Д-р Бацелова: Ваксинираните са предпазени от тежко боледуване от Омикрон

Все още не се знае дали новият вариант е по-опасен, уточни епидемиологът
7 фев 2022 13:53, Петя Славова
261

България се намира в петата вълна на коронавируса. Макар че повечето случаи са от Омикрон, още има и заразени с Делта варианта, а стана ясно съвсем скоро, че у нас е регистриран и подварианта на Омикрон.

"Все още предстои да се определя дали новият подвариант на Омикрон е по-опасен от гледна точка на по-тежко преболедуване. Знаем, че е доста заразен. Той беше засечен в Южна Африка и в Индия първоначално. След това стигна до САЩ и Великобритания. В Дания доказаха учените, че в първите седмици на януари представляваше 45% от новите случаи на COVID-19", посочи епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Тя уточни, че тепърва предстои да се определи дали подвариантът ще заобикаля имунния ни отговор.

"Очакванията са ваксинираните, особено тези с бустерните дози, да не боледуват тежко и да бъдат предпазени от смърт и тежки усложнения", подчерта епидемиологът.

Когато преминава през повече хора от различни раси един вариант на коронавируса, той има възможност да се променя, уточни д-р Бацелова.

"Не всяка нова промяна оказва влияние върху патогенността и това колко е заразен. Най-голямо притеснение е да нямаме изцяло нов щам, който категорично да заобикаля имунния отговор и да трябва нова ваксина срещу него", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Епидемиологът изтъкна, че няма категорични данни дали подвариантите са по-опасни за някоя определена група, но притесненията са свързани с това, че ще могат по-лесно да заразяват и разболяват немалък брой деца и възрастни.

Д-р Бацелова посочи, че като изследване няма възможност на базата на антителата да знаем от кой вариант сме боледували.

"Виждаме държави, в които отпадат мерките, но те са с огромен процент ваксинирано население. Ние не можем да се причислим към тези страни. В България винаги има риск, когато децата тръгват на училище, поради факта, че много малко от тях носят маски в клас, както и това, че много нисък процент от децата са ваксинирани. Имаме едни безопасни, ефективни ваксини, но повечето ни деца са неимунизирани", добави епидемиологът.

Според нея COVID-19 ще се превърне в сезонно респираторно заболяване и ще бъде необходимо да носим маски в определени периоди и да си поставяме сезонни ваксини всяка година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък си чакам подподвподвида на Омирконе +++
184
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива докторки ме възбуждат . Езикът ми ше бъде около 13 минути между задните и полукълба.... Обаче си оставаш чикиджидрус небесен!:))))))))
183
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ваксинираниса под риск от заразяване и умиране защо не казвате истината всички ваксинирани ще умрат товае цялата истина
182
1
 
9
 
! Отговори
Срам! преди 2 години
Петниш хубавото си ме дофтор Бацилова!
181
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Омикронът вилнееше в Южна и Северна Африка, Индия, ФАЩ, Великобритания, Дания и пр. Засили се и тръгна към Северна Корея... Там му счупиха зъбките и го разстреляха със зенитки с голям калибър. Изводът - *** са лошави и тоталитаристи.
180
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЗет ми скоро си сложи 3-та доза и след броени дни вируса го хвана. Има силна суха кашлица,отпадналост но започна да се оправя лека полека. Тия ваксини не ми ги хвалете.
179
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Jenn после се ожени и роди близнаци момчета и двете с едни светли сини очи. Явно такива са и гените имат Irish mix. Не е типично а имах една позната Lauren чете се Лоран беше също брюнетка а дъщеря и със сини очи. Тук са със смесени гени, като изключим мексиканците и черните. Там изненади няма - църно та църно. Взимайте жени с красиви розови котета, с малки усни, защото аз държа пичето да е прибрано и красиво. Иначе за къкво ми е да я пращам на корекции да е подрязват.
178
1
 
14
 
! Отговори
Факти преди 2 години
Съседът ми се ваксиниране миналата седмица и спечели петица от тотото. Вуйчо ми от Павликени не се ваксинира и му спряха тока. Излязоха му хемороиди.
177
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая докторка не е в час. Значи ако ваксините предпазваха от тежко боледуване от Омикроня Фарма мафията от САЩ нямаше в момента да разработва ваксини специално за Омикроня.
176
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная за тежестта ,но в нашата фирма ваксинирани боледуват вече втори път.
175
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заглавието и подзаглавието има две тотално противоречащи си тези, а са изказани от един и същ човек.... ваксината пази от тежко преболедуване на Омикрон, за който обаче въпросната не знае дали се кара тежко без значение дали е ваксиниран или не е пациентът. Тоест това е като - "Исках да гласувам, ама нямах желание". Ударете я по главата тая. Аман от празнословие и подвеждане на хората! От нищо не пазят тия вакси, видяхме ги и UK, видяхме ги и холандците, израелците. Статистиката у нас е фейк.
174
1
 
9
 
! Отговори
Ямболски имбацил преди 2 години
Аз съм мъжът на Д-р Бацилова!...Внимавайте,т е таен агент на Омикрон,Сатирикон,Стопкон!!!!!
173
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох някъде, че бюджета за наука бил орязан. Подкрепям напълно! Ако колективно ще се правят всички на улави, няма никакъв смисъл. И без друго ни "лекуват" по телефона или с инструкции по интернет от Брюксел и Вашингтон.
172
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брат ми се ваксинира лятото... Миналата седмица се зарази и се самоизолира... Болки в мускулите и два дни температура... отпадналост около седмица. "Ваксините" не са ефикасни... Затова умират и голям брой ваксинирани...
171
2
 
11
 
! Отговори
наДОКТОР БАЦИЛОВА преди 2 години
нА ДОКТОР БАЦИЛОВЕ ДЕДО СЪМ И , КАЗВАМ СЕ ДЪРТИЯ БАЦИЛ , ЕДНО ВРЕМЕ КАТО БЕШЕ МАЛКА ДОКТОРКА , Я ЗАПИСАХМЕ В МАКЕДОНИЯ ПЛАТЕНО Е ТУКА НЕ МОЖЕШЕ ДА ИЗКЛАСИ , ТАКА СЛЕД ГОДИНИ И ХИЛЯДИ ЕВРО УСПЯХМЕ ДА КУПИМ ДИПЛОМА НА ВНУЧКАТА МИ БАЦИЛОВА , СЕГА МНОГО СЕ ГОРДЕЯ С НЕЯ ПОЛУЧАВА МНОГО ПАРИ КАТО РЕКЛАМНО ЛИЦЕ НА АНАЛНИ ВАКСИНИ ПРОТИВ ВЕНЕРИЧЕСКИ БОЛЕСТИ !! АЗ СЪМ ЕДИН ГОРД ДЯДО БАЦИЛ !!!
170
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Късно е за тази реклама... Тази вълна ще отмине, докато някой реши да се ваксинира...
169
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но не са предпазени от тромби и инфаркт. Ще ги видим на пролет. Дано греша.
168
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Jennifer беше брюнетка с лунички - Странно. Не беше свикнала и и беше странно как шота да е Не е на лицето и. Много обичаше да и слапвам пичето силно. Аз и бия шамар а тя вика по-силно а мене ме е страх там да и бия силен шамар. Като и напълних бузките ме пита - сега какво да правя да гълтам или да го плюя. Кажи ми вика какво да правя. Чиста американка искаше да ходим на кино и да ставаме гаджета. Аз съм свикнал първо да ходим и после да си лягаме а не обратното.
167
0
 
34
 
! Отговори
Я пак? преди 2 години
Време е да се спре с тази идиоттия! Преболедувах Делта, ваксинирах се, 2 месеца по-късно боледувам от Омникрон! При делта загубих вкус и мирис, при Омникрон гласа си! Нито боледувам по-леко, нито по-кратко! В моя случай мога съвсем чистосърдечно да заключа: ваксните НЕ РАБОТЯТ! И както стана модерно с България: всеки сами преценява! Аз прключих стехните бъркочи и лайнянании течности! Да си ги набиват те! ФАШИСТИ!
166
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХристовКъде го тоя пункт за ваксинация с огромна опашка? Последните 14 дни дневно са по около 8000 човека за цялата страна при 30000 преди. Вчера са 1200. Това са примерно по 10 човека дневно на пункт средно да минават в цялата страна. Хората вече тотално отказаха да се ваксинират. Същото е в Австрия, Израел заради това премахнаха сертификата(Почти никой не си е бил 4та доза, а валидността на 3та изтича вече масово.).