COVID нанесъл над 7 млрд. евро загуби на европейския футбол

88% са спаднали приходите от продажбата на билети
4 фев 2022 22:15, Анисия Иванова
13
COVID нанесъл над 7 млрд. евро загуби на европейския футбол
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският футбол ще остане „устойчив, стабилен и обединен“ през 2022, въпреки че пандемията от Covid-19 вече е нанесла щети на отборите от 7 милиарда евро, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин, предава BBC.

Разходите за клубовете за двата сезона между 2019 и 2021 година са посочени в доклад на Football Landscape.

Той анализира женските и мъжките отбори в Европа в период, в който приходите им се сринаха от мачове пред празни трибуни, промени в календара на срещите и телевизионните права. Чеферин описва някои от цифрите като „отрезвяващи“.

УЕФА казва, че очакваните загуби за отборите от първите дивизии на европейските първенства през 2021 са 4 млрд. евро, което е повече от 2020, когато загубите бяха от 3 млрд. Повечето от тези загуби се дължат на липсата на приходи от продажба на билети, които са спаднали с 88%, защото много от стадионите на континента бяха затворени за публика.  

Според изчисления още 900 млн. евро са били върнати като компенсации на телевизионните оператори, а загубите на приходи търговска дейност и спонсори възлизат на 1,7 млрд. евро

Още ключови данни за приходите:

Заплатите на играчите във „водещите“ клубове се увеличиха с 2% до 11,9 милиарда евро през двете години въпреки срива на приходите.

От общия доход 91% се падат на заплатите на играчите, трансферните разходи и заплатите на персонала, спрямо 66% през 2019 година

Английските клубове представляват приблизително 27% от глобалната трансферна дейност, 34% от глобалните трансферни разходи и 20% от глобалните трансферни приходи.

Чеферин обаче смята, че има причини за отпмизъм, след като феновете започнаха да се връщат (в различна степен) на стадионите и кампанията 2020-21 приключи навреме, въпреки че остава заплахата от провеждане на Световно първенство на две години. УЕФА води опозицията срещу тази идея.

Миналия април 12 клуба се опитаха да формират отделна Европейска суперлига, но плановете пропаднаха едва 2 дни по-късно.

„Един урок от последните две години е, че европейският футбол може да преодолее екзистенциални предизвикателства като пандемията само като покажем солидарност и работи съвместно“, каза Чеферин.

„Този доклад предоставя отрезвяващи подробности за предизвикателствата след пандемията, които ни очакват. Но независимо дали пандемията ще остане или си отиде, европейският футбол ще остане „устойчив, стабилен и обединен“ през 2022г.“

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Егати пичовете преди 2 години
И някои от тях се пазарят за по-големи заплати... не само, че вече са напълнили гуште от предишни години, ами и данъци укриват...
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9....и ти си част от стадото. Освен ако не притежаваш контролният пакет на Тесла или Фейсбук, но се съмнявам да е така.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големо важно. Жалко че Роналдо ще си купи тая година само едно Бугати. Ама криза е все пак.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ковид 1984, а фашиските мерки и ограничаването на основните права и свободи на стадото.
6
1
 
2
 
! Отговори
Grom преди 2 години
Бълха ги ухапала :D
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултатите са на лице - вижте какво е положението на Барселона, две години яко затъване и прокопаха дъното
4
0
 
6
 
! Отговори
Чобана преди 2 години
Ами защото моделът е сбъркан! Да са заделяли през годините ,те се уляха да перат пари сега ревът за загуби. Еми не взимайте футболисти ,заделяйте през годините да имате резерв. Само печаливши дружества трябва ,какви да Тея Барса и Реал с по милиарди заеми. Сбъркан модел !
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без футбол света ще оцелее, но без храна, вода, светлина, топлина, няма да го бъде. Представете си света без ток, всичко замира.името
2
1
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Така е, събувайте гащите и да продължаваме да се гъзим на фармацефтите. Тогава не 7, а над 70 ще са загубите, ама оФцете сме си ние, че ги търпим.Браво на шофьорите в Канада , вече трета седмица не се отказват от протеста. Дано да има положителен за тях резултат .
1
1
 
8
 
! Отговори
Даа преди 2 години
7 млрд. а и за други брандове? А колко печалба в сметките на някои ииидиоти?