Добрата новина: Не се очаква нова вълна на коронавируса

Коронавирусната инфекция да се приравни към острите респираторни заболявания
154
Добрата новина: Не се очаква нова вълна на коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, вълната спада и не се очаква нова, отбеляза  епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред bTV. Това е типично за всички епидемични вълни, добави тя.

По думите й коронавирусната инфекция трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и наблюдението над нея да върви по същия начин, както наблюдението над грипните вируси.
Проф. Кожухарова отбеляза, че ваксините срещу коронавируса трябва да станат като ваксините срещу другите грипни вируси и да се поставят всеки сезон.

Още по темата

„Мерките срещу коронавируса по лека лека отпадат, това е и нагласата на повечето хора. Сега сме във фаза на спадане на броя на заразените. Към 1 февруари беше регистриран най-голям брой заразени, но фактически има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички очакваме мерките да се разхлабват, докато отпаднат“, заяви епидемиологът.

Според нея тази вълна се характеризира с няколко особености.

„Действително най-голям брой новозаразени бяха регистрирани, но от друга страна броят на хората, които са болни реално и тези, които са в болница и интензивни отделения през цялото време не беше висока, поддържаше се на едно почти стационарно ниво – вече се срещаме с един познат вирус“ посочи проф. Кожухарова.

Според нея мерките срещу епидемията към момента не са особено затегнати – децата ходят на училище, зелените сертификати, доколкото ги има, вършат работа на определени места и не на всякъде, отбеляза тя.

„Зелените сертификати, въведени в България, както и в другите страни, в много голяма степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична гледна точка. Нито една мярка не може да спре напълно една епидемия, но може да смекчи загубите от нея. Зелените сертификати направиха това нещо, така че ако вървим към подобни тежки ситуации в бъдеще, вероятно пак ще имат значение“, обясни епидемиологът.
 
Според нея европейските сертификати като възможност за пътуване, вероятно ще съществуват поне още известно време, защото такова е решението на ЕС.

„В момента върви спад на заразените и то основно изразен в младите възрастови групи. При възрастовите групи над 60 години все още се задържа едно по-високо ниво, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най – често, за тях няма да е вредно ако стоят с маска в автобусите“, посочи проф. Кожухарова.

Според нея децата трябва да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, защото не боледуват тежко.

„През цялата пандемия видяхме, че децата не са сериозно засегнати децата не са основен източник на инфекция и не са децата тези, които заразяват възрастните,  а точно обратното“, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Цялата прогнила и корумпирана система трябва да бъде заличена! Всеки виновен да си понесе заслуженото! Народен съд за предателите!
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни се да няма следваща вълна, но явно ще има и то не само една.
84
18
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Груба грешка е да се приравнява този вирус с грипа след като смъртността от Ковид-19 е над 1000 пъти по-висока от тази при грипа.
83
5
 
21
 
! Отговори
88 преди 2 години
Нормално е, до колкото знам циркът трябва през март/април тази година да приключи.
82
2
 
26
 
! Отговори
Лили преди 2 години
E, нали вчера баба Радка каза да се готвим за нова вълна? Какво стана сега? Или от пропаганда бюрото не се координират какви ги пляскат по медиите?
81
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вълната на протеста идва с пълна сила и сега всички които се възползваха от издевателството над хората, ще бият отбой. Толкова е ясно всичко, че няма накъде.2 години бяха загубени за човечеството.
80
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия антиваксерните, за хора ли се водят.
79
2
 
0
 
! Отговори
нагласете напомняне преди 2 години
За СВЕТАТА ИНКВИЗИЦИЯ.ХА-ХА-ХА
78
5
 
20
 
! Отговори
Говори Брюксел преди 2 години
получили са писмо от Брюксел да кажат ,че няма да има нова вълна .После ще кажат ами извиняваме се то и не беше необходимо да се ваксинирвате защото умрелите след ваксина стигат до 50% .Сори ,сгрешихме ,пито платено.
77
3
 
13
 
! Отговори
ясно преди 2 години
Ей това е "епидемиолог"!!!!!! ЕВАЛААААА!!!!Цитирам:"Зелените сертификати, въведени в България, както и в другите страни, в много голяма степен изиграха своята роля."Тая женица явно живее в телевизора, но не и в реалността...
76
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас са най-невежите "хора" антиваксъри. Най-големите мижитурки.
75
1
 
3
 
! Отговори
91 преди 2 години
С Номинация Оскар за коментар
74
4
 
12
 
! Отговори
Смешници преди 2 години
Започнаха да ви боксуват лъжите с ковида ана есен започвате с други измислени вируси НОВА ПЕСЕН НА СТАР ГЛАД И ОЩЕ ИЗЦАПАНИ ПАРИ
73
3
 
10
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
Кога ще спрете с лъжите??
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът като видя Кирчо и Кокорчо, сам избяга от тая държава.
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не ме занимавайте с глупости бе!
70
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се очаква нова вълна,но останаха много неизползвани ваксини.Сега е времето на проваксърите,да си натряскат по още няколко бустера,берем да преминат финалната част на експеримента!
69
2
 
18
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Хайде разберете се! Математикът каза вчера, че щяло да има 5та вълна, вие сега казвате , че няма. Звъннете един телефон на чичо Бил и го питайте какъв е плана, за да знаем поне.
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам следобед някой друг експерт да излезе с абсолютно противоположно мнение и да ги тупнете пак на първа страница.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАЯ ГО ИГРАЕ ДОБРОТО ЧЕНГЕ, А КУНЧЕВ И КАНТАРА - ЛОШОТО... САМО ЧЧЕ ТЕ ДАВАТ РАЗРЕШЕНИЕТО!