Проф. Александрова: Новият Омикрон дава предимство на вируса

Няма данни да протича по-тежко, обясни вирусологът
7 фев 2022 09:03, Петя Славова
100
Проф. Александрова: Новият Омикрон дава предимство на вируса
Снимка: БГНЕС

По първоначални данни новият подвариант на Омикрон - BA.2, дава предимство на вируса и в обществото изпреварва класическия Омикрон, като се предава с около 30 на сто по-добре в домакинството. Това обясни пред БНР вирусологът проф. Радостина Александрова.

Още по темата

Към момента няма данни за по-тежко протичане и по-висока смъртност на новия подвариант. Той се разпространява доста добре в Дания, Великобритания, Индия, посочи тя.

Специалистът допълни, че никой от нас не може да си прави илюзии - нито преболедували, нито ваксинирани, смята вирусологът. "На практика никой не е застрахован от инфекция.", коментира проф. Александрова.

Според нея, поставянето на бустерна доза намалява с 92 на сто риска от болнично лечение.

Между юни и октомври коронавирусите се разпространяват по-слабо, припомни специалистът.

В един момент пандемията ще отшуми, но точно кога ще чуем тази новина, все още не знаем, каза проф. Александрова.

Успокояването на пандемията няма да стане едновременно във всички държави, предупреждават експертите. Според вирусолога, ще има "периодични припламвания, угасвания, огнища". Проф. Александрова уточни, че настоящият коронавирус ще си остане с нас.

"Той показва, че изключително добре успява да намери уязвимите хора. Дали ще бъдем в пика на вълната, или ще бъде по-спокойно, този вирус ще продължи да циркулира."

Специалистът уточни, че са в ход различни проучвания за постковид синдрома при различните варианти на коронавируса. Най-голямото проучване е сред 48 000 преболедували. "Най-честите са умора, задух и т.нар. мозъчна мъгла. Това се среща и при млади хора."

Поне за момента, според думите й - няма връзка между тежестта на протичане на самото заболяване и постковид синдромите. Според нея ваксината намалява риска от постковид усложнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Бау Не спори с про ст човек като Бау. Ще те свали на неговто ниво и ще те победи с про стотията си.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех, къде отиде добрият стар класически ковид. Вече и разновидността на разновидността му на разновидността му има разновидност. Ваксърите, вашата ваксина пази ли от тези разновидности или ще трябва да си биете 56-валентна ваксина, демек 56 ваксини в едно?
78
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Кога ще излезе дизеловата версия на вирусчето?И гледайте да бъде с повечко кончета под капака,че да бягаме по-бързо от неправилните вируси,а те както знаем са мноого опасни.
77
1
 
2
 
! Отговори
ВРЕДИШ, професОрице? преди 2 години
Няма грешка, по комшийски братско-српски "вредиш" значи заслужаваш ! Така и така, вече съм почнала, да я искарам до края, А? ...Айде тогава : Вреедиш, да испием све що иимам,...вредииш, кафану да- демолирам...не мой да ме прЕжалииш, таако лаакооо, ....срце ми е пуно боле, како е и твоо-оий-ее-еее.. позна ли ме, баба Тодорка, от с. Долнагрешница, обл. Кюстън.... Майстора, почнА да ме рецува, ама я му избегАх от собата ....
76
2
 
7
 
! Отговори
Много заразен преди 2 години
Да странно, уж първия омиккрон бил толкова мноооого заразен, че ако сте в едно домакинство - няма как да не се скриете без да се заразите. Сега този Омикрон ВА.2 бил още по-заразен от мнооого заразния ... Сигурно понеже е толкова по-заразен, като вече сме се заразили, докато сме заразени ще започнем да се заразяваме още веднъж и трети.... .... Така че да тичаме за 3-4-5-та... игла... А?
75
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
( омикрон- В2) ! Разбирате ли за каква измама става на въпрос ? Утре ще има В3 и т. н.
74
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати мъглявата статия. Единия давал предимство на другия; нямало данни за еди какво си; никой не можело да се чувства сигурен; в ход били различни проучвания.... Тц-тц-тц, колкото повече се върви към приключване на т.нар. пандимия, толкова по абстрактни и пълни с алабализми ще бъдат публикациите. Защото тепърва ще се задават истински въпроси и търсят отговори за тези последни две години.
73
2
 
4
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
Ами и тоя който те наел да тро-лиш е г-лу-пав като теб, парите му хвърчат на вятъра. И това ли трябва да ти пояснявам? :)
72
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся като дойде О`камион и сички ше ви помете: професури, докторя, математици, разбирачи и пр ***
71
2
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До До Бау еми, аз ако съм глупав няма да мога да работя професията си. Интересно за какво съм платен? Да се подигравам ли ? :D И пак споря с тийнейджър. Трябва да спра ...
70
3
 
8
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
Не знам колко си образован, но ако си, то просто доказваш, че да си "образован" не означава задължително да си "интелигентен". Едното изисква капацитет за зубрене, а второто капацитет за мислене. На теб второто ти липсва. Или просто си платен ***, ама и в тая работа не се представяш убедително :)
69
10
 
1
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До До Бау и мен не ми се четат глупостите на необразован бухал, ама нямам избор :D
68
2
 
13
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
Даже не те чета. Директно ти бия минус. За две години съм те разбрал какъв кърлеж си.
67
2
 
18
 
! Отговори
До Бау преди 2 години
Изобщо не ни дреме с колко бустера си и жив ли си здрав ли си. Просто не искаме да ни занимаваш с личните си изобри и да ни ги навираш както едва ли не някакво постижение или доказателство за интелигентност.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До здравето е богатство И аз бях в подобно състояние. Отминава, след това няма и да си спомняш за него. Горе главата!!!
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бay Няколко дъски са ти се разхлопали, моето момче :)))
64
0
 
1
 
! Отговори
Ай, нов висоролог преди 2 години
До АнонименНали ти обясняват, ако си със здрава имунна система, т.е. нещо като пришълецът, тогава не се плаши..., ама де всички да бяхме като него...
63
0
 
1
 
! Отговори
Дин Дзън преди 2 години
Плеви корона плеви :)
62
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом протича леко, оставете хората да се заразят, всички! И след това имаме не стаден, а 100%-ов имунитет! Нещо като де би лит е, но 100%-ово. Бабчето няма ли внуци или внучки, питам за един приятел!
61
20
 
6
 
! Отговори
Бay преди 2 години
най-забавно е как *** се възмущава, че съм с бустер и помпи минуса :D Аз ще умра бе глупита, не вие :D