Добрата новина: Не се очаква нова вълна на коронавируса

Коронавирусната инфекция да се приравни към острите респираторни заболявания
154
Добрата новина: Не се очаква нова вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, вълната спада и не се очаква нова, отбеляза  епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред bTV. Това е типично за всички епидемични вълни, добави тя.

По думите й коронавирусната инфекция трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и наблюдението над нея да върви по същия начин, както наблюдението над грипните вируси.
Проф. Кожухарова отбеляза, че ваксините срещу коронавируса трябва да станат като ваксините срещу другите грипни вируси и да се поставят всеки сезон.

Още по темата

„Мерките срещу коронавируса по лека лека отпадат, това е и нагласата на повечето хора. Сега сме във фаза на спадане на броя на заразените. Към 1 февруари беше регистриран най-голям брой заразени, но фактически има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички очакваме мерките да се разхлабват, докато отпаднат“, заяви епидемиологът.

Според нея тази вълна се характеризира с няколко особености.

„Действително най-голям брой новозаразени бяха регистрирани, но от друга страна броят на хората, които са болни реално и тези, които са в болница и интензивни отделения през цялото време не беше висока, поддържаше се на едно почти стационарно ниво – вече се срещаме с един познат вирус“ посочи проф. Кожухарова.

Според нея мерките срещу епидемията към момента не са особено затегнати – децата ходят на училище, зелените сертификати, доколкото ги има, вършат работа на определени места и не на всякъде, отбеляза тя.

„Зелените сертификати, въведени в България, както и в другите страни, в много голяма степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична гледна точка. Нито една мярка не може да спре напълно една епидемия, но може да смекчи загубите от нея. Зелените сертификати направиха това нещо, така че ако вървим към подобни тежки ситуации в бъдеще, вероятно пак ще имат значение“, обясни епидемиологът.
 
Според нея европейските сертификати като възможност за пътуване, вероятно ще съществуват поне още известно време, защото такова е решението на ЕС.

„В момента върви спад на заразените и то основно изразен в младите възрастови групи. При възрастовите групи над 60 години все още се задържа едно по-високо ниво, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най – често, за тях няма да е вредно ако стоят с маска в автобусите“, посочи проф. Кожухарова.

Според нея децата трябва да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, защото не боледуват тежко.

„През цялата пандемия видяхме, че децата не са сериозно засегнати децата не са основен източник на инфекция и не са децата тези, които заразяват възрастните,  а точно обратното“, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
3
 
! Отговори
( '_' ) преди 2 години
Последно?
125
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Вчера един математик твърдеше обратното.Всявате смут сред мераклиите за ваксиниране,печалбата ви ще намалее,другари ..лекари.
124
0
 
6
 
! Отговори
Unknown преди 2 години
И как така решиха че няма да има нова вълна ?О да сетих се , сега наверно дооформят следващия щам на короната :)....
123
0
 
5
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Имам подозрение,че вирусът се уплаши от предстоящата война в Украйна -ако тя започне ,той ще изчезне изцяло и веднага !?А ако се поддържа напрежението вирусът ще се топи постепенно,което също е добра новина!?
122
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И точно до тази статия се намира друга с противоположните твърдения на един математик. С такава постоянно противоречаща си информация да не се чудят защо хората не са убедени в ефективността на мерките и необходимостта от ваксини.
121
0
 
13
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Покрай тази пандемия много непознати до сега личности станаха медийни звезди. Защо не стоят в лабораториите, в болниците и кабинетите си, а всеки ден висят в телевизиите. Много от тях не са допринесли за нищо по-добро, а само омръзнаха на хората. Жалко ако го правят за пари.
120
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край с корона вируса свърши истинатае че всички ваксинирани заразяват и умират корона чао чао няма никаква пандемия чаоо
119
0
 
11
 
! Отговори
Успех в лечението преди 2 години
Този вирус ще мине през всички,както и да се пазим.Въпросът е кой как ще го изкара.Аз бях болна 23дни,стара съм и без ваксина,с много придружаващи,някои от които изключват ваксинация..Лекувах се у дома с противовирусни и два антибиотика ,защото след 3ден се усложних.Не можах да направя писиар ,защото се потех като че ли съм полята с кофа вода,но загубих за седмица обоняние.Успех в лечение на болните!
118
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой следи ли какви тъпотии пишете?Хем не се очаква нова вълна,хем пак ще има по 10000 на ден!Побъркахте хората!
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и първата не очакваха.....
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КопипастАз ако чаках нашите спецове да ми дават акъл, отдавна да съм гушнал букета.
115
0
 
26
 
! Отговори
Копипасте преди 2 години
До А сега де! Крaйнo врeмe e дa ce нaпрaви тийм билдинг нa вcичкитe aкaдeмици, прoфecoри, дoцeнти, мaтeмaтици, имунoлoзи, вируcoлoзи и прoчee eруптирaщи пo тeмaтa! Дa ги зaтвoрят кaтo кaрдинaлитe при избoр нa пaпa! И кaтo излязaт дa гoвoрят eднo и cъщo! Щoтo нaрoдa cлушa eдиния, пocлe другия, трeтия и cи викa нaум : a бe щo нe cи трa-лa-лa и хъм-тръм-тaрaръм тaкoвaтa и нa тaкoвaтa тaкoвaтa!
114
6
 
16
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Идва вълната на недоволството на хората . Хората питат и търсят отговорност за убийствата. Нищо не е приключило . Жалко за ваксинираните имах приятели от тях. Всеки трети влязъл в болница умира. Всеки боцнат е със здравословен проблем а доста си отиват. Доста наши позтати и приятели се Умряха от течностите. Огян да гори огромен да изпепели всичката гнет и лъжа
113
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДжонМай не знаеш какво дрънкаш и май ли беше или юни. Чети и учи, че здравата си го закъсал откъм мислене.
112
1
 
3
 
! Отговори
А сега де! преди 2 години
https://dnes.bg/koronavirus/2022/02/14/prof-kunchev-pak-ochakvame-po-10-000-zarazeni-na-den.520321 Сами си противоречите!
111
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 2 години
Я седнете и се разберете най-накрая! В съседната статия Кунчев пак плещи за 10 000 заразени на ден. Дир-а и те, никаква мисъл. Публикуват всичко наред....
110
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавирусът ще стане като грипа, когато и от него като от грипа започнат да умират 13 човека на година, както е през 2020 години и годините преди епидемията.
109
4
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Лека полека започват да се чуват и мнения различни от официалната пропаганда.Няма помпане на напрежение и призиви за бустер.
108
1
 
16
 
! Отговори
До анонимен 123 преди 2 години
До Анонимен123 Кунчев е математик, не е експерт.Той е неграмотен в областта на вирусите и медицината.
107
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вчера очакваха трета вълна днес няма