Проф. Витанов: Вървим добре, тази седмица ще се пречупи заболеваемостта

Проф. Александрова предполага, че Омикрон няма да е последният вариант
Обновена: 3 фев 2022 09:45 | 3 фев 2022 09:45, Ния Христова
114
Проф. Витанов: Вървим добре, тази седмица ще се пречупи заболеваемостта
Снимка: БГНЕС
"Нещата вървят доста добре, бройката на новозаразени е голяма, но започва да спада. Тази седмица този тренд ще се пречупи. За да излезем от пика обаче трябва да се пречупят още два - заетостта на болничните легла - те още ще растат. Този на смъртността също трябва да се пречупи. Очаква се още 10 дни да се повишава броя на хоспитализираните". Това заяви в ефира на Нова тв математикът проф. Николай Витанов.
 
Според него в края на март нещата ще са други. 
 
"Заболеваемостта се очаква да се спаднала много под 5000 случая на ден и да се разглежда въпроса за отмяната на зеления сертификат. Смъртността да е доста под 1%, заетите легла пък да са под 300", уточни той.  
 
По думите му заетостта на COVID леглата е под контрол, а капацитетът е двойно повече от заетостта. 
Още по темата
 
"На 9000 регистрирани случая слагайте около 20 000 и ще получите реалното число. 10% от българскoто население се е срещало с Омикрон", поясни математикът.
 
Вирусологът проф. Радостина Александрова от своя страна посочи, че Омикрон има поне три подварианта - BA.1, BA.2 и BA.3.
 
"Разликата между тях е колкото между изходния и Aлфа варианта. BA.2 вероятно се разпространява по-добре от BA.1. Активното разпространение на коронавируса означава, че той продължава да се изменя. Вирусът не е изпробвал всичките си варианти и възможности", подчерта медикът. И добави, че имунитетът срещу коронавирусите не е продължителен, но добрият имунен отговор може да доведе до по-леко протичане. "Едва ли Омикрон ще е последният вариант", прогнозира проф. Александрова. Тя коментира и постоковид синдрома.
 
"Една част от преболедувалите впоследствие изпитват определени симптоми, а се появяват и нови. Това може да продължи с месеци. Има повече 200 възможни симптома - сред най-честите са задух, умора, проблеми с концентрацията. Вирусът се развива с по две мутации на месец", коментира вирусологът. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
14
 
! Отговори
Димитър Кетипов преди 2 години
В цяла Европа се увечличават заразените, ние тука за пречупване вече говорим... Първенци сме по всичко... Пълни смешници сте!
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, проф. Витанов, как ще коментирате собствената си прогноза отпреди няколко дни за петдесет хиляди заразени на ден (а преди това беше за над седемдесет хиляди)? Такива прогнози и аз мога да правя - нека.дърно гадаене е това! После българинът вярвал на гадатели и врачки! Ами те и учените, и експертите му такива!
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен40 Няма доживотен имунитет викаш. А имунитет за три месеца, на това ваксина ли му викаш?
52
1
 
11
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Нали омикрона беше 5 пъти по-заразен от другите варианти. Само в България не е. Тук дори природните закони не важат. А Витано плямпа това, което му наредят.
51
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двамата с Кантарджиев да не минахте на "водка"?
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирайте се!! Нали видяхте Кунчев с бустерна доза колко леко го изкара? Само три месеца тежко боледуване и вече е на крака. Колко по-леко от това?
49
1
 
7
 
! Отговори
DA преди 2 години
Не знам какво стана с глигана и люцерната?
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В интензивното има около 500 човека, които евентуално ще са жертвите в следващите дни и седмици. Защо не се анализират данните за годините и придружаващите болести на тези хора за да се направи стратегия за превенция....? Явно пoдлеците в управлението на държавата искат тази смъртност да не намалява...
47
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
некой знае ли как става работата с мутациите в клетката? вирусите влизат, разделят се всеки вирус на 4, после тези части се сек.суват...даам, инцест има там, не е обикновена работата, и после хоп- нови вирусчета с неясни гени, рутат клетката, излизат си ни лук яли ни лук мирисали и- айде на следващата "къщичка за удоволствия"...ползват ни телата за вирусни оргии значи...такива ми ти работи.
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този много дразни .Не мога да го нарека и *** дори .Звучи мило като за него ,все още няма дума за негоооо .Как спокойно говори ,че просто минаваме и все едно сме към края .Повече статии с него не желая да чета ,че ми иде да изпочупя всичко от яд като му чета бисерите .Дори 15годишните вече знаят ,че занапред ще е по зле .
45
0
 
1
 
! Отговори
Допълнението преди 2 години
До Анонимен33 ...и богаташи-феодали...
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
-----учил за Кундурджия, ама станал Кондуктор--------------в България е така от доста време...........
43
2
 
22
 
! Отговори
до 40 преди 2 години
Абе "умнико".... Кунчев, какво си спести, като месец и половина се възстановява........? Тези препарати не са панацея, а в много случаи даже поведоха хората да не се пазят и така ги убиха...
42
4
 
9
 
! Отговори
www преди 2 години
Радост само за Кирчо и Кокорчо, че няма пари за пенсии. А хората си отиват без време, имали си годинки напред, ама срещнали вируса и скоропостижно!
41
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Пикът в броя на новозаразените го минахме преди десетина дни. Пик в броя на починалите нямахме - броят им след Нова година е между 70 и 86 средно на ден за седем последователни дни. Нямаше и пик в общия брой на починалите в България по всякакви причини, който след Нова година е над 3000 починали на седмица при около 2000 в годините преди епидемията. Това е важно, защото половината починали от Ковид-19 ги регистрират като починали от нещо друго.
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доживотен имунитет нямало - хахахаха Ама няма и такъв дето трае по 3 месеца само. Хакай инжекциите и се моли!
39
1
 
10
 
! Отговори
www преди 2 години
по 90 човека умират на ден, и то само по официална статистика. А по селата, си умират без диагноза! Уморихте хората от противоречиви послания и простотия. Жалко!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Спарух от Берн вчера бяха пуснали снимка в нета само по парфюм и един голям гроздак, криещ мишлето... Гоуем...
37
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако управляващите мoшеници наистина искаха по-малка смъртност... трябваше да анализират статистиката на жертвите и да направят стратегия за превенция на определени групи хора вместо да тормозят абсолютно всички с мерки, сертификати и "ваксини"...
36
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе още ли не сте разбрали, че доживотен имунитет няма! Какво значи "да премине през всички"? Може да преминава през всички много много пъти. Рискуваш тежко заболяване абсолютно безсмислено. Ваксинирай се, да си спестиш проблемите. Иначе всяка година, х 3 пъти можеш да го минаваш. А последствията? Уврежданията? Тромбите? Ама много сте глупави!