Проф. Витанов: Вървим добре, тази седмица ще се пречупи заболеваемостта

Проф. Александрова предполага, че Омикрон няма да е последният вариант
Обновена: 3 фев 2022 09:45 | 3 фев 2022 09:45, Ния Христова
114
Проф. Витанов: Вървим добре, тази седмица ще се пречупи заболеваемостта
Снимка: БГНЕС
"Нещата вървят доста добре, бройката на новозаразени е голяма, но започва да спада. Тази седмица този тренд ще се пречупи. За да излезем от пика обаче трябва да се пречупят още два - заетостта на болничните легла - те още ще растат. Този на смъртността също трябва да се пречупи. Очаква се още 10 дни да се повишава броя на хоспитализираните". Това заяви в ефира на Нова тв математикът проф. Николай Витанов.
 
Според него в края на март нещата ще са други. 
 
"Заболеваемостта се очаква да се спаднала много под 5000 случая на ден и да се разглежда въпроса за отмяната на зеления сертификат. Смъртността да е доста под 1%, заетите легла пък да са под 300", уточни той.  
 
По думите му заетостта на COVID леглата е под контрол, а капацитетът е двойно повече от заетостта. 
Още по темата
 
"На 9000 регистрирани случая слагайте около 20 000 и ще получите реалното число. 10% от българскoто население се е срещало с Омикрон", поясни математикът.
 
Вирусологът проф. Радостина Александрова от своя страна посочи, че Омикрон има поне три подварианта - BA.1, BA.2 и BA.3.
 
"Разликата между тях е колкото между изходния и Aлфа варианта. BA.2 вероятно се разпространява по-добре от BA.1. Активното разпространение на коронавируса означава, че той продължава да се изменя. Вирусът не е изпробвал всичките си варианти и възможности", подчерта медикът. И добави, че имунитетът срещу коронавирусите не е продължителен, но добрият имунен отговор може да доведе до по-леко протичане. "Едва ли Омикрон ще е последният вариант", прогнозира проф. Александрова. Тя коментира и постоковид синдрома.
 
"Една част от преболедувалите впоследствие изпитват определени симптоми, а се появяват и нови. Това може да продължи с месеци. Има повече 200 възможни симптома - сред най-честите са задух, умора, проблеми с концентрацията. Вирусът се развива с по две мутации на месец", коментира вирусологът. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оратори и анализатори колкото искаш обаче да ходят в други телевизии които да забранени захдеца
14
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АБСОЛЮТНО ИМ СЕ ПЛАЩА ДА ОБЛЪЧВАТ НАСЕЛЕНИЕТО И СЕ НАГОВАРЯТ ПРЕДВАРИТЕЛНО КАКВО ДА ПЛЕЩЯТ!! ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ВАКСА ГРУПА СА!
13
2
 
22
 
! Отговори
О преди 2 години
Цялото семейство сме с Корони нямаше да разберем ,ако един от нас не беше си направил тест.И тримата сме без симптоми без болка .Дано всички болни да го изкарат леко.
12
1
 
6
 
! Отговори
до Котарак преди 2 години
Ми не ги гледай Нова бе! аз не ги гледам от години!
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОРЕДНИТЕ КОН'НКТУРНИ ИЗКАЗВАНИЯ. вИЖДАТ,Ч Е НИ СЕ СВЪРШИ ТЪРПИЛОТО И ЛЕКО РАЗХЛАБВАТ ХВАТКАТА.
10
4
 
13
 
! Отговори
аааа МОЖЕЛО! преди 2 години
ВИДХТЕ КОНВОЯ НА СВОБОДАТА И СМЕНИХТЕ ПЛОЧАТА...
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ли беше индивида, който ни плашеше, че в края на Януари ще има по 70 хиляди заразени??? Защо медиите продължавате да давате гласност на такива некадърници, които доказано нищо не познават...
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Следва пик на пост ковид синдромите." - той пикът на бустерираните отдавна започна - 3х сърдечно-съдови, 10х неврологични, онкологии и т.н.
7
11
 
6
 
! Отговори
До хихихихи преди 2 години
Циркът е в твоята глава. За умрелите от това и техните близки, както и хората, които с месеци имат после здравословни проблеми е друго.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говорите така все едно играете на карти или зарове.Телевизиите ви дават гласност и ето как манипулирате хората.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяха, че българинът няма да се набоде каквито и цифри да му покажат и че най-много някоя бесилка да си изпросяят... и сега връщат назад... да видим какво ще последва.
4
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги, точен Витанов!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следва пик на пост ковид синдромите. Пик на преболедувалите припадащи пред регистратурите. Следва друг пик, за който никой не е подготвен. А дано да греша, но и моите математически моделчета се оказват достатъчно точни. Но наистина искам да греша, честно.
2
4
 
28
 
! Отговори
Котарак преди 2 години
Вярвам, че е така, обаче тъпите журналисти от Нова ТВ непрекъанато нагнетяват напрежение. Лилия Мустакова като чете сутрин данните, сякаш съобщава за трета световна война.
1
7
 
24
 
! Отговори
хихихихи преди 2 години
Три години цирк...