Проф. Александрова: Новият Омикрон дава предимство на вируса

Няма данни да протича по-тежко, обясни вирусологът
7 фев 2022 09:03, Петя Славова
100
Проф. Александрова: Новият Омикрон дава предимство на вируса
Снимка: БГНЕС

По първоначални данни новият подвариант на Омикрон - BA.2, дава предимство на вируса и в обществото изпреварва класическия Омикрон, като се предава с около 30 на сто по-добре в домакинството. Това обясни пред БНР вирусологът проф. Радостина Александрова.

Още по темата

Към момента няма данни за по-тежко протичане и по-висока смъртност на новия подвариант. Той се разпространява доста добре в Дания, Великобритания, Индия, посочи тя.

Специалистът допълни, че никой от нас не може да си прави илюзии - нито преболедували, нито ваксинирани, смята вирусологът. "На практика никой не е застрахован от инфекция.", коментира проф. Александрова.

Според нея, поставянето на бустерна доза намалява с 92 на сто риска от болнично лечение.

Между юни и октомври коронавирусите се разпространяват по-слабо, припомни специалистът.

В един момент пандемията ще отшуми, но точно кога ще чуем тази новина, все още не знаем, каза проф. Александрова.

Успокояването на пандемията няма да стане едновременно във всички държави, предупреждават експертите. Според вирусолога, ще има "периодични припламвания, угасвания, огнища". Проф. Александрова уточни, че настоящият коронавирус ще си остане с нас.

"Той показва, че изключително добре успява да намери уязвимите хора. Дали ще бъдем в пика на вълната, или ще бъде по-спокойно, този вирус ще продължи да циркулира."

Специалистът уточни, че са в ход различни проучвания за постковид синдрома при различните варианти на коронавируса. Най-голямото проучване е сред 48 000 преболедували. "Най-честите са умора, задух и т.нар. мозъчна мъгла. Това се среща и при млади хора."

Поне за момента, според думите й - няма връзка между тежестта на протичане на самото заболяване и постковид синдромите. Според нея ваксината намалява риска от постковид усложнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
32
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Защо пък точно 92 % се намалява възможноста за заболяване след бустер ? на базата на какво клинично проучмане се основава това твърдение ? По мое наблюдение, познавам точно двама души с бустер и точно те в момента са болни на легло с висока температура.Всичко истанали около мен изкараха новия вариант като лек грип. Защо у да попитам, бустерираните ми познати го карат тежко. Да споделя, че те са млади хара около 30 г.
39
0
 
7
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Не си вникнал в тезата ми. Иначе сме от един лагер. Мисълта ми беше, че само отговорите "да" или "не" са ИЗОБЩО валидни. Но тъй като "не" е вече напълно обречена теза, клакьорите не казват просто "да", а се опитват да ни манипулират с напълно недоказауемото твърдение, че отговорът е "да, ама в по-малка степен да", което е абсолютна тъпотия. Както един колега викаше, няма има само бременна и небременна жена. Няма "по-малко" или "повече" бременна
38
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По тоя повод върнете всички в клас, че да дадете не само предимство на вируса, направо магистрала да му построите. Какво не разбраха тия в МЗ? Не осъзнават ли, че големите вълни съвпадат с присъственото на учениците? Сега дедовците ще откачат да ми кликат минуси, но фактите са си факти.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази се изходи, а днес математик няма ли да има с прогноза за 700 000 към средата на седмицата? Факера гледай пак бързо да го изтриеш!!!!
36
0
 
30
 
! Отговори
Лекарство О'Кам преди 2 години
Ще дадем предимство само на новият щам О' Камион!. Лекува успешно платени Ковид вредители и насилници. Щади само обикновените хора.
35
1
 
11
 
! Отговори
Гъз преди 2 години
Два пъти карах корона или грип най вероятно. Как не написахте на един човек поне кой вариант корона боледува. Маменцетови
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професори. Това да не е тенис. Предимство в домакинството. И като никой не е застрахован оти е тоз зор да се бодем. А да... да го прекараме леко, та барем не ни се наложи да опрем до дохторчетата убийци.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ЦвинкЯ доверие да нямате. Плащат й и не събира в кадър.
32
0
 
20
 
! Отговори
Гъз преди 2 години
Ало бе, българия няма техника за откриване на нови вируси, кви мутанти , кви 5 уева?!
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е само в домакинството, що носим маски в градския транспорт и по магазините?
30
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
едно е ясно - прага на търпение на човека е максимум 2 години, от там на татък всичко което е извън нормалното... природното, става гнусно, скучно и спира да му се обръща внимание
29
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е какво мислят по въпроса вирусолозите в Отава?
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джаба.По-малко да плюска!
27
12
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
Може ваксиниран да пренася вируса. Не го ли разбра? Толкова години училище, две години пандемия. Жената го каза 92 %. Чети от там нататък, ако не ти се чете.
26
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"о първоначални данни новият подвариант на Омикрон - BA.2, дава предимство на вируса и в обществото изпреварва класическия Омикрон, като се предава с около 30 на сто по-добре в домакинството. Това обясни вирусологът проф. Радостина Александрова.".........Тая буквално не може да си следи мисълта. Такива прУфесори от соца които сами не си разбират какво говорят са ми любими............ХА-ХА-ХА
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според нея, поставянето на бустерна доза намалява с 92 на сто риска от болнично лечение." //////Това може и да е така, но какъв е самият риск от болнично лечение? 10% , 5% , 1% ? Аз например боледувах два пъти: двете ми инфекцоо се случиха в разстояние на 13-14 месеца, мога да кажа, че го карах съвсем леко , особено втория път, но мен ме няма в статистиката - и двата пъти си правих сам домашен тест. Сега кой се наема да каже какъв е общия прой заболели, че да смятаме какъв е % хоспитализации?
24
0
 
21
 
! Отговори
неудобни въпроси преди 2 години
"Специалистът допълни, че никой от нас не може да си прави илюзии - нито преболедували, нито ваксинирани, смята вирусологът." Е като смята така, това как обяснява нуждата от т.нар. "зелен сертификат"? Освен това, професорката си противоречи - като не можем да си правим илюзии, защо "бустерът" ни предпазва над 90%???
23
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабето намеква, че във ваксинирана Дания, вируса е мутирам до В2. С което пак негласно доказва, че вируса мутира при ваксинираните.
22
0
 
15
 
! Отговори
прУфесУркЪ платена преди 2 години
Тази да вземе да прочете истинските данни, доклади, проучвания и разработки на истинските лекари за състава и последиците от отровите. 5, 5 млн жертви до сега и 836 000 осакатени невинни хора.
21
1
 
26
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Дават им трибуна защото послушно и безкритично повтарят дословно каквото са инструктирани. Тезите им дори не си правят труда да ги аргументират с доказателства. "Експертите считат", "Категорично се доказа" ей такава е цялата пропаганда. Например въпросът "Може ли и ваксиниран да пренася вируса" има САМО 2 подлещажи на проверка отговора "Да" или "Не". Но това не пречи да слушаме просотии, че ваксинираните заразявали с 60% по малко от неваксинираните.