работа ?! Или вече оправи математиката ?
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още щом това кърканде бе номинирано за глашатай на пЛандемията у нас , щом са опрели до него , ми стана ясна картинката ,че ковид-истерията почва да се разсъхва ...
68
2
 
5
 
! Отговори
Иван Христов преди 2 години
До Доктор Хаус - Толкова невероятен, че всичко, което му скимне, не се сбъдва...
67
4
 
5
 
! Отговори
Иван Христов преди 2 години
Заразените са колкото *** "математици, епидимиолози и фурнаджийски лопати" си наумят... Тези сметки и 11 годишен може да ги направи... Вакснатите като % също са колкото те наумят и не напоследно място - сертификатите... Когато тиквите кажат, тогава ще се премахне, незвисимо дали има много болни или не... Това е българската "медицина"
66
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тестовете са фалшиви. Ваксините са илюзия за защита. Зеленият сертификат е средство за подчиняване на населението. Смъртността в България е поради скапаното ни здравеопазване. Примерите станаха много, Ковид само увеличи и показа нечовешката комерсиалност в медицината. Диагнозата е поставена. Времето за комисии и проверки изтече. Трябва да се оперира!
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТИЯ ВЕЧЕ ДАЖЕ НЕ ЧЕТАТ КВО СА КАЗАЛИ ПРЕЗ СЕДМИЦА! ПРИ ТОЛКОЗ МНОГО ЗАРАЗЕНИ: ВЪРВИМ ДОБРЕ! КАТО С А 500 -ОТИВАМЕ НА ЗЛЕ...В ЕЧЕ НЕ ГИ СЛУША ГЛАВАТА...
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вирусът не е изпробвал всичките си варианти и възможности" ...... А и да ги изпробва всичките, какво му пречи да ги пробва и втори път? Понякога отведнъж не става.
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам, то е предварително нагласено тая седмица да се причупи заболеваемостта още преди 10 години
62
2
 
20
 
! Отговори
Планирано е преди 2 години
Пикът е тогава, когато те си решат и данните са такива, каквито те си наумят, и сертификатите ще паднат, когато им е изгодно.
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Европа тази вълна на епидемията премина пика си преди две седмици, но има държави като Русия, в които вълната едва сега започва. В България пикът беше преди десетина дни.
60
1
 
12
 
! Отговори
художника преди 2 години
Витанов, както вървиш добре гледай да не се спънеш! Нито смяташ добре, нито живеем добре, нито ни лекуват добре, нито ни ръководят добре. За да сме добре, е най-добре вас да ви няма. Ама всичките, от - до!!!
59
4
 
16
 
! Отговори
Гошш преди 2 години
Тоя ***, нали каз, че днес трябва да имало между 15000 и 17000 заразени, пък то кво стана!? Тея сметки може да ги направи и дете в пети клас. Аман от некадърници, ттрсещи медийна популярност.
58
9
 
5
 
! Отговори
Димитър Кетипов преди 2 години
Грузия 3.6 милиона население, правят се по 80,000 теста на ден, а ние тук 6,9 по 30,000 теста на ден.... На ден умират по 90-100 души от Ковид, обаче Витанката казва, че смъртноста намаля... Лъжци
57
2
 
17
 
! Отговори
Димитър Кетипов преди 2 години
Нали Омикрон беше 5-пъти по заразен, само в България не е... Защото лъжливите овчарчета са долни
56
5
 
20
 
! Отговори
офф преди 2 години
Спирайте всички ковид маниаци по телевизията и Отменяйте всички мерки и ваксини!