Д-р Бацелова: Ваксинираните са предпазени от тежко боледуване от Омикрон

Все още не се знае дали новият вариант е по-опасен, уточни епидемиологът
7 фев 2022 13:53, Петя Славова
261

България се намира в петата вълна на коронавируса. Макар че повечето случаи са от Омикрон, още има и заразени с Делта варианта, а стана ясно съвсем скоро, че у нас е регистриран и подварианта на Омикрон.

"Все още предстои да се определя дали новият подвариант на Омикрон е по-опасен от гледна точка на по-тежко преболедуване. Знаем, че е доста заразен. Той беше засечен в Южна Африка и в Индия първоначално. След това стигна до САЩ и Великобритания. В Дания доказаха учените, че в първите седмици на януари представляваше 45% от новите случаи на COVID-19", посочи епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Тя уточни, че тепърва предстои да се определи дали подвариантът ще заобикаля имунния ни отговор.

"Очакванията са ваксинираните, особено тези с бустерните дози, да не боледуват тежко и да бъдат предпазени от смърт и тежки усложнения", подчерта епидемиологът.

Когато преминава през повече хора от различни раси един вариант на коронавируса, той има възможност да се променя, уточни д-р Бацелова.

"Не всяка нова промяна оказва влияние върху патогенността и това колко е заразен. Най-голямо притеснение е да нямаме изцяло нов щам, който категорично да заобикаля имунния отговор и да трябва нова ваксина срещу него", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Епидемиологът изтъкна, че няма категорични данни дали подвариантите са по-опасни за някоя определена група, но притесненията са свързани с това, че ще могат по-лесно да заразяват и разболяват немалък брой деца и възрастни.

Д-р Бацелова посочи, че като изследване няма възможност на базата на антителата да знаем от кой вариант сме боледували.

"Виждаме държави, в които отпадат мерките, но те са с огромен процент ваксинирано население. Ние не можем да се причислим към тези страни. В България винаги има риск, когато децата тръгват на училище, поради факта, че много малко от тях носят маски в клас, както и това, че много нисък процент от децата са ваксинирани. Имаме едни безопасни, ефективни ваксини, но повечето ни деца са неимунизирани", добави епидемиологът.

Според нея COVID-19 ще се превърне в сезонно респираторно заболяване и ще бъде необходимо да носим маски в определени периоди и да си поставяме сезонни ваксини всяка година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
28
 
! Отговори
размисъл преди 2 години
Спрете се бре хора, не се ли усещате,че темата с ваксините е само да ни отвличат вниманието от високите цени!В магазина никой не ви пита ваксинирани ли сте.За никого няма отстъпки!
164
4
 
8
 
! Отговори
Инж. Чукачев преди 2 години
Такива докторки ме възбуждат . Езикът ми ше бъде около 13 минути между задните и полукълба
163
4
 
6
 
! Отговори
Васил преди 2 години
До До 159Ако си избираш лекарите по външния им вид, нека късметът бъде с теб!ПС: Поради тази народо-психология, някак все си избирахме плешиви глави за "лидери". Радвам се, че с Петков тази тенденция се прекъсна, и се надявам за вбъдеще да не е определящо дали си батка или не.
162
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Attention whore.Корекциите показват комплексите и.
161
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бацилова не ми е приятна на външен вид, куха лейка е и е изрусена. Понеже някой имат мераци да я таковат. Жена ми е истинска та даже и космите на катеричката са и руси. Обичам да и ям котето но това се заплаща приятели. Като искаш бяло ще си платиш. Брюнетките са добри съпруги но по-бързо омръзват. Взимайте жени с най-бялата кожа ако може да избирате. Аз лично харесвам redheads но не съм имал. Най-палава мие била Jennifer от Калифорния. Натисна стопа в асансьора 5 минути след като се запознахме
160
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесното свърши Блонди. Ще трябва да упражняваш честен труд в затвора. За там боя за коса няма да ти трябва.
159
0
 
27
 
! Отговори
Forever преди 2 години
Като сте толкова загрижени за здравето на хората, защо не давате например инсулина безплатно, а за ваксината не искате нито един лев. Нещо което е безплатно винаги ме съмнява.
158
0
 
8
 
! Отговори
Христов преди 2 години
повервах ти, пиша от един пункт за ваксинация, много голяма опашка, дано да успея...
157
0
 
3
 
! Отговори
Бацни ме, бацни... преди 2 години
...ако те лажа,... бацни ме, бацни, като ти докажа,.... срце, и раамо мойе, буду-будут тво-ооо-йи-ее... Весна Змиянац, в НДК, тръгна между публиката, и бех й настъпал роклята..., добрече едно бодигарче *** лашна и ми спаси живота- койче ми верва чее било неволно?
156
0
 
9
 
! Отговори
clown world преди 2 години
До 162 Лично аз вярвам на разказите от първо лице на тежко увредени израелци. Ето 1-часово видео: https://vaxtestimonies.org/en/
155
21
 
1
 
! Отговори
Христов преди 2 години
Българи, бъдете интелигентни и се вслушвайте в съветите на компетентните! А от личен опит - аз съм с бустерна доза, прихванах Омикрон но се разминах само с лека хрема, дразнене в гърлото и лека температура от 37,5-6 за 2 дни. Съседа е не ваксиниран и се спомина уж само от пневмония ...
154
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Бацелова - "Ваксинираните са предпазени от тежко боледуване от омикрон.". Израел- директорът на ковид отделението на голяма болница в показания пред министерски съвет и по телевизията(Канал 13) - Ваксината "няма никакво значение по отношение на тежкото заболяване", казва проф. Яков Джерис. Твърди, че 80% от пациентите в ковид отделението са ТРОЙНО ВАКСИНИРАНИ. търсене: israel national news serious covid cases fully vaccinated На кой да вярваме? Или пък статистиките на УК и т.н.?
153
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеха да обръщат палачинката, на практика тая така наречена докторска казва че ваксините не предпазват от нищо.
152
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая кака май си е инжектирала ваксината в устата...за реклама:)))))))))....За нея не знам но се вижда даже и от Космоса с колко пипе разполога българския редови потурест ***!:))))
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мамина сладка докторка ! На бати сладураната ! Как ще я бати "инжиктира " та ще полети в небесата от щастие...Бати първо трябва да се откаже от БКП чикидрусането, което го ограбва ментално и "трикотажно"!:)))))))))))
150
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В държави с огромен брой,, ваксинирано'' население мерките отпадат за да не ги разкрият и да ги погнат хората с камъни по улиците.
149
2
 
20
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Сега я загледах каката, то имонологично червило, то епидемиологичен поглед, то вакси прическа, а един приятел се кълнеше, че Камас-утра не работела вече.
148
2
 
24
 
! Отговори
До Хехе преди 2 години
"Тая кака май си е инжектирала ваксината в устата...за реклама" - - - А, там има и пети бустер даже.
147
1
 
21
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Как само разпънаха заглавието на статията на главната страница, за да скрият дж_уките на докторката. Хахахахаха.
146
2
 
29
 
! Отговори
era преди 2 години
тази трябваше да напълни още малко джуките преди да я пуснат по телевизията да ръси мантрите